.
Η συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας...
αποτελεί σήμερα τη δεύτερη, κατά σειρά συχνότητας, αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο, παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη.
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει ενταχθεί σε κρατικά προγράμματα και το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50% έως 93%, το ποσοστό 32,3% της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό.
Δυστυχώς, οι Ελληνίδες, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει, συνεχίζουν να μην κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτά διαστήματα, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές και ως προς τον εμβολιασμό κατά του ιού.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη στάση στην έλλειψη παιδείας σε θέματα πρόληψης, στην έλλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στην ανεπαρκή ενημέρωση του κοινού.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» (Οκτώβριος 2005-Ιανουάριος 2011) της Α΄και της Δ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από τους ογκογόνους τύπους του ιού ήταν μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα και μικρότερη σε μικρά χωριά.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από ογκογόνους HPV- τύπους ήταν κατά σειρά η Αθήνα (10,14%), η Αλεξανδρούπουλη (9,67%), το Ναύπλιο (8,0%), η Καστοριά (7,5%), η Ορεστιάδα (7,5%), η Θεσσαλονίκη (6,9%), το Άργος (6,6%), η Κεφαλλονιά (6,38%), η Κοζάνη (6,25%), η Βέροια (6,12%), η Σκιάθος (5,8%), η Δράμα (5,80%), η Φλώρινα (5,88%), τα Τρίκαλα (5,55%), ο Πειραιάς (5,55%), η Κέρκυρα (4,66%) κ.α.
Τη μικρότερη συχνότητα HPV λοίμωξης παρουσίασαν γυναίκες μικρών χωριών.
news247
Βρες το στο ricardo.gr! Για να το διεκδικήσεις, κάνε κλικ στο banner του ricardo.gr από κάτω και κάνε εγγραφήΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE