Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μάθε την αλήθεια για τα πάντα...

Ο μύθος: Οι γυναίκες αγαπάνε τις εκπλήξεις
Η αλήθεια: Αγαπούν την προσμονή για κάτι συγκεκριμένο ακόμα περισσότερο. Αν την αφήσεις να γνωρίζει και να περιμένει το ρομαντικό χειμερινό τριήμερο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη γιορτή της, θα της έχεις κάνει το καλύτερο δυνατό δώρο. «Οι γυναίκες ενδιαφέρονται να δούνε τι πραγματικά έχει σημασία για σένα κι αν τις σκέφτεσαι» λέει η LauriePuhn, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας του βιβλίου FightLess, LoveMore.
Παρόλο που οι γυναίκες λατρεύουν να ονειρεύονται και να προετοιμάζουν στο μυαλό τους ένα πάρτι ή ένα τριήμερο μπορείς να αφήσεις και μερικά μικρά στοιχεία ως έκπληξη. Πες της για το τριήμερο στο Ναύπλιο, αλλά μην της πεις για τα λουλούδια που θα βρει κάτω από το μαξιλάρι της, συμβουλεύει η Puhn.

Ο μύθος: Ο γιατρός μου θα μου πει αν έχω κάποιο πρόβλημα
Η αλήθεια: Οι γιατροί είναι κι αυτοί άνθρωποι. Εχουν δύσκολες, όπως και υπερφορτωμένες, ημέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουν την απαραίτητη συγκέντρωση που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή. Τότε θα δουν απλώς το άμεσο πρόβλημα. Δεν μπορούν να θυμούνται πάντα το ιστορικό σου ή να βλέπουν το μέλλον σου. Η υψηλή χοληστερόλη δεν αποτελεί πάντα το καμπανάκι του κινδύνου. «Μερικοί γιατροί είναι τόσο πολυάσχολοι, που τελικά δεν θα βρουν χρόνο να σου πουν πόσο βλαβερό είναι να τρως συνεχώς burger» λέει ο Brian Morris, κλινικός γιατρός και βοηθός διευθυντή στο πρόγραμμα υγείας του UCLA. Εσύ το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιμείνεις σε δύο ερωτήσεις: «Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;» και «Πότε πρέπει να σας δω πάλι;».

Ο μύθος: Το να νοικιάζεις είναι ηλίθιο
Η αλήθεια: Εκτός κι αν έχεις σκοπό να μείνεις σε ένα μέρος για πολύ καιρό, η αγορά του σπιτιού δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επένδυση. Τα συμβολαιογραφικά και τα μεσιτικά θα σου κοστίσουν πολύ. Οι φόροι και οι επισκευές στη διάρκεια του χρόνου επίσης δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις ή να μην υπολογίσεις στο κόστος. Με το ενοίκιο όλα τα παραπάνω τα αποφεύγεις. «Τα έξτρα λεφτά που θα σου μείνουν στο λογαριασμό σου, αν επενδυθούν σωστά, θα σου δώσουν μεγαλύτερη απόδοση απ' ό,τι η αγορά ενός σπιτιού και θα εξαλείψουν τη χασούρα του ενοικίου» λέει ο Ramit Sethi, συγγραφέας του βιβλίου I will Teach you to Be Rich. Επίσης, είσαι ελεύθερος να κυνηγάς καλές δουλειές - όπου κι αν βρίσκονται στη χώρα.

Ο μύθος: Δούλεψε στη σχέση σου, όπως θα έκανες και στη δουλειά σου
Η αλήθεια: Σε ποια θέση βρίσκεται η δουλειά σου στη λίστα με τα αγαπημένα πράγματα που κάνεις; Μόλις θα δώσεις την απάντησή σου, θα καταλάβεις πολύ απλά ότι στη σχέση σου πρέπει να νιώθεις διαφορετικά απ' ό,τι στη δουλειά σου. Πρέπει να είναι κάτι που θα σου αρέσει και δεν θα το κάνεις μόνο επειδή πρέπει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κιόλας ότι ένα ζευγάρι δεν πρέπει να συνεργάζεται ως ομάδα και να βρίσκει λύσεις όταν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Αλλά αυτό πρέπει πάλι να σου αρέσει. «Οι άνθρωποι που αγαπιούνται κι έχουν καλή σχέση είναι πάνω απ' όλα φίλοι. Και οι φίλοι αρέσκονται να περνάνε χρόνο μαζί» λέει ο Michael McKee, ψυχολόγος στην Cleveland Clinic.

Ο μύθος: Μην κάνεις κάτι που δεν θέλεις να σου το κάνουν
Η αλήθεια: Μπορεί να ακούγεται σωστό, αλλά δεν είναι. Είναι πολύ απλοϊκή λογική, δεν έχει αξιοπιστία και σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε μια σχέση. «Κανείς δεν έχει ακριβώς την ίδια προσωπικότητα με σένα και σε κανέναν δεν αρέσουν ακριβώς τα πράγματα με σένα» λέει ο McKee. Αν γνωρίζεις κάποιον καλά, ξέρεις τι πραγματικά του αρέσει. Στην αντίθετη περίπτωση, πρέπει να τον μάθεις. Μη νομίζεις ότι, επειδή δεν σου αρέσει να σε ρωτάνε για τα αισθήματά σου, συμβαίνει το ίδιο και με την κοπέλα απέναντί σου. «Κάνε την αρχή ρωτώντας πώς ήταν η μέρα της. Είναι η καλύτερη ερώτηση για να αρχίσει να ανοίγεται ο απέναντί σου. Στις γυναίκες αρέσει να τις ακούν και να τους δείχνουν προσοχή. Δεν θα χάσεις» λέει ο McKee.

Ο μύθος: Μην αφήσεις το γιο σου να κερδίζει
Η αλήθεια: «Νιώθεις ότι είναι δουλειά σου να τον μάθεις να προστατεύεται από τη σκληρότητα του κόσμου γύρω του» λέει ο Lawrence Cohen, συγγραφέας του Playful Parenting. Οχι, δεν είναι μόνο αυτό. Η βασική δουλειά σου είναι να του ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή του για να μην είναι μια ζωή το φοβισμένο παιδάκι. Και η νίκη είναι μες στο κομμάτι αυτού του παιχνιδιού, ώστε να πιστέψει στον εαυτό του. Οσο είναι ακόμη μικρός, μη δίνεις το 100% στο παιχνίδι σου. Οταν όμως μεγαλώσει, μπορείς να τον ρωτήσεις αν θέλεις να δει τις πραγματικές σου δυνάμεις. Θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου, αλλά ακόμα περισσότερο την επόμενη νίκη του.

Ο μύθος: Το στεγνό καθάρισμα καταστρέφει τα ρούχα
Η αλήθεια: Απλώς δεν πρέπει να το παρακάνεις. Πήγαινε τα παλτά σου μία φορά το χρόνο στο καθαριστήριο και μετά αποθήκευσέ τα σε νάιλον θήκες. «Τα κοστούμια και τα παντελόνια σου μπορείς να τα πας μετά από τρία ή τέσσερα φορέματα, εκτός κι αν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάποιον έκτακτο λεκέ» λέει ο Steven Faerm από το Parsons New School for Design. Μην προσπαθήσεις να τον βγάλεις εσύ. Ασε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά περίγραψε από τι ακριβώς είναι ο λεκές.

Ο μύθος: Να είσαι ο πατέρας του, όχι ο φίλος του
Η αλήθεια: Ολα εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη στιγμή. Οταν χρειαστεί να επιβάλεις τη γνώμη σου για κάτι που στο μέλλον ξέρεις ότι θα μετανιώσεις, γίνε πατέρας. «Αλλά μετά από κάποιο λάθος του παιδιού σου πρέπει να του δείξεις την αγάπη και την κατανόηση που θα είχε από τον κολλητό του» λέει ο Cohen. Εσύ είσαι αυτός που μπορεί να χτίσει την εμπιστοσύνη στη σχέση σας. «Θα αισθάνεται πολύ πιο άνετα αν ξέρει ότι οι αντιδράσεις σου δεν είναι ακραίες, όποια κι αν είναι η γνώμη σου» συμπληρώνει ο Cohen.

Ο μύθος: Είναι καλύτερο να ξέρεις τον ιδιοκτήτη του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που θα αγοράσεις
Η αλήθεια: Οχι στην πραγματικότητα. «Απλώς με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσεις για την ηρεμία του μυαλού σου και τίποτε παραπάνω» λέει ο Philip Reed, σύμβουλος αγοράς στο Edmunds.com. Ολοι θέλουν να γνωρίζουν τι έχει περάσει πιο πριν το αυτοκίνητο που μόλις αγόρασαν, αλλά αυτό δεν σου το εξασφαλίζει αν ξέρεις τον ιδιοκτήτη. Ξέρεις ότι οδηγεί καλά, αλλά δεν ξέρεις αν το οδηγούσε μόνο αυτός. Ξέρεις ότι έχει γκαράζ, αλλά δεν ξέρεις αν το έβαζε μέσα και φυσικά δεν ξέρεις αν σου λέει αλήθεια ότι το πουλάει μόνο γιατί είσαι φίλος. Πολλές φορές μπορείς να βρεις μια ανταγωνιστική τιμή σε μάντρα αυτοκινήτων, όπου ένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε να σου κάνει. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την αγορά πρέπει να κάνεις τεχνικό έλεγχο σε κάποιο μηχανικό - εδώ θα έπαιζε ρόλο αν είχες κάποιο φίλο. Επίσης, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στην αγορά μεταχειρισμένου είναι να επενδύσεις σε μία μάρκα που είναι ξακουστή για την αξιοπιστία της.

Ο μύθος: Η αερόβια με χαμηλό ρυθμό είναι χαμένος χρόνος
Η αλήθεια: Εντάξει, τα διαλειμματικά σπριντ είναι καλύτερα για να κάψεις θερμίδες και να αναπτύξεις τους μυς σου. Αλλά και το ελαφρύ τζόγκινγκ για πολλή ώρα πρέπει να έχει και πάλι μέρος στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου. «Μία καθορισμένη ταχύτητα άσκησης για αρκετή ώρα θα αυξήσει τη δύναμη του καρδιαγγειακού σου συστήματος, γεγονός που θα σε βοηθήσει σε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά σου» λέει ο Bill Hartman, personal trainer και συνιδρυτής του Indianapolis Fitness and Sports Training. Χτίσε ή διατήρησε έναν σταθερό ρυθμό στην προπόνησή σου και πρόσθεσε διαλειμματική δουλειά - μία κάθε 10 σετ είναι αρκετή.

Ο μύθος: Κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζεται γιατρό
Η αλήθεια: Αν όλοι πήγαιναν για το παραμικρό στο γιατρό, το επόμενο ραντεβού που θα μπορούσες να βρεις θα ήταν το Φεβρουάριο του 2013. Πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, όπως επίμονο πόνο στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή, υψηλό πυρετό, ξηροστομία, αίμα στα ούρα ή κάποια αλλαγή στο χρώμα των ελιών ή του δέρματός σου. «Αν εκείνη την ώρα δεν μπορεί ο γιατρός, περίγραψε τα συμπτώματα τηλεφωνικά σε μία νοσοκόμα, για να σε καθοδηγήσει άμεσα στο επόμενο βήμα» λέει ο δρ Morris, από το UCLA.

Ο μύθος: Η επιμονή ανταμείβεται στην εύρεση εργασίας
Η αλήθεια: Η επιμονή έχει ουσία μόνο όταν έχεις περάσει θετικά το πρώτο τους σκανάρισμα. Αν καταλάβεις ότι τους αρέσεις, μείνε συγκεντρωμένος στο στόχο σου, αλλιώς ξέχνα το. Η φράση-κλειδί είναι: θα έχουμε υπ' όψιν μας το βιογραφικό σου. «Μόλις σε έχουν απορρίψει» λέει η Cynthia Sharpino, συγγραφέας του Corporate Confidential. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να πεις ευχαριστώ και να πάρεις πάλι την εφημερίδα για να ψάξεις αγγελίες. «Μην επιμένεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δείξεις απελπισμένος» συμπληρώνει η Shapiro.

Ο μύθος: Δεν πρέπει να ανέχεσαι να σου αντιμιλάει
Η αλήθεια: Συγχαρητήρια, το παιδί σου δεν σε φοβάται. Οταν κάποιος σου αντιμιλάει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σε σέβεται. Μπορεί πολύ απλά εκείνη τη στιγμή να έχει τα νεύρα του ή να μην είναι χαρούμενος. Το καλύτερο αντίδοτο στην όλη κατάσταση είναι η προσωρινή παύση. «Μη ρίχνεις άλλο κι λάδι στη φωτιά. Κλείσε την κουβέντα και φύγε. Μετά από λίγο θα έχεις το καθαρό μυαλό να καταλάβεις ότι με φωνές δεν καταφέρνεις τίποτα» λέει ο AnthonyWolf, συγγραφέας του GetOutofMyLife, butFirstCouldYouDriveMe& CheryltotheMall.

Ο μύθος: Αξίζει τα λεφτά του ένα σμόκιν
Η αλήθεια: Ενα μαύρο κοστούμι -ή ένα μπλε σκούρο βραδινό- μπορεί να κάνει με τον ίδιο τρόπο τη δουλειά του, όπως κι ένα σμόκιν. «Τα περισσότερα σμόκιν δίνουν μία πολύ αυστηρή εικόνα σε αυτόν που τα φοράει» λέει ο Faerm, oοποίος είναι υπεύθυνος του φοιτητικού προγράμματος fashiondesignστο Parsons. Από την άλλη μεριά, ένα κοστούμι είναι ευέλικτο κι έχει διαχρονικό στυλ.

Ο μύθος: Δώσε τα όλα σε κάθε επανάληψή σου
Η αλήθεια: Δεν μπορείς να είσαι με την πλάτη στον τοίχο κάθε στιγμή που βρίσκεσαι στο γυμναστήριο. Τόσο το σώμα όσο και η συγκέντρωσή σου έχουν κάποιες δυνατότητες, με αποτέλεσμα μερικές επαναλήψεις να γίνονται εξ ορισμού μηχανικά. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην άσκησή σου. Δεν είναι ανάγκη κάθε επανάληψη να γίνεται σαν να κρίνεται η ζωή σου» λέει ο Hartman. Το πιο έξυπνο που μπορείς να κάνεις είναι να διατηρείς τη σωστή τακτική και να μην αγχώνεσαι με την ένταση. Χώρισε την ένταση στο πρόγραμμά σου σε τέσσερις εβδομάδες. 1η εβδομάδα: εισαγωγικό κομμάτι, 2η εβδομάδα: αύξηση της έντασης, 3η εβδομάδα: υψηλή ένταση και 4η εβδομάδα: ανάκαμψη.

Ο μύθος: Οι γυναίκες θέλουν να σε βλέπουν ευάλωτο
Η αλήθεια: Θες την αλήθεια; Βάλε μπροστά της τα κλάματα και θα δεις έναν μικρό τρόμο στα μάτια της. «Αυτό που την ελκύει είναι η δύναμη και η ασφάλεια που μπορείς να της προσφέρεις» λέει ο ScottHaltzman, κλινικός γιατρός, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου TheSecretofHappilyMarriedMen. Μεταξύ όμως των δακρύων και της κυνικότητας υπάρχει και μέση λύση. Θέλεις να βλέπει και μερικά αισθήματά σου. «Πες της τι σε κάτι να νιώθεις χαρούμενο και τι νευρικό» λέει ο Haltzman.

Ο μύθος: Με τις πιστωτικές, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάσεις λεφτά
Η αλήθεια: Παντού θα ακούσεις ότι το κόστος για να δανειστεί λεφτά από μία κάρτα ανέρχεται κοντά στο 17% επιτόκιο που πρέπει να πληρώσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι, αν πληρώσεις το ποσό μες στον επόμενο μήνα, το επιτόκιο είναι 0%, δηλαδή έχεις δανειστεί χωρίς κόστος. Μπορείς να χάσεις λεφτά από την κακή χρήση μίας πιστωτικής κάρτας και όχι από την ίδια την πιστωτική.

Ο μύθος: Μην ανησυχείς, είναι το καλό το λίπος
Η αλήθεια: Υγιεινό λίπος, όπως έχει το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, είναι έξυπνο να έχεις στη διατροφή σου. Αλλά μία χούφτα, για παράδειγμα, από αμύγδαλα έχει περίπου 160 θερμίδες. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο πάνω από 100. Και φυσικά είναι άσχημο να έχεις ήδη καταναλώσει τις ημερήσιες θερμίδες σου πριν καν φτάσει η ώρα του βραδινού. «Και οι θερμίδες, όσο καλό κι αν είναι το λίπος, μετράνε στην υγεία σου» λέει ο διατροφολόγος, ChrisMohr.

Ο μύθος: Η εταιρεία σκέφτεται την εξέλιξή σου
Η αλήθεια: Η εταιρεία σκέφτεται τη δική της εξέλιξη. Αν εσύ είσαι αυτός που μπορεί να τη βοηθήσει να εξελιχθεί, τότε πολύ πιθανό να εξελιχθείς κι εσύ παρέα. Αν δεις ότι δεν περιλαμβάνεται το όνομά σου στα μελλοντικά πλάνα εξέλιξης της εταιρείας, μην προσπαθείς απλώς να επιβιώσεις. Είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύει και η θέση σου. «Αν σου πουν να εκπαιδεύσεις έναν νέο, μπορεί να είναι και ο αντικαταστάτης σου» λέει η Shapiro. Το να γίνεις μέρος της εξέλιξης της εταιρείας είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μη χάσεις τη θέση σου.

Ο μύθος: Πρέπει να υποχρεώνεις το παιδί σου να παραδέχεται τα λάθη του
Η αλήθεια: Το να αναγκάσεις το γιο σου να πει φωναχτά «το ξέρω ότι είναι λάθος να παίζω μπάλα με τη γάτα» δεν θα του μάθει τίποτα. Τον διδάσκει απλώς ότι τα λόγια θα σε κάνουν να τον αφήσεις ήσυχο. Αντί γι’ αυτό, ενθάρρυνέ τον στο να κάνει αυτοκριτική. Πες του: «Αυτό που έκανες ήταν λάθος. Δεν είναι σωστό και περιμένω να μην το ξανακάνεις» λέει ο παιδοψυχολόγος Wolf. Αν έχει το παραμικρό δέσιμο μαζί σου, θα σταματήσει και θα σκεφτεί. «Είναι βυθισμένος σε σκέψεις από αυτά που του είπε ο γονιός» κρίνει ο Wolf.

Ο μύθος: Επικεντρώσου στον οργασμό της για να είναι χαρούμενη
Η αλήθεια: Είναι ένας υψηλός στόχος, αλλά δεν το απόλυτο κριτήριο. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό, κάνοντάς τον προσωπική σου αποστολή, γεγονός που σε γεμίζει με άγχος. Ενημέρωσέ την πως, ό,τι συμβαίνει, σε βρίσκει σύμφωνο. «Αυτό τη χαλαρώνει κι έτσι δεν θα καταφύγει στον ψεύτικο οίκτο» λέει ο Berman. Αν είναι πραγματικά χαλαρή και απελευθερωμένη, θα αισθανθεί άνετα να σου προτείνει να χρησιμοποιήσει δονητή. Ακόμα μία αλήθεια: «Μάλλον εκείνη έχει ήδη έναν, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εργαλείο σου. Εκείνη θέλει και τη συναισθηματική σύνδεση» προσθέτει ο Berman.

Ο μύθος: Σώσε πολλά κόβοντας από τα μικρά
Η αλήθεια: Αν κόψεις τον καθημερινό καφέ από την καντίνα, θα γλιτώσεις περίπου 800 ευρώ το χρόνο. Αλλά θα σου θυμίζει καθημερινά ότι η εξοικονόμηση είναι αγγαρεία. «Είναι ένας μίζερος τρόπος ζωής» αναφέρει η Dayana Yochim, εμπειρογνώμων στη χρηματοδότηση στη Motley Fool. Αντί γι’ αυτό, επικεντρώσου στα μεγάλα έξοδα. Ζήτα από την εταιρεία ασφάλισης του αυτοκινήτου σου να αυξήσει το αφορολόγητο και να μειώσει το ασφάλιστρο. Οπότε οδήγησε με ασφάλεια κι απόλαυσε τον καφέ - όχι όμως ταυτόχρονα.

Ο μύθος: Μπορεί να είναι απλώς η φίλη σου για το σεξ
Η αλήθεια: Είναι πιθανό, αλλά υπάρχει ένα αδιέξοδο. Αν νιώσει ολοκλήρωση μια γυναίκα, το μυαλό της πλημμυρίζει από το χημικό οξυτοκίνη. «Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν το σεξ μαζί σου αν πρώτα δεν νιώσουν συναισθηματικό δέσιμο» λέει η Laura Berman Phd , συγγραφέας του βιβλίου The Book of Love. Οπότε ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τη σύνδεση είναι να κάνεις λιγότερο καλό σεξ για εκείνη. Και, ας πούμε την αλήθεια, αυτό είναι αδύνατον.

Ο μύθος: Χαλαρό γραφείο σημαίνει πρόχειρο
Η αλήθεια: Μπορεί να σου λένε φόρα ό,τι θες, αλλά δεν το εννοούν, λέει η Shapiro. Μιμήσου τα επιτυχημένα στελέχη στο πώς ντύνονται, στο συμπεριφέρονται και μιλάνε. Τα βαριά χαρτιά του γραφείου θα αρχίσουν να σε θεωρούν ως έναν από αυτούς.

Ο μύθος: Ομολόγησε την τρύπα στο βιογραφικό σου
Η αλήθεια: Δεν χρειάζεται η απόλυτη ειλικρίνεια (εκτός και αν έχεις κάνει Κορυδαλλό, οπότε θα το ανακαλύψουν). «Είναι περίπου σαν να πλασάρεις τον εαυτό σου με το θετικότερο τρόπο» λέει ο Shapiro. Οι περισσότερες εταιρείες δεν δίνουν πληροφορίες, οπότε μπορείς να πεις ότι ήσουν ένα θύμα των περικοπών, όχι ότι απολύθηκες πριν από την κρίση. Πες ότι αξιοποίησες το χρόνο σου σε όποιο μέρος κι αν δούλεψες και συνεργάστηκες με αξιόλογους ανθρώπους - είσαι ένας πρόθυμος τύπος που και όχι ένας νευρικός. Αν παραδεχθείς ότι απολύθηκες, τότε δεν θα πάρεις τη δουλειά. Οπότε άρχισε να μπλοφάρεις.


halkida-halkida.blogspot.com
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE