Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Λίστα με τα 100 πιο παράξενα ζώα

Τα δάκρυα του slender loris χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Οι πληθυσμοί τους μειώνονται συνεχώς λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντός τους. (Φωτό: ZSL)
Σύμφωνα με ένα κινεζικό θρύλο, το δελφίνι του Ποταμού Yangtze είναι η μετενσάρκωση μιας πνιγμένης πριγκίπισσας.
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες μαρτυρίες για την ύπαρξη πυγμαίων ιπποπόταμων εδώ και δεκαετίες, αν και τοπικές αναφορές υποδεικνύουν ότι ίσως κάποιοι έχουν επιβιώσει. (Φωτό: Daniel Sprawso
Για τη σωτηρία των πιο ασυνήθιστων πλασμάτων του κόσμου, κάνουν
έκκληση οι επιστήμονες οι οποίοι συγκέντρωσαν τα 100 είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν πολύ λίγα συγγενικά είδη, καθιστώντας τα γενετικά μοναδικά.

Η λίστα αποτελεί το κεντρικό σημείο της καμπάνιας EDGE (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered). Καταρτίστηκε από τους επιστήμονες του Imperial College, της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα τεράστιο εξελικτικό δέντρο που δείχνει τη συγγένεια όλων των γνωστών θηλαστικών στον πλανήτη. Από αυτό, επέλεξαν τα ζώα των οποίων το γενετικό υλικό τείνει να εξαφανιστεί, δίνοντάς τους «πόντους» εξελικτικής σπανιότητας. Στη συνέχεια, διασταύρωσαν τα δεδομένα τους με την Κόκκινη Λίστα των ειδών που απειλούνται από αφανισμό, για να δώσουν στα είδη «πόντους» παγκόσμιας σπανιότητας. Το αποτέλεσμα διαμόρφωσε τον ιεραρχημένο κατάλογο των 100 ειδών.

Πρόκειται για μοναδικά είδη, τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Jonathan Baillie. «Αν χαθούν, δεν θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο με αυτά στον πλανήτη. Θα είναι κάπως σαν να χάνει ο κόσμος της τέχνης τη Μόνα Λίζα – είναι απλά αναντικατάστατα».

Επιπλέον, οι επιστήμονες υπολόγισαν πόσο έχουν εστιάσει πάνω τους διάφορα οικολογικά προγράμματα και διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο έχει τη δέουσα προστασία.

Σκοπός της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, γι’ αυτό και μέσω διάφορων ιστοσελίδων θα προσπαθήσει να επιστήσει την προσοχή στα απειλούμενα ζώα και να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν τις οικολογικές προσπάθειες.

Το EDGE αρχικά θα επικεντρωθεί στα είδη που καταλαμβάνουν τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας, ξεκινώντας από το δελφίνι του ποταμού Yangtze που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο συνολικός πληθυσμός του αριθμεί μόλις 13 μέλη!

Στα πρώτα δέκα είδη ανήκουν ένα θηλαστικό που γεννά αυγά, γνωστό ως μακρύραμφος έχιδνα του Attenborough, ο πυγμαίος ιπποπόταμος, ένα ντροπαλό, νυκτόβιο πρωτεύον με μεγάλα μάτια που αποκαλείται slender loris και η βομβύλιος νυχτερίδα, που είναι το μικρότερο θηλαστικό παγκοσμίως.

«Έχουμε δέκα είδη στα οποία εστιάζουμε το 2007 αλλά αυτό θα αλλάξει αργότερα», σημειώνει ο Baillie. Προσθέτει ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και για τα 100 είδη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
πηγή focus
"