Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα λαχανικά-δολοφόνοι

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρά περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού επισημαίνουν ότι το Escherichia coli (E. coli), που εντοπίστηκε στα αγγουράκια από την Ισπανία, είναι βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου.

Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και σε σπάνιες περιπτώσεις αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

Οι γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στη χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας. Από τα έως στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

Δηλαδή, πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε και από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, εφόσον έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με εντολή του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλλει οδηγίες στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και συστήνει επαγρύπνηση όλων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις, που συνδέονται με την επιδημία αυτή.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Β. Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια ευρωπαϊκά δίκτυα με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας.


Δεν έχει παρουσιαστεί περιστατικό λοίμωξης στην Κύπρο
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση και οδηγίες σε σχέση με τα περιστατικά λοίμωξης με το βακτήριο E Coli σε Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, Α’ Ιατρική Λειτουργός, Υπεύθυνη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, κανένα περιστατικό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο και η κατάσταση στην Ευρώπη παρακολουθείται στενά.

Η κ. Χατζηαναστασίου διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ενοχοποιούνται τα ισπανικά αγγουράκια, λέγοντας ότι «ακόμη είναι υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε εντοπίζεται το βακτήριο σε αγγουράκια ισπανικής προέλευσης όμως το περίεργο είναι ότι στην Ισπανία δεν έχει νοσήσει κανείς».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τις υγειονομικές υπηρεσίες δεν εισάγονται στην Κύπρο από την Ισπανία προϊόντα, όπως τα προαναφερόμενα, όμως έχει δοθεί πληροφόρηση στους εισαγωγείς τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό στην Κύπρο, το μικροβιολογικό εργαστήριο της Λευκωσίας είναι σε θέση να το διερευνήσει, ενώ και το Κρατικό χημείο μπορεί να προβεί σε ελέγχους σε τρόφιμα, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε υποψίες.


ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE