Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Παραιτήθηκε από τον πολιτικό ρόλο του ο Δαλάι Λάμα

Την επίσημη παραίτησή του από τον πολιτικό του ρόλο υπέβαλλε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι... Λάμα, που υπέγραψε τις τροπολογίες που αναθεωρούν το Σύνταγμα της εξόριστης κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η παραίτηση του Δαλάι Λάμα δεν ήταν ξαφνική, καθώς ήδη από το Μάρτιο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να απομακρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης, διαμηνύει την προσήλωσή του στην υπόθεση του Θιβέτ.

Την Κυριακή, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ενέκρινε τις τροπολογίες που είχε κάνει το εξόριστο κοινοβούλιο στο Σύνταγμα, με τις οποίες προβλέπεται η μεταβίβαση εξουσιών στους νεοεκλεγέντες ηγέτες των εξορίστων.

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Τενζίν Νορμπού δήλωσε ότι οι εξουσίες του Δαλάι Λάμα μεταβιβάζονται «σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες», ενώ ο ίδιος «θα παραμείνει πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών».

Πρωθυπουργός του Θιβέτ αναμένεται ότι θα ορκιστεί ο Λομπσάνγκ Σανγκάι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Η ορκωμοσία του αναμένεται τον Αύγουστο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σανγκάι θα τεθεί επικεφαλής του αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία του Θιβέτ, ωστόσο η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα. Επίσης, καλείται να επιλέξει τους αντιπροσώπους, μεταξύ των οποίων και τους ειδικούς απεσταλμένους που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα.



newscode.gr
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE