Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τέλος οι επώδυνες θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) που χορηγείται από το στόμα αναμένεται να δώσει τέλος στις επώδυνες

θεραπείες με ενέσεις. Το φάρμακο αυτό που έχει δραστική ουσία τη φινγκολιμόδη έχει εγκριθεί το Σεπτέμβριο του 2010 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA) και τον Μάρτιο του 2011 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ σύντομα θα πάρει τιμή και στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας που φέτος είναι στις 25η Μαΐου.
Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς πλησιάζουν τους 10.000. Πρόκειται για μία αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού της οποίας η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί η οριστική θεραπεία, υπάρχουν όμως φάρμακα, που μειώνουν τη συχνότητα των υποτροπών, θεραπεύουν κάποια συμπτώματά της και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ οι πειραματικές και εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ Ωρολογάς. Πρόσθεσε ότι οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες πρώτης γραμμής, που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια (Ιντερφερόνη) σε ήπιες μορφές της νόσου, είναι γνωστά και ασφαλή φάρμακα, αλλά λιγότερο δραστικά.

Το φάρμακο δεύτερης γραμμής που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα, natalizumab. «Είναι το φάρμακο της τελευταίας πενταετίας. Είναι περισσότερο δραστικό και χρησιμοποιείται, αν αποτύχουν τα πρώτης γραμμής, σε πολύ ενεργές μορφές της νόσου. Η ασφάλειά του σε βάθος χρόνου δεν είναι ακόμα γνωστή. Η φινγκολιμόδη είναι η πρώτη ανοσορυθμιστική θεραπεία, που χορηγείται από το στόμα, που πήρε έγκριση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο για τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών, όσο και για την καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας, σημείωσε ο κ Ωρολογάς.


http://medicalnews.gr
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE