Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τα 10 καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών!

Αν και τα μιούζικαλ δεν είναι αρεστά σε όλους, εντούτις έχουν πολλούς θαυμαστές και σίγουρα έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Είναι δύσκολο στην δημιουργία τους και απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα από τους ηθοποιούς.
Βρήκαμε τα 10 καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών και τα παραθέτουμε...




01. Singing In the Rain


Ο Κέλι ήταν σαράντα ετών όταν χόρεψε μέσα στη βροχή το «Singin' in the rain» για την ομώνυμη ταινία του Στάνλεϊ Ντόνεν. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή του η εικόνα θα γινόταν κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας του σινεμά. Το μόνο που ήξερε ήταν ότι είχε προβάρει κιόλας τη σκηνή αμέτρητες φορές και τώρα είχε σαράντα πυρετό.
Η αλήθεια είναι ότι το 1952 το «Τραγουδώντας στη βροχή» άρεσε, αλλά δεν ενθουσίασε (ήρθε όγδοο στο box office εκείνη τη χρονιά) και δεν πήρε κανένα Οσκαρ. Όμως, τώρα πια ανήκει στον κατάλογο της βιβλιοθήκης του αμερικανικού Κογκρέσου με τους εθνικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Στο πλευρό του Τζιν Κέλι η 19χρονη τότε Ντέμπι Ρέινολντς.




02. The Sound of Music


5 Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Μοντάζ, Ήχου (1966). Μια μαγική και τρυφερή ιστορία στη διασημότερη οικογενειακή ταινία όλων των εποχών! Η Τζούλι Αντριους λάμπει στην οθόνη στο ρόλο της Μαρίας. Η γεμάτη ζωή νεαρή γυναίκα αφήνει το μοναστήρι για να γίνει γκουβερνάντα στα επτά παιδιά του Βαρόνου Φον Τραπ, του αριστοκράτη χήρου, του οποίου οι αυστηροί κανόνες στο σπίτι έχουν βάλει στην άκρη τη μουσική και τη διασκέδαση.
Η 'Μελωδία της Ευτυχίας' κέρδισε 5 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία Καλύτερης Ταινίας και Μουσικής για τα αξέχαστα τραγούδια που ακούγονται κατά τη διάρκειά της.




03. My Fair Lady


Ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ του Broadway, το «My Fair Lady» γνωρίζει την κινηματογραφική του εκδοχή με ισάξια επιτυχία.
Ο ρόλος της Elizas προοριζόταν για την Julie Andrews (πρωταγωνίστρια στο Broadway ) όμως η παραγωγή δε την θεώρησε αρκετά εμπορική. Τελικά εκείνη απάντησε κερδίζοντας το όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για το Mary Poppins, αν και η ταινία τα κατάφερε πολύ καλά ακόμα και στα όσκαρ κατακτώντας αυτό της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α ανδρικού, και 5 ακόμα, για να καθιερωθεί ως ένα από τα κλασσικά μιούζικαλ.




04. Wizard of Oz


Βασισμένη στο δημοφιλές παιδικό μυθιστόρημα 'Ο μάγος του Οζ' του Φράνκ Μπάουν, αυτή η κλασική ταινία είναι ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά παραμύθια και συγχρόνως ένα υπεροχο μιούζικαλ, που έγινε αγαπητό κυρίως από τις επόμενες γενιές, μέσω των ετήσιων χριστουγεννιάτικων τηλεοπτικών προβολών. Αν κα το βιβλίο γυρίστηκε σε ταινία το 1925 και αργότερα το 1978, αυτή είναι η μόνη βερσιόν που έμεινε κλασική. Βασικοί πόλοι έλξης είναι το θαυμάσιο Τεχνικολόρ στις σκηνές των ονείρων, τα εντυπωσιακά σκηνικά, η υπέροχη μουσική και η θρυλική διανομή των ρόλων.




05. Cabaret


Η ιστορία μας μεταφέρει στο Βερολίνο του '30. Στη σκιά του ναζιστικού εφιάλτη, στο σκοτάδι ενός υπόγειου Καμπαρέ, παρελαύνει από την μεγάλη οθόνη μία σειρά από γοητευτικούς ήρωες.
Οι φιγούρες του Καμπαρέ, όλες τους γεμάτες πάθη και αδυναμίες, περιμένουν να συναντήσουν το όνειρό τους, καθώς κινούνται ανάμεσα στα φώτα των προβολέων, τους φρενήρεις χορούς των κονσοματρίς και τους θεατρινίστικους αυτοσχεδιασμούς του κομπέρ. Ακόμα κι αν κανείς δεν το είχε αντιληφθεί εξαρχής, το «Καμπαρέ» συγκέντρωνε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του εξασφάλιζαν μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τα οκτώ χρυσά αγαλματίδια που απέσπασε το 1973 επαλήθευσαν και τυπικά το μεγαλείο του ανεπανάληπτου αυτού μιούζικαλ, με την Μινέλι στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της.



06. The Lion King


Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (Αγγλικά:The Lion King) είναι μια αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1994. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιουνίου 1994 απο την Walt Disney Pictures. Το σενάριο δανείζεται στοιχεία απο ιστορίες της Βίβλου με τον Ιωσήφ και τον Μωυσή αλλά και απ' το μυθιστόρημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Άμλετ. Η ταινία έμεινε για χρόνια η υψηλότερη σε εισπράξεις ταινία κινουμένων σχεδίων εώς ότου ξεπεράστηκε το 2003 απ' το Ψάχνοντας τον Νέμο, ωστόσο είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε εισπράξεις ταινία κινουμένων σχεδίων παραδοσιακού σχεδιασμού, και στην ποιότητά της θεωρείται κορυφαία μέχρι σήμερα. Η ταινία ανήκει επίσης στην περίοδο που είναι γνωστή ώς Αναγέννηση της Ντίσνεϋ. Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και δέχτηκε αρκετά καλές κριτικές παγκοσμίως, με εισπράξεις που έφτασαν σχεδόν $ 783 εκατομμύρια ήταν η μεγαλύτερη σε εισπράξεις ταινία του 1994 και σήμερα είναι η 29η σε εισπράξεις παγκοσμίως. Ένα χρόνο μετά το 1995 πρόβληθηκε στην τηλεόραση μια σειρά με πρωταγωνιστές τους Τιμόν & Πούμπα ενώ το 1998 βγήκε συνέχεια με τίτλο Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II και το 2004 βγήκε ταινία παράλληλη της πρώτης με τίτλο ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3.




07. West Side Story


Διάσημο μιούζικαλ των Μπερνστάιν / Λόρεντς / Σοντχάιμ, που έκανε πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 στο Μπρόντγουέϊ. Βασισμένο στη σεξπιρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, εκτυλίσσεται στις λαϊκές γειτονιές της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του '50. Το σκοτεινό θέμα, η απαιτητική μουσική, τα εκτεταμένα χορευτικά και η στόχευση στα κοινωνικά προβλήματα, αποτέλεσαν αποφασιστική καμπή στο αμερικανικό μουσικό θέατρο.
Το 1961 το West Side Story έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουάιζ με τους ίδιους συντελεστές και πρωταγωνιστές τη Νάταλι Γουντ (Μαρία) και τον Ρίτσαρντ Μπέιμερ (Τόνι). Η ταινία θριάμβευσε τόσο στο ταμείο, όσο και στα Όσκαρ, αποσπώντας 10 από τα 11 προταθέντα. Ένα από αυτά, το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, απονεμήθηκε στον συμπατριώτη μας ηθοποιό και χορευτή Τζορτζ Τσακίρις.




08. Mary Poppins


Ένα από τα κλασικότερα musical όλων των εποχών, γεμάτο υπέροχη μουσική- που ακόμη και σήμερα πολλοί από εμάς τη σιγοτραγουδάμε κατά καιρούς- όπου ακούγεται η πλουσιότερη λέξη στον κόσμο: σουπερκαλιφρατζιλιστικεξπιαλιντόσιους, η οποία ακόμη και σήμερα κρατά τη δύναμή της να αλλάζει τις καταστάσεις, όταν τηv προφέρουμε δυνατά.
Η Julie Andrews, καταπληκτική στο ρόλο της Mary Poppins, δημιουργεί ένα γοητευτικότατο χαρακτήρα και, σημειωτέον, δεν έχει ντουμπλαριστεί σε κανένα μουσικό κομμάτι μέσα στην ταινία, γεγονός σπάνιο στα musical της εποχής. Κέρδισε δίκαια το ‘Οσκαρ από την Audrey Hepburn, που την ίδια χρονιά έπαιζε την κινηματογραφική Eliza Doolittle από την «Ωραία μου Κυρία», ρόλο που η Julie Andrews υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία στο Broadway, δίπλα στον Rex Harrison.
Ο Van Dyke που κρατά τον ανδρικό ρόλο του συντρόφου της Mary Poppins, όπως επίσης και το ρόλο του υπέργηρου διευθυντού της Τραπέζης που πεθαίνει στο ταβάνι από τα γέλια, με τη ζεστή και «στρογγυλή» φωνή του χαρίζει το ‘Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού στο Chim Chim Cher-ee. Οι ειδικοί των οπτικών εφέ της Disney δένουν με μεγάλη ομολογουμένως μαεστρία, κινούμενα σχέδια και ζωντανό γύρισμα, σηκώνουν ανθρώπους στον αέρα, τους επιτρέπουν να περπατούν πάνω σε σκαλιά από σύννεφα και σαφώς κερδίζουν το ‘Οσκαρ Οπτικών Εφέ.




09. Fiddler on the Roof


Το κλασσικό μιούζικαλ του Νόρμαν Τζούισον που πήρε τρία Όσκαρ και δύο Χρυσές Σφαίρες, τη χρονιά της πρώτης προβολής του παραμένει σύμβολο των παραδοσιακών αξιών και του θετικού πνεύματος. Βασισμένο στην αντίστοιχη θεατρική παράσταση, καταγράφει την καθημερινότητα ενός εβραίου που ζει με την οικογένειά του στο χωριό Ανατέβκα της Ρωσίας υπό τη σκιά των διώξεων και της καταπίεσης, λίγο πριν από την επανάσταση. Είναι φυσικό, μια ταινία που καταπιάνεται με την αγάπη και το φόβο, την αφοσίωση και την άμυνα, την οδύνη και τη φτώχεια, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια, να απηχεί σε κοινό όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.




10. Hard Day’s Night


Μπορεί πολλοί να μην συμφωνήσουν με αυτή την προσθήκη στην δεκάδα μας, αλλά είναι η μοναδική ταινία από τους beatles και σίγουρα η προσφορά τους στην μουσική σκηνή είναι ανυπολόγιστη. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα τους μέσα στον χρόνο.
Το soundtrack album της ταινίας έγινε best sellers..




Επιμέλεια: Himaira


Πηγές: retromaniax.gr, ελευθεροτυπία, e-shop.gr, cine-art, clickatlife.gr, el.wikipedia.org, sansimera.gr, altcine, videoclub.gr, top-10-list.org

"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKEΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ANTI- OLYMPIAKOS 2011 !