Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα ειδικά φάρμακα και φυσικά η ισχυρή θέληση αποτελούν τους άσους στο μανίκι του καπνιστή
Τα ειδικά ιατρείαΠερισσότερα από 50 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, βοηθώντας αποτελεσματικά τους καπνιστές να αποδεσμευτούν από τη θανατηφόρο συνήθεια. Από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα είναι αυτό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Οι καπνιστές έδειξαν εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας του, στη χορήγηση φαρμάκων και στον τρόπο παρακολούθησης, τα οποία απέδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα.
Φάρμακα κατά του καπνίσματοςΜέχρι πριν από ένα χρόνο,η υδροχλωρική βουπροπιόνη, ένα μη ειδικό αντικαταθλιπτικό, ήταν το μοναδικό συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος. Η υδροχλωρική βουπροπιόνη δεν έχει ιδιαίτερες παρενέργειες, αλλά υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στη συγχορήγησή της με άλλα φάρμακα και σε ορισμένες ομάδες καπνιστών με συνυπάρχοντα νοσήματα.
Από τον Απρίλιο του 2007 ένα νέο φάρμακο ειδικά σχεδιασμένο για τη διακοπή του καπνίσματος, η βαρενικλίνη, βρίσκεται στη διάθεση γιατρών και καπνιστών.
Από την έναρξη κυκλοφορίας του νέου σκευάσματος η κατάσταση στα ιατρεία άλλαξε, γιατί οι δυνατότητες χορήγησής του επιτρέπουν πιο εύκολους χειρισμούς για όλες τις κατηγορίες των καπνιστών και κυρίως αυτών που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα. Στοιχεία για το νέο φάρμακοΤο χρονικό διάστημα από την πρώτη κυκλοφορία της μέχρι τις 8/1/2008 η βαρενικλίνη συνταγογραφήθηκε σε 219 καπνιστές στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.
Το 64,8% των καπνιστών το προμηθεύτηκε και το 58% ολοκλήρωσε την αγωγή. Παρόλο που το κόστος αγοράς τσιγάρων μηνιαία υπερβαίνει την αγορά φαρμάκων για την τρίμηνη αγωγή, φαίνεται ότι οι καπνιστές δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα για μια νόσο που ακόμα δεν τους απειλεί άμεσα, γι? αυτό και η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου από το ασφαλιστικό τους ταμείο αποτελεί εμπόδιο στη χρήση του. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του Ιατρείου το ποσοστό διακοπής καπνίσματος στο πρώτο τρίμηνο αγγίζει το 62%, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που, παρόλο που δεν ολοκλήρωσαν την αγωγή πέτυχαν το στόχο τους, αποδεικνύοντας έτσι τη δραστικότητα του φαρμάκου. Οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν είναι: ναυτία 14,8%, τυμπανισμός 5%, αϋπνία 4,2%. Σε μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίστηκε δυσκοιλιότητα, διάρροια, ζάλη, κεφαλαλγία.
ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE