Αποφασισμένες να ενεργήσουν συλλογικά για την προστασία των πολιτών της Λιβύης δήλωσαν οι μετέχουσες χώρες στη σύνοδο του Παρισιού.
Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού «Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης» που οργανώθηκε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι «αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά» για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, «παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική» σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρουν στο κείμενο οι μετέχοντες στη σύνοδο.
«Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική, είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις», αναφέρεται στο κείμενο.
Στη σύνοδο μετείχαν 22 χώρες, χώρες μέλη της ΕΕ, χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, ο ΟΗΕ, πολλές αραβικές χώρες ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικά οχήματα
Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει έναν ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη κατά την σημερινή επέμβασή τους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναληφθεί δράση για την προστασία των Λίβυων πολιτών.
«Ναι, έχουμε καταστρέψει έναν αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας Λοράν Τεσέρ, που ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό προς το παρόν.
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές μετέδωσε πως γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.
Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο «R61 Charles-De-Gaulle» θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya -επικαλούμενο τον ανταποκριτή του- μετέδωσε σήμερα ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη γαλλικών αναγνωριστικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης, κάτι που διέψευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέγοντας πως η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.
Σαρκοζί: Καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα αμέσως μετά τη σύνοδο, τόνισε πως «οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα αντιταχθούν σε κάθε επίθεση του Καντάφι προς το λαό της Βεγγάζης. Γι' αυτό το λόγο θα εμποδίσουμε την επίθεση κατά της πόλης» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως «έχουμε αεροσκάφη έτοιμα να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του Καντάφι». Ο κ. Σαρκοζί προειδοποίησε πως «αν δεν υπάρξει άμεση υποχώρηση και κατάπαυση του πυρός θα απαντήσουμε με στρατιωτικό χτύπημα». Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες της συνόδου αναποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αραβικών λαών για τη δημοκρατία και την ελευθερία και πως η επέμβαση γίνεται με το ψήφισμα του ΟΗΕ και «των Αράβων συμμάχων».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά (γαλλικά) πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη. Ο Καντάφι-είπε- μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Ν. Σαρκοζί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χ. Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, που προηγήθηκε της διεθνούς συνόδου, αποφασίστηκε ο «καταμερισμός εργασιών». Έτσι, το βασικό φόρτο των επιθέσεων για την προστασία της πόλης της Βεγγάζης και των αντικαθεστωτικών αμάχων, θα αναλάβουν η Γαλλία και η Βρετανία, αεροσκάφη των οποίων βρίσκονται ήδη ή καθοδόν προς την περιοχή. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει έναν δευτερεύοντα ρόλο, που θα αφορά ουσιαστικά την επιτήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Προειδοποίηση Ομπάμα προς Καντάφι
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.
«Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως» ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
Κάμερον: Ο Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε σήμερα ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.
«Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων».
Το οπλοστάσιο της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας
Μαχητικά αεροσκάφη παλαιάς σοβιετικής κατασκευής διαθέτει κυρίως η λιβυκή πολεμική αεροπορία: καταδιωκτικά MiG-21 (περίπου 20, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι ικανά να πετάξουν), πολλαπλών ρόλων MiG-23 (το κύριο όπλο της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, η οποία διαθέτει περίπου 100), δίωξης βομβαρδισμού Sukhoi Su-22 (30 με 40) και πολύ μικρό αριθμό βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας Sukhoi Su-24.
Επίσης, θεωρείται πως υπάρχουν ακόμα σε λειτουργική κατάσταση κάποια Dassault Mirage F1 (γαλλικής προέλευσης). Αξίζει να σημειωθεί πως δύο λιβυκά Mirage F1 βρίσκονται στη Μάλτα, καθώς οι πιλότοι τους ζήτησαν άσυλο εκεί, αφού αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν διαδηλωτές. Επίσης, το καθεστώς Καντάφι διαθέτει αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 Hind, καθώς και έναν αριθμό ελαφρών μαχητικών/ εκπαιδευτικών γιουγκοσλαβικής, τσεχοσλοβακικής και ιταλικής προέλευσης.
Τα γαλλικά Dassault Rafale τα οποία χρησιμοποιούνται στην πρώτη φάση των συμμαχικών επιχειρήσεων πάνω από τη Λιβύη συγκαταλέγονται στα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου αυτή τη στιγμή, σχεδιασμένα για αποστολές τόσο εναέριας υπεροχής όσο και προσβολής στόχων επιφανείας και ικανά για χρήση από επίγειες βάσεις και αεροπλανοφόρα.
Μέρκελ: Συμφωνούμε, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε και μετά την έκτακτη διάσκεψη για τη Λιβύη ότι η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε όμως ότι θα υλοποιήσει τα τμήματα της απόφασης που δεν σχετίζονται με τη χρήση στρατιωτικών μέσων και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θα καταφέρει να τη διχάσει».
H Γερμανία θα συνδράμει έμμεσα στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η γερμανική προσφορά αφορά στα αναγνωριστικά AWACS, προκειμένου να μεταφερθούν τα αμερικανικά πληρώματα στη Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θέτει τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της στην υπηρεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη.
«Η Γερμανία είχε ενστάσεις για σημεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε η κ. Μέρκελ, «αλλά τώρα η απόφαση ισχύει και θέλουμε να υλοποιηθεί με επιτυχία».
Σφοδρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και την αποχή κατά την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) κατηγόρησε τον υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (FDP) ότι με τη στάση του απομόνωσε τη Γερμανία διεθνώς και δίχασε την Ευρώπη. «Δίνεται η εντύπωση ότι η Γερμανία δεν παίρνει θέση στη μάχη κατά του δολοφόνου Λίβυου δικτάτορα και ακόμα χειρότερα ότι η Γερμανία υποτάσσεται στην εξουσία ενός μαφιόζου του πετρελαίου», λέει ο κ. Γκάμπριελ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel».
Ο υπ. Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε δήλωσε στο «Spiegel» ότι πορεύεται στην «παράδοση της αυτοσυγκράτησης σχετικά με στρατιωτικά μέσα» και ότι η αποχή που επέλεξε η κυβέρνηση είναι «σταθμισμένη και βασική απόφαση».
Έξι F-16 της Δανίας κατευθύνονται προς τη Σικελία
Έξι δανέζικα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 κατευθύνονται προς τη Σικελία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Δανίας στην επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έγκριση, ομόφωνα, από το κοινοβούλιο της χώρας για τη συμμετοχή της Δανίας στην επιχείρηση. Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν ιστορική και χαιρέτισε την απόφαση όλων των κομμάτων να στηρίξουν την επιχείρηση.
Ο Ράσμουσεν συμμετείχε επίσης στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση και την εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Γκίτε Λίλελαντ Μπεκ, τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρήσουν από αύριο Κυριακή. Τέσσερα από τα F-16 θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, ενώ τα άλλα δύο θα είναι εφεδρικά.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ANTI- OLYMPIAKOS 2011 !