Αλλαγές στη διάταξη που αφορά την «εικαζόμενη συναίνεση» για την αφαίρεση οργάνων προς μεταμόσχευση μελετά το υπουργείο Υγείας.
Η ανοιχτή διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις ολοκληρώθηκε την
περασμένη Τρίτη, με τη διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, (αφαίρεση οργάνων από κάθε εν δυνάμει δότη - πλην όσων είχαν δηλώσει εγγράφως άρνηση) να συγκεντρώνει τα περισσότερα «βέλη».
Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς διαφοροποιήσεις από το αρχικό κείμενο. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «αντιμετωπίζει με περίσκεψη» το ζήτημα της εικαζόμενης συναίνεσης, προσθέτοντας ότι από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί εάν επιμείνει στη διάταξη.
Ηδη η εκκλησία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ αντίθετος φέρεται και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σενάρια για αλλαγές στη διάταξη. Η καλύτερη εκδοχή είναι η υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου, όπου για την αφαίρεση οργάνων θα χρειάζεται και η ενημέρωση-έγκριση των συγγενών του δότη από τους συντονιστές μεταμοσχεύσεων που θα τοποθετηθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ηδη το υπ. Υγείας έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία να οριστούν συντονιστές μεταμοσχεύσεων, την εκπαίδευση των οποίων αναλαμβάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ενδεικτικό του προβληματισμού για την εικαζόμενη συναίνεση είναι ότι από τα 254 σχόλια που συγκέντρωσαν τα άρθρα του νομοσχέδιου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τα 53 αφορούσαν την επίμαχη διάταξη.
Τα βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν αφορούν την απουσία εμπιστοσύνης προς τις υπηρεσίες, ενώ γίνεται λόγος για καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησης.
Πολλοί δηλώνουν ότι η εφαρμογή της εικαζόμενης συναίνεσης θα τους οδηγήσει στο να κάνουν αρνητική δήλωση.
Τα λίγα θετικά σχόλια επικεντρώνονται στην ανάγκη αύξησης των μεταμοσχεύσεων.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο μεταμοσχευμένου που αναφέρει ότι η όποια κριτική πρέπει να ασκείται με τη σκέψη στον λήπτη.
Πέννυ ΜπουλουντζάΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE