Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Γη: ο πιο ακριβός πλανήτης

Σε μια εποχή που όλα υπολογίζονται με την οικονομική τους αξία δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το χρηματιστήριο και ο ίδιος ο πλανήτης Γη. Και τελικά ένας επιστήμονας, ο Greg Laughlin, βοηθός καθηγητή Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, ανέπτυξε έναν μαθηματικό τύπο ή, καλύτερα, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε έναν μαθηματικό τύπο που προσδιορίζει την οικονομική αξία του κάθε πλανήτη που συγκροτεί το ηλιακό μας σύστημα.



Σύμφωνα με την εξίσωση του επιστήμονα, ο μπλε πλανήτης, η Γη, εκτιμήθηκε στο κυριολεκτικά αστρονομικό ποσό των 5 τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων ή αλλιώς 5 εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων δολαρίων! Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η Γη έχει τη μεγαλύτερη οικονομική αξία από όλους τους πλανήτες και το εάν θα μπορέσει να διατηρήσει την οικονομική πρωτοκαθεδρία είναι θέμα των ενοίκων του που οφείλουν με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους να διατηρήσουν την υπεραξία του.

Η φόρμουλα

Ο Αμερικανός επιστήμονας για να μπορέσει να εκτιμήσει την οικονομική αξία του κάθε πλανήτη έβαλε παραμέτρους, όπως η ηλικία, το μέγεθος, η μάζα, η θερμοκρασία αλλά και η ποσότητα ενέργειας που διαθέτει και εκπέμπει. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κλίμακα των οικονομικών αξιών που έθεσε για τα αστέρια, τα μεγαλύτερα σε ηλικία έχουν υψηλότερη οικονομική αξία γιατί θεωρούνται «ώριμα», όπως μεγαλύτερη αξία προσδίδει η μάζα τους, το μέγεθός τους, αλλά και το εάν οι συνθήκες που επικρατούν μπορούν να στηρίξουν την ύπαρξη ζωής με τα μέτρα που είναι γνωστά στη Γη ή, για να το πούμε καλύτερα, εάν μπορούν να στηρίξουν την ανθρώπινη ζωή.

Με τις παραμέτρους που έθεσε ο Greg Laughlin ήταν φυσικό η Γη να μπει στην υψηλότερη θέση στο ταμπλό του πλανητικού χρηματιστηρίου με τον «κόκκινο πλανήτη», τον Άρη, να αξίζει μόλις 16.000 δολάρια και την Αφροδίτη να πετάγεται κατευθείαν στο γαλαξιακό καλάθι των αχρήστων, αφού η αξία της υπολογίστηκε σε κάτι λιγότερο από 1 σεντ! Ο μαθηματικός τύπος του Αμερικανού επιστήμονα και οι παράμετροι που έθεσε για να υπολογίσει την οικονομική αξία του ηλιακού μας συστήματος έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων, που θεωρούν λίγο μπακαλίστικη αυτή τη λογική.

Ο ίδιος υπερασπίζεται την επιλογή του υποστηρίζοντας ότι βάζοντας μια τιμή σε κάτι τόσο σημαντικό και αναντικατάστατο για την ίδια την ύπαρξή μας, μπορεί να βοηθήσει για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμη είναι η Γη και θα μας βοηθήσει ως κοινωνία να καταλάβουμε ότι πρέπει να την προστατεύσουμε.

Ο Αμερικανός επιστήμονας χρησιμοποίησε τον μαθηματικό τύπο που επινόησε και για να αξιολογήσει τις ανακαλύψεις που έγιναν για λογαριασμό της NASA από το διαστημικό σκάφος Kepler, το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια ξεκίνησε διαστημικό κυνήγι προκειμένου να εντοπίσει πλανήτες που εν δυνάμει θα είχαν παρόμοιες συνθήκες, πολύ κοντινά χαρακτηριστικά με αυτά της Γης, αποστολή που έχει κοστίσει περισσότερα από 950 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις οικονομικές εκτιμήσεις που έκανε ο Greg Laughlin και με βάση τις καταγραφές του Kepler, ο εξωπλανήτης Gilese 581, που θεωρείται ότι μοιάζει περισσότερο με τη Γη, αξίζει μόλις 160 δολάρια, ενώ ο νέος «κόσμος» που ανακάλυψε το διαστημικό σκάφος και έχει λάβει το, τουλάχιστον, άκομψο όνομα KOI 326.01, έχει οικονομική αξία 250.000 δολάρια.

Το «χρηματιστήριο» της φύσης

Η αποτίμηση της οικονομικής αξίας του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να είναι φιλόδοξη και αμφιλεγόμενη προσπάθεια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη «χρηματιστηριακή» αξία της βιοποικιλότητας, αφού οι επιστήμονες υπό την αιγίδα της UNEP κατέληξαν σε μια πρώτη εκτίμηση στη μελέτη με τίτλο «Τα οικονομικά των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας: οικολογικά και οικονομικά θεμέλια».

Σύμφωνα με τα κριτήρια ανταποδοτικότητας που έχουν θέσει οι επιστήμονες, για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση των δασών, των υγροτόπων ή των θαλασσίων οικοσυστημάτων, τα οφέλη είναι από 2 έως και 75 φορές υψηλότερα!

Οι επιστήμονες με βάση αυτές τις παραμέτρους προχώρησαν και στην κατάταξη, με τους κοραλλιογενείς υφάλους να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, αφού η αξία τους αποτιμήθηκε σε 1,2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ανά δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, κυρίως λόγω του εσόδων από τον τουρισμό. Παράλληλα, το διοξείδιο του άνθρακα που αποταμιεύεται στα δέντρα και το έδαφος των τροπικών δασών του Αμαζονίου έχει οικονομική αξία ύψους 1,5 έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τους όρους αγορών αντιστάθμισης του άνθρακα.

Ειδικότερα, η κατάταξη της χρηματικής αξίας των οικοσυστημάτων του πλανήτη - υπολογίζεται σε δολάρια ανά δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ετησίως - έχει ως εξής:

♦ Κοραλλιογενείς ύφαλοι: 14 δολάρια έως 1,195 εκατομμύρια δολάρια. (Κύριες αξίες: τουρισμός, προστασία από καταιγίδες, εκκολαπτήρια ψαριών).

♦ Παράκτιοι υγρότοποι: 2.000 δολάρια έως 215.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: καθαρισμός λυμάτων, εκκολαπτήρια ψαριών, προστασία από καταιγίδες).

♦ Άλλα παράκτια οικοσυστήματα: 248 δολάρια έως 80.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: τουρισμός, εκκολαπτήρια ψαριών).

♦ Υγρότοποι στην ενδοχώρα: 1.000 δολάρια έως 45.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: φυσικοί ταμιευτήρες νερού, διαχείριση λυμάτων).

♦ Ποτάμια και λίμνες: 1.800 δολάρια έως 13.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: ανεφοδιασμός σε νερό, διαχείριση λυμάτων, τουρισμός).

♦ Τροπικά δάση: 91 δολάρια έως 23.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: ρύθμιση του κλίματος, τράπεζες γονιδίων - όπως για φαρμακευτικά φυτά -, παρεμπόδιση διάβρωσης).

♦ Δάση στην εύκρατη ζώνη και τον Αρκτικό Κύκλο: 30 δολάρια έως 4.900 δολάρια. (Κύριες αξίες: τροφή, τράπεζες γονιδίων, διαχείριση λυμάτων).

♦ Δασώδεις περιοχές: 16 δολάρια έως 2.000 δολάρια. (Κύριες αξίες: ξυλεία και άλλα δασικά προϊόντα, διαχείριση λυμάτων).

hellasontheweb.org

"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKEΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ANTI- OLYMPIAKOS 2011 !