Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Το φαινόμενο Super Moon

Το φαινόμενο Super MoonΤο φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο στην αστρολογία, αφού πρώτος το... σημείωσε ο Ίππαρχος τον 2ο αι. π.Χ., κάνοντας την σκέψη ότι όταν η Πανσέληνος φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο φωτεινή απ’ ότι συνήθως, η Σελήνη πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Γη. Την σκέψη αυτή ανάπτυξε αργότερα ο Πτολεμαίος και σταδιακά άρχισε η παρατήρηση και η εφαρμογή του φαινομένου αυτού στην αστρολογία. Όμως ο όρος Super Moon για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό καθιερώθηκε στην αστρολογία το 1979 από τον αστρολόγο Richard Nolle ενώ αστρονομικά ονομάζεται περίγειο – συζυγία (perigee – syzygy).



Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο την Γη. Η απόσταση της Σελήνης από εμάς δεν είναι ακριβώς πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η Γη και ο Ήλιος. Όταν μια Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος συμβαίνει πάνω ή πολύ κοντά στο περίγειο της και η απόσταση της από την Γη είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειο της τότε έχουμε το φαινόμενο Super Moon. Η μέση απόσταση που η Σελήνη προσεγγίζει την Γη είναι 368,630 χιλιόμετρα. Όταν η Σελήνη πλησιάσει την Γη σε λιγότερα από 361,585 χιλιόμετρα έχουμε μια σούπερ Σελήνη. Με άλλα λόγια, Super Moon είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος επειδή συμβαίνει πολύ πιο κοντά στην Γη.



Όταν η Σελήνη πλησιάσει τόσο πολύ τον πλανήτη μας, η βαρυτική έλξη που ασκείται επηρεάζει τον φλοιό της Γης, το νερό και τον αέρα. Έτσι, έχει διαπιστωθεί στην αστρολογία ότι η σούπερ Σελήνη συνδέεται με ακραία καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα όπως με ασυνήθιστα ισχυρούς σεισμούς, τσουνάμι, μεγάλες πλημμύρες, ηφαιστειακές εκρήξεις, ισχυρές καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους κ.ά. Ο ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία το 2005 και το τεράστιο τσουνάμι που ακολούθησε, οι μεγάλες πλημμύρες στην Αυστραλία το 1954, οι ισχυροί τυφώνες Άντριου και Κατρίνα στις ΗΠΑ, η πρόσφατη έκρηξη στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού και η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε είναι μερικά μόνο δείγματα της ισχύος μιας σούπερ Σελήνης.



Φυσικά η σούπερ Σελήνη δεν επηρεάζει μόνο τα φυσικά φαινόμενα αλλά και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Προκαλεί υπερευαισθησία και νευρικότητα και εκείνα τα διαστήματα αυξάνονται οι πιθανότητες για βία, εγκληματικότητα, εκρήξεις, πυρκαγιές, ατυχήματα και τραυματισμούς. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό της είναι η σύγχυση και η μείωση της νοητικής διαύγειας και αν σκεφτούμε ότι τους τελευταίους τρεις συνεχόμενους μήνες έχουμε σούπερ Σελήνη και ταυτόχρονα ανάδρομο Ερμή (που προκαλεί επίσης μείωση της νοητικής διαύγειας) μπορούμε να καταλάβουμε την αστοχία και αναποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Λιβύη αυτό τον καιρό. Εδώ ισχύει η ρήση: «Πού πας παλλικάρι με τέτοιο καιρό;».



Κάθε χρόνο έχουμε 4 έως 6 φορές σούπερ Σελήνη αλλά δεν είναι όλες το ίδιο ισχυρές. Η ένταση και η διάρκεια της επίδρασής τους καθορίζεται από την απόσταση τους από την Γη αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι εκλείψεις, η απόκλιση της Σελήνης και οι υπόλοιπες πλανητικές διελεύσεις. Έχει διαπιστωθεί στην αστρολογία ότι οι εκλείψεις όπως και η «εκτός ορίων» απόκλιση της Σελήνης (δηλαδή όταν ξεπερνά τις 23.5 μοίρες βόρεια ή νότια του Ισημερινού) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακραία φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Όταν τυγχαίνει αυτά τα σεληνιακά φαινόμενα να συμπίπτουν χρονικά τότε ενισχύεται η ένταση και η διάρκεια τους. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν υπάρχουν ταυτόχρονα με μια σούπερ Σελήνη άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις. Ας δούμε όμως τις 6 φορές που έχουμε σούπερ Σελήνη μέσα στο 2011.



18/2/2011 σούπερ Πανσέληνος 29.20 Λέοντα

19/3/2011 σούπερ Πανσέληνος 28.48 Παρθένου

18/4/2011 σούπερ Πανσέληνος 27.44 Ζυγού

27/9/2011 σούπερ Νέα Σελήνη 4.00 Ζυγού

26/10/2011 σούπερ Νέα Σελήνη 3.03 Σκορπιού

25/11/2011 σούπερ Νέα Σελήνη 2.37 Τοξότη



Ας δούμε και τα μέχρι τώρα γεγονότα. Σε τρεις μέρες από την σούπερ Σελήνη του Φεβρουαρίου 2011 έγινε ο σεισμός στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας, που χαρακτηρίστηκε ως ο ισχυρότερος στην ιστορία της χώρας. Ο δεύτερος σε μέγεθος σεισμός στην ιστορία της Νέα Ζηλανδίας έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1931, ακριβώς την μέρα μιας σούπερ Σελήνης. Στον φετινό σεισμό, η σούπερ Πανσέληνος έγινε πάνω στην προχωρημένη από ηλιακό τόξο Σελήνη της Νέας Ζηλανδίας στις 0ο.37΄ Παρθένου.



Η σούπερ Σελήνη του Μάρτη χαρακτηρίζεται ως «ακραία» επειδή η Σελήνη έφτασε στο κοντινότερο σημείο της από την Γη των τελευταίων 19 χρόνων, αφού μας προσέγγισε στα 356,577 χιλιόμετρα. Στις 11 Μαρτίου 2011, έγινε ο ασυνήθιστα ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία μεγέθους 8.9 ρίχτερ ενώ στις 12 Μαρτίου είχαμε κορύφωση της βόρειας απόκλισης της Σελήνης, πολύ κοντά χρονικά με την σούπερ Σελήνη στις 19 Μαρτίου. Μετά τον σεισμό ακολούθησε το τεράστιο τσουνάμι που ολοκλήρωσε την εικόνα της καταστροφής. Η σούπερ Σελήνη του Μαρτίου έγινε στις 28ο.48΄ της Παρθένου, σε τετράγωνο με το σημείο της σεληνιακής έκλειψης του περασμένου Δεκέμβρη και σε τετράγωνο με την Σελήνη της Ιαπωνίας.



Στις 17 Μαρτίου έγινε σεισμός μεγέθους 6.3 ρίχτερ κοντά στο νησί Vanuatu. Στις 18 Μαρτίου εκράγηκε το ηφαίστειο Karangetang στην Ινδονησία ενώ την ίδια μέρα είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες στην Β. Καλιφόρνια που συνοδεύτηκαν από ανεμοστρόβιλο.



Ανάμεσα στην σούπερ Πανσέληνο του Μάρτη και του Απρίλη μεσολάβησε η Νέα Σέληνη στις 3/4/11 που έγινε στις 13ο του Κριού, σε τετράγωνο με το σημείο της ηλιακής έκλειψης του περασμένου Ιανουαρίου στις 13ο Αιγόκερω αλλά και σε αντίθεση ακριβείας με τον τράνζιτ ανάδρομο Κρόνο στον Ζυγό. Έτσι, στις αρχές του Απρίλη συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα στην Ιαπωνία με μεγάλους σε μέγεθος σεισμούς, είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες με ανεμοστρόβιλο και πάλι στις ΗΠΑ ενώ είχαμε και το μερίδιο μας στην Ελλάδα με τον σεισμό μεγέθους 6.2 ρίχτερ στο Καρπάθιο πέλαγος, στις 1/4/11, αφού η Νέα αυτή Σελήνη έγινε πολύ κοντά στο γενέθλιο τετράγωνο Πλούτωνα/Δία στον χάρτη της Ελλάδας. Και η σούπερ Πανσέληνος του Απρίλη δεν έχει γίνει ακόμα.



Η Σελήνη είναι το ουράνιο σώμα που επηρεάζει περισσότερο τα φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη μας. Αυτό δεν σημαίνει πως όποτε έχουμε σούπερ Σελήνη, «εκτός ορίων» απόκλιση της Σελήνης ή μια έκλειψη θα έχουμε απαραίτητα κάποια φυσική καταστροφή αλλά στις περιόδους αυτές στατιστικά οι πιθανότητες είναι πολύ αυξημένες, ιδιαίτερα αν τα σεληνιακά αυτά φαινόμενα είναι πολύ κοντά ή συμπίπτουν χρονικά μεταξύ τους ή αν συνοδεύονται από άλλες δύσκολες πλανητικές διελεύσεις.



Έτσι, αν υπολογίσουμε ότι το 2011 θα έχουμε συνολικά 6 εκλείψεις, περισσότερες από τον ετήσιο μέσο όρο, μαζί με 6 φορές σούπερ Σελήνη, από τις οποίες η μία ακραία, την ενεργοποίηση της μηδενικής μοίρας του Κριού από τον Ουρανό και τις δύσκολες διελεύσεις του Ουρανού, Πλούτωνα και Κρόνου στα παρορμητικά ζώδια καταλαβαίνουμε ότι το 2011 είναι ένα έτος που θα χαρακτηριστεί από μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας φυσικές καταστροφές. Και το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ευτυχώς τουλάχιστο που από φέτος και για μια δεκαετία, οι αποκλίσεις της Σελήνης θα είναι εντός ορίων.



Η επόμενη σούπερ Σελήνη, που θα είναι Νέα Σελήνη, θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στις 4ο Ζυγού σε ταυ τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και τον Ουρανό στον Κριό κι ενώ ο Άρης θα συγκλίνει σε τετράγωνο με τον Δία. Η επόμενη στις 26 Οκτωβρίου, στις 3ο.03΄ του Σκορπιού, θα είναι σε αντίθεση με τον Δία, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς την Γη. Η τελευταία σούπερ Σελήνη του 2011 θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου στις 2ο.37΄ του Τοξότη και είναι η πιο επίφοβη επειδή είναι ταυτόχρονα και ηλιακή έκλειψη, σε τετράγωνο με τον Άρη που θα βρίσκεται στην Παρθένο.



Φυσικά εμείς είμαστε σχετικά προστατευμένοι στην μπανιέρα μας που λέγεται Μεσόγειος σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη που είναι πιο εκτεθημένες στα στοιχεία της φύσης. Όμως η σούπερ Σελήνη δεν επηρεάζει μόνο τα φυσικά φαινόμενα αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Ιδιαίτερα η σούπερ Σελήνη στις 27 Σεπτεμβρίου που θα γίνει στις 4ο.00΄ του Ζυγού θα επηρεάσει και πάλι το γενέθλιο τετράγωνο Δία/Πλούτωνα στον γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας.



astrology.gr



"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKEΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΤΑ LIKE ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ANTI- OLYMPIAKOS 2011 !