Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτυχία του πιλοτικού μέτρου, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι μοναδικοί φορείς που προχώρησαν σε σχετικές μετρήσεις δεν ήταν ούτε η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) ούτε το υπουργείο Υποδομών, αλλά οι ίδιοι οι ποδηλάτες. Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που απαιτεί μια τέτοια καταμέτρηση δεν επέτρεψαν τους επίσημους φορείς να προχωρήσουν σε ποσοτικές μετρήσεις των ποδηλατών που εισήλθαν στους συρμούς, αλλά μόνο σε ποιοτικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποίησαν 60 εθελοντές υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Αμυρά, δημοτικού συμβούλου της Αθήνας και ποδηλάτη, με τους συρμούς του μετρό μεταφέρθηκαν 240 ποδήλατα σε 10 ημέρες (5 Τετάρτες και 5 Κυριακές), μεταξύ Τετάρτης 2 Μαρτίου και Κυριακής 3 Απριλίου 2011. Παράλληλα μεταφέρθηκαν 80 σπαστά ποδήλατα, ενώ δεν καταγράφηκαν τα παιδικά ποδήλατα. Από πλευράς, μάλιστα, υπουργείου Υποδομών εκτιμάται ότι ο αριθμός των ποδηλάτων που μεταφέρθηκαν είναι μεγαλύτερος, ενώ στελέχη του υπουργείου επιμένουν ότι καταγράφεται αυξητική τάση, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες.
«Σε περίπτωση που κριθεί το φθινόπωρο ότι το μέτρο έχει ανταπόκριση και ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα, το πιθανότερο είναι να αποφασίσουμε την καθολική άρση της απαγόρευσης εισόδου ποδηλατών, χωρίς περιορισμούς σε ημέρες και ώρες», εκτιμά ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας. Στο μεταξύ, οι ποδηλάτες έχουν εκφράσει ακόμη ένα αίτημα για το οποίο αναμένουν απάντηση από το υπουργείο Υποδομών και αφορά την άρση απαγόρευσης εισόδου ποδηλάτων στις λεωφορειολωρίδες.
Της Αλεξανδρας Κασσιμη για την καθημερινη
ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE