Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Κόρινθος | Επιστρέφουν δύο δίδυμοι κούροι μετά από απόφαση του ΚΑΣ

Την επιστροφή των δύο δίδυμων κούρων -που εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάιο σε χέρια αρχαιοκάπηλων-

στην Κόρινθο αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). «Η επιστροφή των δύο κούρων είναι θέμα αρχής» δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο πριν τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το θέμα.

«Τα αγάλματα σώθηκαν. Το μέρος που βρέθηκαν έχει ταυτιστεί. Είναι προφανές ότι ανήκουν στον χώρο που τα δημιούργησε» συνέχισε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στους δύο δίδυμους κούρους, τα αριστουργήματα της αρχαϊκής εποχής, που βρέθηκαν τον περασμένο Μάιο στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Ένα χρόνο μετά, τα δύο αγάλματα που κείτονται ασφαλή στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Κόρινθο.

Πρόκειται για δύο σχεδόν πανομοιότυπους κούρους, ύψους 1,82μ και 1,80 μ., από χοντρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο, όμοιοι ακόμα και στην καταστροφή τους, καθώς και οι δύο έχουν χάσει το δεξί πόδι.

Μια απώλεια όμως που είναι αναστρέψιμη, αφού κατά τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανεύρεσή τους στη θέση «Κλένια» Κορινθίας, εντοπίστηκαν, εκτός από νεκροταφείο των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, τα δύο σκέλη που έλειπαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΜΕΕΠ), η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την αποκατάσταση και συντήρηση, καθώς και την έκθεση των δύο κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, όχι μόνο ως μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα ανασκαφικά ευρήματα.

Η εισήγηση της ΔΜΕΕΠ ήταν θετική, με το σκεπτικό ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν ήδη αρκετοί κούροι, ενώ η επιστροφή των δύο αγαλμάτων στον τόπο τους θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κορίνθου, μιας πόλης που έχει γνωρίσει πολλές φορές τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.



http://news.in.gr
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE