Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Μονογαμία και απιστία: Είναι θέμα φύλου;
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Dr. Alfred Leffingwell ανακάλυψε πως σε μία αγγλική πόλη υπήρχαν τρεις φορές περισσότερα νόθα παιδιά απ’ ό,τι νόμιμα. Εντυπωσιακό; Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η «μερίδα του λέοντος» στην κοινωνία είχε –και ίσως έχει- αφήσει την μονογαμία κατά μέρους και…. έκανε έρωτα κατά βούληση.
Τι ισχύει σήμερα; Αν το πρότυπο της οικογένειας θέλει το ζευγάρι πιστό και με αποκλειστικότητα, τότε γιατί τα παράπονα περί της απιστίας είναι τόσο «δημοφιλή»; «Πριν τρεις μήνες περίπου κατάλαβα πως η γυναίκα μου έχει σχέση, το έμαθα παγιδεύοντας κινητό και υπολογιστή», λέει αναγνώστης, μετά το συζυγικό «κεράτωμα».
Κάπως έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε να ψάξουμε λίγο περισσότερο την έννοια της μονογαμίας και της πολυγαμίας. «Οι άνθρωποι αποφάσισαν για λόγους κοινωνικούς να γίνουν μονογαμικοί, δεν είναι όμως στην φύση τους», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές» ο διάσημος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ.
Πράγματι, αν επιχειρήσουμε μια ανθρωπολογική ανάλυση, θα δούμε πως το concept της μονογαμίας είναι ανύπαρκτο στον πρωτόγονο άνθρωπο. Ο κάθε άνδρας έχει όσες γυναίκες μπορεί, ενώ δεν έχει συνδέσει ακόμη την δράση του με την εγκυμοσύνη της γυναίκας. «Όταν ο άνθρωπος συνδέει το σεξ με την γέννηση παιδιών, τότε εμφανίζονται οι πρώτες μορφές οικογένειας και η «ανάγκη» για μονογαμία»,Σύμφωνα με τον φυσιολόγο της σεξουαλικής συμπεριφοράς Dr. Robin Baker, η ανάγκη για πολλούς ερωτικούς συντρόφους κρύβεται στην «στρατηγική της αναπαραγωγής». Με απλά λόγια, οι άνθρωποι πάντα έτειναν να έχουν πολλούς συντρόφους για να σιγουρευτούν ότι θα βρουν τα καλύτερα γονίδια για τους απογόνους τους.
www.24wresenimerwsi.gr
."
ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE