Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αναρωτηθήκατε ποτέ; Part 2

Συνέχεια στις αναζητήσεις μας για απαντήσεις... για να τα ξέρουμε όλα!!
Πότε πρωτοεμφανίστηκε το χαρτί υγείας με τη σημερινή του μορφή;
Το χαρτί υγείας σε ρολό, και με τη διάτρηση που το χωρίζει σε φύλλα, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1884.
Πριν απ' αυτό χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά. Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν φύλλα και κλαδάκια, όπως κάνουν και ορισμένα είδη πιθήκων. Μέχρι και πριν από έναν αιώνα χρησιμοποιούνταν ξερά φύλλα, ειδικά εκείνα που περιβάλλουν τον καρπό του αραβοσίτου. Στις Ινδίες και στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιούνται από παράδοση τα δάχτυλα του αριστερού χεριού......



Το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται το 18ο αιώνα, με τη γέννηση των ημερήσιων εφημερίδων. Οι εφημερίδες διατήρησαν αυτή τη διπλή λειτουργία -της ενημέρωσης και του καθαρισμού- μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Η πρώτη φορά που παράχθηκε χαρτί υγείας ήταν στην Αγγλία το 1880, όμως δεν ήταν σε ρόλο αλλά σε φύλλα συσκευασμένα σε κουτί, τα οποία δεν ήταν και τόσο απαλά.


Ισχύει ότι οι κατσαρίδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν μιας πυρηνικής καταστροφής;
Σίγουρα όχι, για δύο σημαντικούς λόγους.

Κατ’ αρχάς η φήμη που έχει κυκλοφορήσει περί ανθεκτικότητας των κατσαρίδων είναι υπερβολική. Είναι γεγονός ότι οι κατσαρίδες αντέχουν περισσότερο από τους ανθρώπους, αλλά αυτό συμβαίνει με όλα τα έντομα. Το απλούστερο σώμα τους και το πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής τους εκ των πραγμάτων τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες, ωστόσο η θανατηφόρος δόση ραδιενεργούς ακτινοβολίας για μια κατσαρίδα είναι μόλις έξι με δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη. Εξαίρεση στον κόσμο των εντόμων αποτελεί η σφήκα Habrobracon, η οποία μπορεί να αντέξει 180 φορές περισσότερη ραδιενεργό ακτινοβολία από έναν άνθρωπο.

Κατά δεύτερον, τα είδη της κατσαρίδας που συναντάμε είναι αυτά που έχουν προσαρμοστεί να ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου. Έτσι, σε περίπτωση που εμείς αφανιστούμε από μια ατομική βόμβα, για ένα χρονικό διάστημα οι κατσαρίδες θα πολλαπλασιαστούν απότομα, ευνοούμενες από την περίσσεια τροφής, αλλά κατόπιν ο πληθυσμός τους θα μειωθεί δραματικά. Ίσως να μην εξαφανιστούν εντελώς, αλλά σίγουρα δε θα έχουν καλύτερη τύχη από οποιαδήποτε άλλα έντομα.


Γιατί είναι σγουρές οι τρίχες του εφηβαίου;
Οι κοντές τρίχες είναι ως επί το πλείστον ίσιες (όπως οι τρίχες στα ρουθούνια), αλλά καθώς μακραίνουν μπορούν να γίνουν κυματιστές ή σγουρές.
Οι τρίχες του εφηβαίου αλλά και της μασχάλης, που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, είναι σγουρές, γιατί τα σημεία όπου βρίσκονται είναι γεμάτα ιδρωτοποιούς αδένες. Ο ιδρώτας περιέχει φερομόνες, αιωρούμενα μόρια που ευνοούν τη σεξουαλική έλξη. Χάρη στο κατσαρό σχήμα τους, οι συγκεκριμένες τρίχες καταφέρνουν να συγκρατήσουν τις φερομόνες για περισσότερη ώρα.


Ποιος το... έκανε πρώτος;
Πότε συνέβη η πρώτη σεξουαλική επαφή στην ιστορία;
Αν εκτός από τα ζώα συμπεριλάβουμε τα φυτά και τους μικροοργανισμούς, θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω - σύμφωνα με τον Αμερικανό παλαιοντολόγο Ουίλιαμ Σχοπφ, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Στην τελευταία μελέτη του Η Πρωτοζωική Βιόσφαιρα, ο Σχοπφ ανασυγκροτεί τα τελευταία 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας της ζωής στον πλανήτη μας. Οι πρώτοι οργανισμοί αναπαράγονταν αυτόνομα χωρίς ανάγκη συντρόφου, δημιουργώντας έτσι πανομοιότυπους απογόνους.

Ο σεξουαλικός ή φυλετικός τρόπος αναπαραγωγής ήταν μια εκπληκτική βελτίωση. Από δω και πέρα μπορούν ν' ανασυνδυάζονται τα χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς.
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά κάπου στην Κίνα ή στη Σιβηρία.


Πώς μπορώ να εμποδίσω τα περιστέρια να λερώνουν το μπαλκόνι μου;
Η χρήση αγκαθωτού σύρματος στα γείσα των κτιρίων με σκοπό την απομάκρυνση των περιστεριών είναι αρκετά διαδεδομένη, στην πραγματικότητα όμως δεν συνιστά παρά μετάθεση του προβλήματος στα γειτονικά κτίρια.
Η παρουσία γερακιών είναι ένας αποτελεσματικός και περιβαλλοντικά φιλικός τρόπος απομάκρυνσής τους και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε συγκεκριμένους χώρους –σταθμούς τρένων και αεροδρόμια-, καθώς η παρουσία τους τρομάζει τα περιστέρια με αποτέλεσμα αυτά να μην επιστρέφουν στην περιοχή.
Πιο δραστικά μέτρα σχετίζονται με τον περιορισμό της δυνατότητάς τους να βρουν τροφή, νερό και στέγη. Συνεπώς πρέπει να μαζεύουμε απορρίμματα και να τηρούμε αυστηρότερους κανόνες καθαριότητας, να μην πετάμε τα τρόφιμα σε ανοιχτούς χώρους, να σφραγίζουμε τα εγκαταλειμμένα κτίρια και να καταστρέφουμε τις φωλιές. Πιλοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2003 στο Παρίσι προβλέπει την κατασκευή ενός περιστερώνα ώστε να ταΐζονται τα πτηνά αυστηρά σε αυτόν τον χώρο και να εξουδετερώνονται τα αβγά τους. Η χρήση δηλητηρίου ή ο πυροβολισμός είναι παράνομος στις περισσότερες περιοχές.


Γιατί εξαφανίστηκε ο άνθρωπος του Νεάντερταλ;
Είχε πιο ισχυρό μυϊκό σύστημα και μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον Homo sapiens, με τον οποίο συνυπήρξε για αρκετές χιλιετίες. Κατασκεύαζε εργαλεία, περπατούσε στα δύο και έθαβε τους νεκρούς του. Κι όμως, εξαφανίστηκε εντελώς από τον πλανήτη, πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Χωρίς μάλιστα καν να ανταλλάξει γονίδια με τον κοντινό «ξάδερφό» του, όπως έχουν αποδείξει οι αναλύσεις του DNA.

Μια θεωρία είναι ότι οι Νεάντερταλ αφανίστηκαν από ασθένειες, δεδομένου ότι στα οστά τους εντοπίστηκαν σημάδια αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων. Άλλοι ισχυρίζονται ότι τους αποδεκάτισαν οι Homo sapiens, σε μια προσπάθεια να επικρατήσουν. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε και μια τρίτη υπόθεση, η οποία διατυπώθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Σύμφωνα με αυτήν, η εξαφάνιση των Νεάντερταλ ήταν αποτέλεσμα της οργάνωσής τους. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όλοι οι Νεάντερταλ, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, ήταν κυνηγοί. Οι Homo sapiens, από την άλλη, είχαν σαφώς διαχωρισμένους ρόλους: οι άντρες κυνηγούσαν μεγάλα θηλαστικά, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά περισυνέλεγαν βολβούς και άλλα φυτά. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, που κληροδοτήθηκε και στις μετέπειτα ανθρώπινες κοινωνίες, ίσως τους βοήθησε να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα.


Ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που καλλιέργησε ο άνθρωπος;
Διατηρημένα υπολείμματα σύκων που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Ιορδανίας αποτελούν ένα από τα παλαιότερα ευρήματα προϊστορικής γεωργίας, ηλικίας από 11.200 έως 11.400 ετών.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί που μελέτησαν τα ανθρακοποιημένα φρούτα επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία συκιάς θα ήταν αδύνατο να αναπαραχθεί μόνη της στη φύση, επομένως θα πρέπει να καλλιεργήθηκε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλλιέργεια σύκων ξεκίνησε νωρίτερα από την καλλιέργεια του σιταριού, του κριθαριού και των οσπρίων. Ωστόσο, στην Κορέα έχουν ανακαλυφθεί σπόροι εξημερωμένου ρυζιού που χρονολογούνται πριν από 15.000 χρόνια. Γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα στην ακριβή εποχή κατά την οποία ξεκίνησε η γεωργία.


Μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας άντρας είναι παρθένος;
Ως γνωστόν, οι άντρες δε διαθέτουν αυτή τη λεπτή και βιολογικά άχρηστη μεμβράνη που ονομάζουμε παρθενικό υμένα.
Έτσι δεν εμφανίζουν κανένα σωματικό σημάδι της απώλειας της παρθενιάς, εκτός ίσως από το χαζοχαρούμενο χαμόγελο που κοσμεί το πρόσωπό τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, μεταξύ των οποίων και ο αυνανισμός, συμπίπτουν με τη διάρρηξη του χαλινού, της μικρής μεμβράνης που υπάρχει μεταξύ ακροποσθίας και βαλάνου και η οποία αποτελεί ένα είδος αντρικής παρθενιάς.
Πράγματι, όταν ο χαλινός είναι πολύ κοντός, το απότομο τράβηγμά του προς τα πίσω λόγω της στύσης και της συνουσίας μπορεί να προκαλέσει το σκίσιμό του, συνοδευόμενο από μικρή αιμορραγία, πολύ μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται κατά τη διάρρηξη του παρθενικού υμένα στις γυναίκες. Πολλοί συγχέουν αυτό τον τραυματισμό με την απώλεια της παρθενιάς.
Στους περισσότερους άντρες πάντως ο χαλινός είναι αρκετά μακρύς και δε σκίζεται, οπότε η πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα δεν αφήνει εμφανή σημάδια.

Focus.gr




"

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - 1 ΕΥΡΩ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ
ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟ .ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 1 ΕΥΡΩ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ RICARDO ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΟΥ. ΓΡΗΓΟΡΑ.

Apple iPad Wi-Fi 16GB

Επεξεργαστής: Apple A4 1GHz

Οθόνη: 9,7" LED-backlit

Ανάλυση: 1024 x 768 pixel



Πωλητής: pekon

Τιμή Έναρξης: 1€