Η εξάπλωση του DSL – broadband Internet Access (2000)
Η λέξη DSL σημαίνει Digital Subscriber Line (Ψηφιακή συνδομητική γραμμή) και είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που παρέχουν μετάδοση δεδομένων πέρα από τα παραδοσιακά τηλεφωνικά καλώδια. Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι το ADSL (Α από το Asymmetric), το οποίο πετυχαίνει υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα? Αρχικά, για πρώτη φορά μπορούμε να έχουμε τηλέφωνο και internet μαζί, όντας ανεξάρτητα μεταξύ τους. Καθώς επίσης, και το γεγονός ότι η σύνδεση είναι μόνιμη και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή (always on).USB Flash Drive (2000)
Ξεχνάμε πλέον τα floppy disc με τον ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο, τα οποία αντικαθίστανται απο τις μνήμες USB. Φορητές, πολύ μικρότερες σε μέγεθος και με μεγάλη χωριτηκότητα ξεκινόντας απο τα 64ΜΒ τα πρώτα flash-ακια έως και 128GB που έχουν φτάσει μέχρι σήμερα. Η Trek Technology (από την Σιγκαπούρη) και η IBM ήταν οι δύο πρώτες εταιρίες που κυκλοφόρησαν αυτή την ιδέα στο εμπόριο το 2000. Σήμερα οι περισσότερες μνήμες USB διαθέτουν υποστήριξη USB έκδοσης 2.0 και μπορούν να κάνουν μεταφορά δεδομένων γρηγορότερα από ένα οπτικό δίσκο, ενώ αποθηκεύουν μεγαλύτερη ποσότητα στοιχείων σε πολύ λιγότερο χρόνο.iPod (2001)
Ένα σύγχρονο jukebox όπως το ονόμασαν πολλοί. Το είδαμε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2001 και είναι χωρίς αμφιβολία το gadget των 00’s. Η πρώτη version που κυκλοφόρησε είχε κόστος 399$ και είχε χωρητικότητα 5GB. Η μεγάλη του τιμή είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί αρνητικά σχόλια, παρ’ όλα αυτά όμως, αυτό δεν επηρέασε καθόλου τις πωλήσεις μιας και υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας μια τεράστια φορητή δισκοθήκη σε μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων. Εύκολη χρήση, πρωτοποριακή, βασισμένη σε ένα περοστρεφόμενο δίσκο (scroll whell) και έχοντας μόλις τέσσερα κουμπιά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του iPad που του έδωσαν τέτοια εμπορική ώθηση. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πιο εξελιγμένες και ελαφριές συσκευές, με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ δημιουργήθηκε και το iPod nano, μισό σχεδόν σε μέγεθος από το κανονικό.Wikipedia (2001)
Λιγό πολύ το έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη διεθνής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Γράφεται από εθελοντές με το ειδικό λογισμικό wiki, πράγμα που σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να προσθέσει ή να αλλάξει κάποιο άρθρο. Ιδρύθηκε το 2001 στις ΗΠΑ από τους Jimmy Wales και Larry Sanger και σήμερα διοικείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia Foundation. Η Wikipedia περιέχει πάνω από 2.5 εκατομμύρια άρθρα και στόχος είναι (σύμφωνα με τον Wales) – να επιτύχει μια ίση και καλύτερη ποιότητα σε σχέση με την Britannica και κάποια στιγμή να εκτυπωθεί!Social network service (2002)
Ο όρος social network περικλείει το σύνολο των ιστοσελίδων, στις οποίες μπορεί κάποιος και να δημιουργήσει το δικό του προφίλ, ερχόμενος έτσι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μιλήσει, να ανταλλάξει απόψεις και θέσεις, να μοιραστεί πληροφορίες, φωτογραφίες και δημιουργίες, να παίξει παιχνίδια, να γνωρίσει κόσμο, να συζητήσει ζωντανά (messenger & chat) και γενικότερα να αναπτύξει οποιουδήποτε είδους κοινωνική δραστηριότητα, πάντα μέσω του διαδικτύου. Η πρώτη κίνηση έγινε από το Friendster, όμως την παράσταση έκλεψε ένα χρόνο μετά το MySpace που αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό μέσα σε δύο χρόνια και έφτασε να έχει περισσότερα «click» από ότι το Google. Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, ήταν η χρονιά του μεγαλύτερου –έως τώρα– social network, του Facebook. Ενσωμάτωσε μια σειρά από καινούργιες εφαρμογές, και έτσι το 2008 μπόρεσε να ξεπεράσει το MySpace.P2P File Sharing – BitTorrent (2002)
Τον Ιούνιο του 1999 ο Shawn Fanning ίδρυσε στη Βοστόνη το Napster, μια υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων στο internet. Η τεχνολογία του επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάσσουν μουσικά MP3 files, παραβιάζοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Το Napster ανέστειλε το 2001 τη λειτουργία του εξαιτίας των συνεχών δικαστικών διώξεων, όμως άνοιξε το δρόμο σε πιο εξελιγμένα πρωτόκολλα ανταλλαγής αρχείων, όπως τα torrents. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002, τα αρχεία δεν αποθηκεύονται σε κάποιον server, αλλά τα έχει κάθε χρήστης στο PC του. Έτσι, όταν κάποιος κατεβάζει δεδομένα με torrent, μαζεύονται διάφορα «κομμάτια» των δεδομένων από όλους τους χρήστες. Το ποιοι χρήστες έχουν τα αρχεία (ή έστω κάποιο μέρος τους), το μαθαίνει κανείς από έναν server που ονομάζεται tracker. Οι δύο μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης torrents στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή είναι το PirateBay (2003) και το isoHunt (2003), ενώ τον Νοέμβριο του 2009 έκλεισε λόγω νομικών προβλημάτων ένας από τους μεγαλύτερους trackers παγκοσμίως, η Mininova (2005).Google (2004)
Γουγλάρω, άρα υπάρχω! Πρόκεται για την μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο και την νούμερο 1 μημαχή αναζήτηση στο internet. Ιδρύθηκε το 1998 από δύο φοιτητές του πανεπιστημίου του Stanford, και την διέθεσαν ελεύθερα στο κοινό. Η λέξη Google προήλθε από τον μαθηματικό όρο Googol (που σημαίνει τον αριθμό 1 με 100 μηδενικά) και είναι πλέον τόσο δημοφιλής, ώστε το ρήμα «γκουγκλάρω» να είναι συνώνυμο του «αναζητώ». Βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου Alexa 500 Top Sites και από το 2007 θεωρείται η διασημότερη εταιρία της υφηλίου, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Microsoft Corp.Youtube (2005)
To YouTube είναι o δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει την αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από τρεις πρώην υπαλλήλους της PayPal και τον Οκτώβριο του 2006 αγοράστηκε από την Google έναντι 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα μήνα αργότερα το YouTube χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «TIME» ως «η εφεύρεση του 2006». Οι χρήστες έχουν ελεύθερη πρόσβαση και μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ταινίες, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό video με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών για το καθένα.Mobile computing – Apple iPhone (2007)
Ο όρος Mobile Computing αναφέρεται στη δυνατότητα της χρήσης της τεχνολογίας τη στιγμή που βρισκόμαστε εν κινήσει. Δεν έχει να κάνει με τη χρήση των φορητών υπολογιστών, αφού και αυτούς μπορούμε να τους μεταφέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε όταν κινούμαστε. Πρόκειται για φορητές συσκευές πολυμέσων (multimedia) με προχωρημένες εφαρμογές και ασύρματη πρόσβαση στο internet. Η πρώτη εταιρία που κατασκεύασε smartphone δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον μεγάλο κολοσσό κινητής τηλεφωνίας, την Nokia. Η πραγματική όμως επανάσταση ήρθε με το iPhone της Apple, το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2007. Η οθόνη αφής, το υπερσύγχρονο menu και οι άπειρες εφαρμογές έχουν κάνει το iPhone να θεωρείται ήδη το απόλυτο gadget, καλύπτοντας έτσι μέσα σε μόνο δύο χρόνια το 15% της παγκόσμιας αγοράς.Η απόδειξη της Εικασίας του Πουανκαρέ (2002)
Η Εικασία του Πουανκαρέ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα του περασμένου αιώνα και παρέμενε άλυτο από το 1904, μέχρι που το 2002 ένας Ρώσος μαθηματικός, ο Πέρελμαν, το απέδειξε και «τρέλανε» τους πάντες. Ο Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ (1854-1912) ήταν ένας Γάλλος μαθηματικός, θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος της επιστήμης, ο οποίος εξέφρασε πρώτος τη βασική αρχή της «Θεωρίας του Χάους», ότι δηλαδή «μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες προκαλούν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα». Το 1904 λοιπόν, ο Ζιλ Ανρί διατύπωσε την εικασία – που από τότε είναι γνωστή με το όνομά του – σχετικά με τα σχήματα που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα στην τοπολογία και τη μελέτη των γεωμετρικών ιδιοτήτων των αντικειμένων που δεν αλλάζουν όταν τεντώνονται, διαστρεβλώνονται ή συρρικνώνονται. Από τον 19ο αιώνα, οι μαθηματικοί ήξεραν ότι η σφαίρα είναι το μόνο δισδιάστατο αντικείμενο με αυτήν την ιδιότητα, αλλά ήταν αβέβαιοι για τα αντικείμενα με περισσότερες διαστάσεις. Η Εικασία Πουανκαρέ έλεγε ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα είναι ο μόνος περιβαλλόμενος τρισδιάστατος χώρος χωρίς οπές. Οι φωστήρες της μαθηματικής επιστήμης αδυνατούσαν για έναν περίπου αιώνα να αποδείξουν την Εικασία, μέχρι που ένας Ρώσος, ο Πέρελμαν, μετά από προσπάθειες 8 χρόνων, κατέληξε το 2002 σε μια απόδειξη 473 σελίδων, την οποία ταχυδρόμησε στον ιστοχώρο arXiv.org (πρόκειται για έναν κεντρικό υπολογιστή, στον οποίο ανεβάζουν οι ερευνητές τις εργασίες τους πριν τις υποβάλλουν σε επιστημονικά περιοδικά). Εκεί η εργασία του έγινε για τρία ολόκληρα χρόνια αντικείμενο μελέτης από τους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιο λάθος. Το κορυφαίο της ιστορίας είναι ότι τον Αύγουστο του 2006 ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Fields (το σημαντικότερο βραβείο στον χώρο των Μαθηματικών), ενώ περιφρόνησε και τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Clay Mathematics, επειδή δεν θεωρούσε τους κριτές του άξιους να τον κρίνουν!
away
ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKEΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ANTI- OLYMPIAKOS 2011 !