Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα μας. Η Ρεντίνα Καρδίτσας

"Η Ρεντίνα η Βασίλισσα των Αγράφων όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Βρίσκεται σε απόσταση 55χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας και είναι κτισμένος αμφιθεατρικά.
Η Ρεντίνα είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Συνδυάζει τη σύγχρονη με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την εμπειρία της πλούσιας ιστορικής διαδρομής. Όλα μαζί δημιουργούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που την αναδεικνύουν κορωνίδα του Σμοκόβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι...
τα σπίτια του οικισμού είναι ΄΄κρυμμένα΄΄ από το δρόμο και η αρχιτεκτονική μερικών από αυτά μοιάζει με πύργους. Το πιο γνωστό είναι ο λεγόμενος πύργος του Τουλάκογλου. Επίσης, τα έντονα χρώματα στις προσόψεις των περισσότερων κατοικιών θα τραβήξουν την προσοχή σας.

Η Ρεντίνα είναι ονομαστή και για την επαναστατική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι κάτοικοί της την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στο παρεκκλήσι φιλοτεχνήθηκαν το 1662. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία της Ρεντίνας, η οποία ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και διαθέτει ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αξίζει να δείτε το μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο υπόγειο ενός πετρόκτιστου διώροφου δημοτικού σχολείου. Διαθέτει αναμνηστικά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Αγώνα. Εκεί, λειτούργησε και η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ την περίοδο 1943-44. Στην περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, με όλες τις ανέσεις για ήσυχη διαμονή. Εξάλλου, όλα τα παραδοσιακά χωριά της Θεσσαλίας προσφέρονται για ήρεμες μίνι διακοπές.
















Βρες το στο ricardo.gr! Για να το διεκδικήσεις, κάνε κλικ στο banner του ricardo.gr από κάτω και κάνε εγγραφήΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE