Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αυτές στις οποίες θα διεξαχθούν τα διάφορα αθλήματα και αγωνίσματα την περίοδο των Αγώνων. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι
αυτόνομες (π.χ. το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) ή εντάσσονται σε κάποιο Συγκρότημα Εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα το ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από μία εγκαταστάσεις (το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου κ.α.). Η δυνατότητα πρόσβασης σε ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων δεν σημαίνει απαραίτητα και πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό του συγκροτήματος.
1.2.1 Ολυμπιακό Συγκρότημα ΟΑΚΑ
Κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει έξι (6) αθλήματα (Στίβος, Πετοσφαίριση, Υγρός Στίβος, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση και Δυναμική Άρση Βαρών).
Ολυμπιακό Στάδιο (Στίβος & Πετοσφαίριση)
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας βρίσκεται στο Μαρούσι της Αττικής, περίπου εννιά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας και αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας (ΟΑΚΑ). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1982. Το στάδιο έχει πάρει το όνομά του από τον Σπύρο Λούη, το νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που ήταν κάτοικος της περιοχής του Αμαρουσίου. Έχει φιλοξενήσει Μεσογειακούς Αγώνες (1991), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (1997), τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου (1982) και για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το Ολυμπιακό Στάδιο ανακαινίστηκε πλήρως με την προσθήκη και του στεγάστρου το οποίο ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα. Με τη σημερινή του μορφή το Στάδιο χωράει 74.768 καθήμενους θεατές. Το Ολυμπιακό Στάδιο εξυπηρετείται από τους σταθμούς Νεραντζιώτισσας και Ειρήνης του ΗΣΑΠ καθώς και από αρκετές γραμμές λεωφορείων.
Η πετοσφαίριση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα "Γ. Κασιμάτης" όπου θα διαμορφωθούν τρείς αγωνιστικοί χώροι πετοσφαίρισης. Η αίθουσα θα έχει χωρητικότητα 700 θεατών.
Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (Υγρός Στίβος)
Το συγκρότημα κολυμβητηρίων ολοκληρώθηκε το 1991 και εντάχθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Αθήνας «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ». Σε μία έκταση 70 στρεμμάτων κατασκευάστηκαν δύο σύγχρονα κολυμβητήρια, ένα ανοικτό και ένα κλειστό, και αμέσως άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή διαφόρων διοργανώσεων, όπως οι Μεσογειακοί και Πανευρωπαϊκοί αγώνες κολύμβησης του 1991 με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Το κλειστό κολυμβητήριο, όπου θα διεξαχθεί η κολύμβηση, είναι χωρητικότητας 5.500 θέσεων και περιλαμβάνει μία αγωνιστική πισίνα 8 διαδρομών (διαστάσεων 50μΧ21μΧ2μ), μία πισίνα προθέρμανσης (διαστάσεων 25μΧ12,5μΧ1,80μ) και ένα κλειστό καταδυτήριο (διαστάσεων 25μΧ12,5μΧ5μ).
Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (Αντισφαίριση)
Το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης αποτελεί κομμάτι του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι το οποίο βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Αποτελείται συνολικά από 16 γήπεδα σκληρής επιφάνειας Decotuff II ίδιας με αυτήν του US Open. Το κεντρικό γήπεδο έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων και το γήπεδο 1 έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων. Τόσο η εγκατάσταση όσο και όλοι οι υποστηρικτικοί χώροι του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης είναι προσβάσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (Δυναμική Άρση Βαρών)
Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του αθλήματος της Δυναμικής Άρσης Βαρών στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο.
Ολυμπιακό Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης (Καλαθοσφαίριση)
Το Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης λειτούργησε για πρώτη φορά το 1995. Έχει φιλοξενήσει πολλές διεθνείς διοργανώσεις μπάσκετ, όπως Ευρωπαϊκά & Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το Final-Four της Euroleague, καθώς και τους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις (4) αγωνιστικοί χώροι: η κεντρική σάλα και τρία (3) ακόμη γήπεδα (2 υφιστάμενα και 1 νέο) τα οποία βρίσκονται στο χώρο των προθερμαντηρίων.
1.2.2 Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού
Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, πρώην Αερολιμένας Αθηνών, βρίσκονται νότια του κέντρου της Αθήνας και για τις ανάγκες των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα αποτελείται από τέσσερις (4) ξεχωριστές αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενηθούν επτά (7) αθλήματα (Γυμναστική, Αντιπτέριση, Χειροσφαίριση, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Ποδόσφαιρο 7Χ7, Σόφτμπολ, Ποδηλασία & ΜΑΤΡ και Νεαροί Αθλητές).
Ολυμπιακή Εγκατάσταση Καλαθοσφαίρισης/Ξιφασκίας (Γυμναστική, Αντιπτέριση Χειροσφαίριση, , Νεαροί Αθλητές & ΜΑΤΡ)
Στις παραπάνω εγκαταστάσεις διεξήχθησαν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004 τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης (προκριματικά), της χειροσφαίρισης (τελικά) και της ξιφασκίας. Τα κτίρια βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ελληνικού σε μια έκταση 109.000 τ.μ. Με την προσαρμογή και επέκταση του μεγάλου υπόστεγου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δημιουργήθηκε ένα κλειστό γήπεδο και ένα προθερμαντήριο, καθώς και χώροι εξυπηρέτησης αθλητών, παραγόντων διοίκησης αγωνίσματος και εκπροσώπων Τύπου. Επίσης, με προσαρμογή του μικρού υπόστεγου της Ολυμπιακής Αεροπορίας δημιουργήθηκε το Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, ένας ενιαίος χώρος 6.800 τμ. Τα δύο κτίρια ενώνονται μέσω ενός Συνδετήριου Κτιρίου που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βοηθητικών χώρων και γραφείων.
Στους παραπάνω χώρους έχουν ήδη οργανωθεί με μεγάλη επιτυχία συναυλίες, εκθέσεις και αθλητικές εκδηλώσεις. Για τους Αγώνες της ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
• Κλειστό Γυμναστήριο: Γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική)
• Αίθουσα Ξιφασκίας: Χειροσφαίριση, Αντιπτέριση, Νεαροί Αθλητές, MATP
• Συνδετήριο Κτίριο: Κέντρο Στολών και Διαπίστευσης
Η πρόσβαση στην Εγκατάσταση γίνεται με το τραμ ή τις λεωφορειακές γραμμές της παραλιακής ζώνης.
Ολυμπιακό Κέντρο Μπέιζμπολ (Ποδόσφαιρο 7Χ7)
Το Ολυμπιακό Γήπεδο Μπέιζμπολ αποτελεί μέρος του Συγκροτήματος του Ελληνικού όπου μεγάλος αριθμός αθλημάτων έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Οι ίδιες εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν φέτος από τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 για τους Αγώνες Ποδοσφαίρου 7Χ7.
Η εγκατάσταση αρχικά κατασκευάστηκε για το μπέιζμπολ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά στη συνέχει διαμορφώθηκε σε γήπεδο Ποδοσφαίρου από την ομάδα ‘Β Εθνικής, τον Εθνικό Πειραιώς.
Η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει 12.000 θεατές.
Ολυμπιακό Γήπεδο Χόκεϊ (Ποδόσφαιρο 5Χ5)
Το Ολυμπιακό Γήπεδο Χόκεϊ αποτελεί και αυτό μέρος του Συγκροτήματος του Ελληνικού και βρίσκεται 200 μέτρα από το Γήπεδο του Μπέιζμπολ.
Η εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε για το χόκεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, για το Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5 και 7Χ7 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και φέτος στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα αξιοποιηθεί για τους Αγώνες Ποδοσφαίρου 5Χ5.
Στο στάδιο μπορούν να φιλοξενηθούν 4.630 θεατές.
Ολυμπιακό Κέντρο Σόφτμπολ (Σόφτμπολ & Ποδηλασία)
Το Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ αποτελείται από ένα αγωνιστικό γήπεδο το οποίο διαθέτει προθερμαντήρια καθώς και άλλους υποστηρικτικούς χώρους για τους αθλητές και την διοίκηση του αθλήματος. Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 1800 θέσεων και ο πιο απλός τρόπος για να φτάσετε μέχρι εκεί
1.2.3. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ)
Το ΣΕΦ βρίσκεται σε ένα προνομιακό συγκοινωνιακά κόμβο, στη δυτική γωνιά του Φαληρικού όρμου στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στο Μικρολίμανο και στον ποταμό Κηφισό, στην αρχή της παραλιακής ζώνης Φαλήρου- Σουνίου. Απέχει 4χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά, 10χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 24χλμ. από το Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Έχει εξαίρετη κάλυψη από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς δημόσια και ιδιωτικά (Ηλεκτρικός σταθμός Ν. Φαλήρου, Λεωφορεία, Τραμ κλπ.)
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1981-1984 και κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα φιλοξενήσει τέσσερα (4) αθλήματα (Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Πατινάζ επί Δαπέδου, Μπότσε και Πετοσφαίριση επί Άμμου).
1.2.4Ανεξάρτητες Αθλητικές Εγκαταστάσεις
Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Τζούντο)
Το άθλημα του Τζούντο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος και συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου DEREE (το Αμερικανικό Κολλέγιο έχει δύο βασικούς κλάδους: το Κολλέγιο Pierce και το Κολλέγιο DEREE).
Το Κολλέγιο βρίσκεται στις υπώρειες του Υμηττού, στην Αγία Παρασκευή, Βορειοανατολικά της Αθήνας. Εκεί μεταφέρθηκε το 1965. Έχει εύκολη πρόσβαση, τόσο από την περιφερειακή Υμηττού, όσο και από τη Λεωφόρο Μεσογείων.
Το Γυμναστήριο του DEREE διαθέτει πολλούς και ικανοποιητικούς λειτουργικούς χώρους και η χωρητικότητά του είναι περίπου 500 θεατές.
Μπλάνος Sports Park, Σπάτα (Μπόουλινγκ)
Πρόκειται για ένα νέο πολυχώρο άθλησης και ψυχαγωγίας στο 1ο χλμ. της Λεωφόρου Πικερμίου στα Σπάτα Αττικής. Η εγκατάσταση εκτείνεται σε τρεις ορόφους. Για τις ανάγκες του αθλήματος θα χρησιμοποιηθούν 20 υπερσύγχρονοι συνθετικοί διάδρομοι Μπόουλινγκ.
Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου (Ιππασία)
Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο κατασκευάστηκε τη διετία 2002-2004 για τις ανάγκες της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Καλύπτει μία έκταση 800 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει και το πάρκο υπερπήδησης φυσικών εμποδίων.
Οι ιππικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας έχουν χαρακτηρισθεί από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Φιλοξενούν κάθε χρόνο μεγάλες διεθνείς ιππικές διοργανώσεις, με συμμετοχή πολλών διάσημων ιππέων και αμαζόνων.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν, σταβλικές εγκαταστάσεις για την φιλοξενία 280 αλόγων, δύο αγωνιστικά ιπποδρόμια με πράσινο για την διεξαγωγή της υπερπήδησης εμποδίων, ένα αγωνιστικό ιπποδρόμιο με άμμο για την ιππική δεξιοτεχνία και έξι ιπποδρόμια με άμμο για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών-αλόγων.
Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά (Ποδόσφαιρο 11Χ11)
Το προπονητικό κέντρο ποδοσφαίρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στον Άγιο Κοσμά, αποτελεί μέρος ενός παραθαλάσσιου Αθλητικού Συγκροτήματος, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό, για τρέξιμο, περίπατους, ποδηλασία και ομαδικά σπορ. Στα Προπονητικά Κέντρα που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 εντός του Αθλητικού Κέντρου, προπονούνται σήμερα αθλητές των Εθνικών Ομάδων διαφόρων αθλημάτων.
Τα γήπεδα Ποδοσφαίρου του Αγίου Κοσμά, όπου και θα διεξαχθεί το Ποδόσφαιρο 11Χ11 κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, μπορούν να φιλοξενήσουν 270 θεατές.
Γκόλφ Γλυφάδας (Γκόλφ)
Το Γκολφ της Γλυφάδας ιδρύθηκε το 1962, σχεδιάστηκε από τον περίφημο Σκωτσέζο αρχιτέκτονα γηπέδου Donald Harradine και έχει υποστεί δύο σημαντικές βελτιώσεις, μία ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γκολφ το 1979 και μία το 1991 για τις ανάγκες των ΧΙ Μεσογειακών Αγώνων Γκολφ.
Λόγω της αρχιτεκτονικής του δομής, του μεγάλου αριθμού των δένδρων και της δυσκολίας των διαδρόμων του (Fairways), θεωρείται ένα από τα καλύτερα γήπεδα στον κόσμο. Το Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, 18 τρυπών (Holes), Par 72 (χαρακτηρισμός δυσκολίας γηπέδου) και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την οργάνωση και την διεξαγωγή αγώνων διεθνούς ενδιαφέροντος. Το Γήπεδο Γκολφ βρίσκεται στην παραλιακή πόλη της Γλυφάδας. Ο δήμος Γλυφάδας έχει κάνει την ευγενική παραχώρηση του γηπέδου για τους Παγκόσμιου Αγώνες Αθήνα 2011.
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά (Καγιάκινγκ)
Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα. Ο στίβος, που βρίσκεται 43χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 3,9χλμ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2000 στη θέση του πρώην αεροδρομίου του Μαραθώνα.
Η κυρίως λίμνη έχει μήκος 2.250 μέτρα και συνδέεται με μία δεύτερη βοηθητική λίμνη, η οποία χρησιμοποιείται για λόγους προπόνησης και προθέρμανσης. Η συνολική υδάτινη επιφάνεια της εγκατάστασης είναι 600 στρέμματα, ενώ το Κωπηλατοδρόμιο διαθέτει σταθερές κερκίδες 1000 θέσεων.
Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά δημιουργήθηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 και φιλοξένησε τα αγωνίσματα του Κανόε–Καγιάκ και της Κωπηλασίας. Διαθέτει την πιο εξελιγμένη υποδομή διεθνών προδιαγραφών για την διεξαγωγή των αθλημάτων Κανόε–Καγιάκ και Κωπηλασίας και από την κατασκευή του έως σήμερα λειτουργεί ως τόπος προπόνησης και διοργάνωσης αγώνων εθνικού και διεθνούς επιπέδου και για τα δύο αθλήματα.
Κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 για τα αγωνίσματα του Καγιάκινγκ θα χρησιμοποιηθεί μόνο ο κύριος αγωνιστικός στίβος και συγκεκριμένα τα 1.000 μέτρα.
Ακαδημία Ιστιοπλοϊας Σχινιά (Ιστιοπλοΐα & Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης)
Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας και το άθλημα επίδειξης Κολύμβησης Ανοιχτής θαλάσσης θα φιλοξενηθεί σε ένα πρότυπο αθλητικό και πολιτιστικό πολυχώρο στην παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα Αττικής. Ο πολυχώρος αυτός, Sailing Academy όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε το 2007 από τους αθλητές και καταξιωμένους προπονητές ιστιοπλοΐας, κ. Γιώργο Γιαβούρογλου και Τζώρτζη Κεφαλλωνίτη. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται ο Ναυτικός Όμιλος Ελληνικών Θαλασσών. Το Sailing Academy αποτελεί προπονητικό κέντρο για τους Αθλητές Ιστιοπλοΐας των Special Olympics Hellas και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει σημαντικούς αγώνες ιστιοπλοΐας Τριγώνου, Ανοιχτής Θαλασσής, Προπονητικά Camp και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Δοκιμαστική Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας στο πλαίσιο διεξαγωγής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Athens 2011. Παράλληλα φιλοξενεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, Άθλησης και Αναψυχής για ΑΜΕΑ. Η εγκατάσταση είναι έκτασης 18 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και αποτελείται από 600τμ. κλειστούς χώρους, παραλιακό bar 200τμ, χώρο φύλαξης σκαφών, αποδυτήρια, mini ποδόσφαιρο, πισίνα, παιδότοπο, Parking 5 στρεμμάτων, χώρο θεατών (περίπου 1000 θέσεων) με καρέκλες και ξαπλώστρες . Όλοι οι χώροι είναι προσπελάσιμοι από ΑΜΕΑ. Απέχει 10χλμ. περίπου από τον Αγ. Ανδρέα, που θα αποτελέσει μέρος διαμονής Αθλητών Special Olympics.
Παναθηναϊκό Στάδιο (Μαραθώνιος)
Το Παναθηναϊκό Στάδιο (το Στάδιο όλων των Αθηναίων), ευρέως γνωστό ως «Καλλιμάρμαρο», λόγω του ότι η αναμαρμάρωση του έγινε από Πεντελικό μάρμαρο , το ίδιο μάρμαρο που κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών, είναι το στάδιο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.
Το Στάδιο αναφέρεται ιστορικά από το 330π.Χ.. Στην αρχαιότητα, η περιοχή όπου σήμερα δεσπόζει το Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά και το Στάδιο, χρησιμοποιούταν για τα Παναθήναια, τους εορτασμούς προς τιμή της θεάς Αθηνάς.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στους πρόποδες του λόφου του Αρδηττού και ανακατασκευάστηκε ολοκληρωτικά το 1895, ώστε να γίνει το κύριο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Φιλοξένησε μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις . Το 1997 εκεί έγινε η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το στάδιο φιλοξένησε τον τερματισμό του Μαραθωνίου και το άθλημα της Τοξοβολίας.
Η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι για 68.000 θεατές.
Βρες το στο ricardo.gr! Για να το διεκδικήσεις, κάνε κλικ στο banner του ricardo.gr από κάτω και κάνε εγγραφήΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE