Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Επαληθεύτηκε και πρακτικά η Θεωρία της Σχετικότητας!

"Σε μια από τις πλέον φιλόδοξες πειραματικές αποστολές της NASA ο Αλμπερτ Αϊνστάιν αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σωστός!

Αν και κανείς δεν έχει τολμήσει να τον αμφισβητήσει, ορισμένοι πρόσφατα θέλησαν να τον διορθώσουν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συγχωρούν το ασύμβατο των θεωριών του με αυτές τις κβαντομηχανικής...







Σε πείσμα όλων ωστόσο η αποστολή Gravity Probe B της Nasa, επιβεβαιώνει δυο βασικά σημεία της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν για πρώτη φορά πειραματικά! Eτσι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο φυσικός στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Έβεριτ, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής GP-B, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι «στο σύμπαν ο χώρος και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα. Η Γη παραμορφώνει πολύ ελαφρά το χώρο γύρω της, λόγω της βαρύτητάς της, και τον 'παρασέρνει' μαζί της καθώς περιστρέφεται. Φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη σε μέλι. Καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται, το μέλι ολόγυρα περιδινείται, όπως συμβαίνει με τον χώρο και τον χρόνο».



Μία ιστορική αποστολή!



Η αποστολή και το πείραμα σχεδιάζονταν εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ιδέα ξεκίνησε το 1959 και ως τη στιγμή της ολοκλήρωσής της υπολογίζεται ότι εργάστηκαν σε αυτήν περισσότεροι από 100 φοιτητές.



Ο δορυφόρος είχε αποσταλεί στο Διάστημα το 2004, εξαιτίας όμως της πολυπλοκότητας των διαφόρων παραμέτρων οι επιστήμονες χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να δημοσιεύσουν το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση «Physical Review Letters».



Η αποστολή του Gravity Proble B



Το Gravity Proble B κατέληξε στην επιβεβαίωση των δυο βασικών σημείων της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, μετρώντας μικροσκοπικές μετατοπίσεις στον άξονα περιστροφής τεσσάρων γυροσκοπίων σε σχέση με το άστρο ΙΜ του Πήγασου. Το έργο δεν ήταν εύκολο, εφόσον οι μετατοπίσεις που αναμενόταν να παρατηρηθούν μέσα σε διάστημα ενός έτους ήταν της τάξης των μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου του τόξου.



«Ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου του τόξου είναι το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας όταν την κοιτάζει κανείς από απόσταση 16 χιλιομέτρων. Μια τέτοια ακρίβεια έπρεπε να επιτύχει το Gravity Probe B» εξήγησε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο Φράνσις Εβεριτ, κύριος ερευνητής της αποστολής από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.



«Για το γεωδαιτικό φαινόμενο το αποτέλεσμα που μετρήθηκε ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο κατά περίπου 25%. Για τον στροβιλισμό εξ ιδιοπεριστροφής ήταν λίγο καλύτερο, με απόκλιση μικρότερη του 20%».





"

Βρες το στο ricardo.gr! Για να το διεκδικήσεις, κάνε κλικ στο banner του ricardo.gr από κάτω και κάνε εγγραφήΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE