Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G8

Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στην ολομέλεια ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 (Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και η Ρωσία) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ντοβίλ της βορειοδυτικής Γαλλίας και φέρει τον...
τίτλο «Μια νέα ώθηση για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», είναι τα ακόλουθα:
Μέση Ανατολή: Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι θα διατυπώσουν τις θέσεις τους για την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενόψει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο. Οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να ζητήσουν στο διεθνή οργανισμό την αναγνώριση του κράτους τους. Την αντίθεσή του έχει διατυπώσει το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ οι οποίες ζήτησαν τη χάραξη των συνόρων στη βάση των γραμμών του 1967.
«Αραβική άνοιξη»: Χωρίς να μετατραπεί η σύνοδος κορυφής σε διάσκεψη δωρητών, η G8 αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για χορήγηση βοήθειας προς την Τυνησία και την Αίγυπτο, ώστε να επιτύχουν τη διαδικασία μετάβασής τους και να θέσουν τις βάσεις μιας συνεργασίας μακροπρόθεσμα μεταξύ των πλούσιων χωρών και των αναπτυσσόμενων δημοκρατιών.
Λιβύη: ο πόλεμος για την απομάκρυνση από την εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι, που αναμένετο να είναι σύντομος, παρατείνεται. Η αποτελμάτωση παραμονεύει και οι ρήξεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας εντείνονται. Οι δυνατότητες διεξόδου από τη σύγκρουση θα εξεταστούν κυρίως την Παρασκευή κατά τη συνάντηση G8-Αφρικής.
Συρία: Μετά τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ και αρκετών σύρων αξιωματούχων, το δύσκολο σημείο της συζήτησης είναι να πειστεί η Ρωσία να άρει την απειλή της για άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κειμένου που καταδικάζει την καταστολή.
Αφρική: Μια κοινή διακήρυξη G8-Aφρικής, με πολιτικό και οικονομικό σκέλος αναμένεται να εκδοθεί, στην οποία θα υπογραμμίζεται η στήριξη της G8 σε αρκετά καθεστώτα που εξέλεξαν πρόσφατα ένα νέο πρόεδρο (Γουινέα, Νίγηρας, Ακτή Ελεφαντοστού), σε συνθήκες δημοκρατικές, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αφγανιστάν: Μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, οι Δυτικοί θα διαπραγματευτούν μια ενδεχόμενη ταχύτερη αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα αυτή, όπου μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η συγκρότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως και η ανοικοδόμηση της χώρας δείχνουν, πολύ αβέβαιες.
Ιράν: σε δεύτερο πλάνο μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζει να αποτελεί τη βασική ανησυχία των χωρών της Δύσης, οι οποίες αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου τη στρατηγική των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, της οποίας η ηγεσία δείχνει όλο και λιγότερο ενωμένη.
ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Ντομινίκ Στρος Καν στις ΗΠΑ για απόπειρα βιασμού, θα ζητήσουν τη στήριξη των Αμερικανών και των Ιαπώνων στην υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Πυρηνική ενέργεια και Ιαπωνία: Η G8, στην οποία μετέχουν αρκετές από τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, αναμένεται να δείξει την αλληλεγγύη της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα και να επιβεβαιώσει την ανάγκη για λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ανήσυχες από την πυρηνική καταστροφή, αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, αναμένεται να επιμείνουν στην ταχύτερη ανάπτυξη μορφών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν την πυρηνική.
Ιnternet: Για πρώτη φορά, τα μέλη της G8 θα εξετάσουν το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Παρισιού που ζητεί τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για το διαδίκτυο. Αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ παραμένουν, ωστόσο, πολύ επιφυλακτικές σε κάθε μορφής έλεγχο στο διαδίκτυο.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE