Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα μας. Η Αρεόπολη Λακωνίας











Η Αρεόπολη είναι χωριό της δυτικής Μάνης, του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα. Ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Είναι έδρα του Δήμου Οιτύλου και έχει κριθεί διατηρητέος κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. Παλαιότερα η κοινότητα Αρεόπολης της επαρχίας Οιτύλου της Λακωνίας, περιελάμβανε τα χωριά και τους συνοικισμούς Δρυάλια, Κουσκούνι, Κριαλιάνικα, Λαγοκοίλι και Λιμένι. Ο πληθυσμός της Αρεόπολης το 1950 αριθμούσε 1380 κατοίκους και της όλης τότε κοινότητας 1940 κατοίκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής στατιστικής υπηρεσίας κατά την απογραφή του 2001 είχε 774 κατοίκους.

Η Αρεόπολη είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του Λιμενίου που αποτελεί και το επίνειο αυτής. Η περιοχή της παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, λίγα σιτηρά, και αξιόλογη κτηνοτροφία. Είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων όπου και στο Λιμένι διασώζεται παλαιός πύργος της οικογενείας αυτών.Σε αυτό το χώρο συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες και ύψωσαν...
την Σημαία της Εθνεγερσίας στις 17 Μαρτίου 1821. Η Σημαία της Αρεόπολης ήταν λευκή με εθνικά σύμβολα η οποία και εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.










Αρχαιολογία

Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη ενδείξεις και μαρτυρίες αρχαιολογικού και παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Πολλά σπήλαια της περιοχής έχουν ερευνηθεί, τουλάχιστον επιφανειακά, και έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Από τις γνωστότερες αρχαιολογικά θέσεις της περιοχής είναι το σπήλαιο Απήδημα.

















ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE