Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Πράσινο φως για το θέατρο της Δήλου

Η Δήλος (Μικρή Δήλος) ήταν κατά τη μυθική παράδοση ο τόπος γέννησης του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, ένα από τα
σπουδαιότερα ιερά στον ελληνικό κόσμο, και το μεγαλύτερο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Ιώνων.

Οι ανασκαφές στη Δήλο άρχισαν το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και συνεχίζονται ακόμα. Ειδικά για το αρχικά ξύλινο θέατρο της Δήλου που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα με το σημερινό λίθινο. Το επιθέατρο και το κατώτερο τμήμα του θεάτρου, που δεν είναι ομόκεντρα, χωρίζονται από διάζωμα. Πίσω από την πρώτη σειρά καθισμάτων, που ήταν για τα τιμώμενα πρόσωπα, υπάρχουν 26 σειρές θρανίων στο κάτω τμήμα και άλλες 17 σειρές στο επιθέατρο, που χωρίζονται από οκτώ κλίμακες σε επτά τμήματα (κερκίδες), που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περίπου 5.500 θεατές. Μπροστά από την κυκλική ορχήστρα σώζονται τα θεμέλια της σκηνής.

Συνεχίζονται οι αναστηλωτικές εργασίες του θεάτρου της αρχαίας Δήλου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για τις απαραίτητες εργασίες στο θέατρο, την πλατεία και τη δεξαμενή του σημειώνοντας, ωστόσο, μια σειρά από παρατηρήσεις όσον αφορά στη διεξαγωγή των εργασιών, οι οποίες, όπως τόνισαν τα μέλη του Συμβουλίου, πρέπει να γίνουν τμηματικά.

Παράλληλα, το ΚΑΣ συνεχίζει να εγκρίνει χορηγίες από ιδιωτικούς φορείς για έργα ανάδειξης και ανασκαφικές εργασίες σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η τελευταία χορηγία που εγκρίθηκε ήταν αυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση προς την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις ανάγκες της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στη θέση 'Μάντρα' νήσου Δεσποτικού, Δήμου Πάρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ελεύθερος
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE