Πρόκειται για τον Χάμις, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας...έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και κάποιοι από τους συγγενείς του.
Σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ, ο Χάμις Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Arabian Business, κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση.
Ο Χάμις ηγούνταν της 32ης ταξιαρχίας που επιχειρούσε κατά των δυνάμεων των εξεγερμένων.
Πρόκειται για τον έκτο κατά σειρά γιο του Λίβυου ηγέτη, από τα συνολικά επτά παιδιά του. Είχε αποφοιτήσει από τη στρατιωτική ακαδημία της Τρίπολης, ενώ είχε εκπαιδευτεί περαιτέρω στη στρατιωτική ακαδημία της Μόσχας.
Κυβερνητική πηγή σχολίασε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για 'ανόητες πληροφορίες'.
Χτύπησαν με πύραυλο την κατοικία του Καντάφι
Το διοικητικό κτίριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, που αποτελούσε κέντρο 'διοίκησης και ελέγχου' των λιβυκών δυνάμεων καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
Σχέδιο ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μετά από μαραθώνια σύνοδο ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Ωστόσο η συζήτηση για το σχέδιο εμπλοκής των συμμαχικών δυνάμεων, στη ζώνη απαγόρευσης πάνω από τη Λιβύη, θα συνεχιστεί σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργούς ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Μέλημα των αντιπροσώπων των 28 χωρών-μελών, είναι η παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Μέλη της συμμαχίας όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διαιρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.
Ο Καναδάς συντάχτηκε με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, ως προς την ανάληψη της πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων, ενάντια στο σκληροπυρηνικό καθεστώς του Καντάφι.
Η Γερμανία τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον αραβικό κόσμο, είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Ο ρόλος της συμμαχίας προς το παρόν είναι η επιτήρηση της εναέριας κινητικότητας.
Οι άμαχοι στο επίκεντρο
Για το ζήτημα των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φρανσουά Μπαρουέν, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους αμάχων εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών των διεθνών δυνάμεων.
Στο ίδιο θέμα, η παρουσία αμάχων οδήγησε και τη βρετανική πολεμική αεροπορία να ακυρώσει τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης.
'Την ώρα που οι Tornado GR24 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίαζαν το στόχο, πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία κάποιων αμάχων στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να μην επιτεθούμε', αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Η απόφαση αυτή 'υπογραμμίζει τη δέσμευση της Βρετανίας να προστατεύσει τους άμαχους', τονίζει το υπουργείο, εντάσσοντας τις βρετανικές επιθέσεις στο πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγές των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα μεταφέρουν αμάχους από κοντινές πόλεις για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Η πληροφορία, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.
Κατά της στρατιωτικής επιχείρησης ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς πάντως, δήλωσε χθες ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
'Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ', επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από 'μία ποικιλόμορφη συμμαχία' και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
'Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα', δήλωσε ο Γκέιτς. 'Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε'.
Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση 'ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο' και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν 'ηγετικό ρόλο' στην επέμβαση.
'Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό', υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.
'Αγνοούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ολες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη'.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΤΩΝ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΩΝ ( 900 ΚΑΝΑΛΙΑ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ )