Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Νίκησε πέντε φορές τον καρκίνο και γιόρτασε τα 100!!


Η Έλεν ΜακΝτόναλντ, από το Λιντς, είναι ακόμα γερή και δυνατή, παρότι έχει
...

υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις – μία από αυτές το 1963, όταν και οι συγγενείς της φώναξαν ιερέα να την ευλογήσει διότι όλοι πίστεψαν ότι πεθαίνει.



Η σούπερ γιαγιά γεννήθηκε το 1911 – την χρονιά που κατασκευάστηκε στη Βρετανία το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα.



Όπως γράφει η εφημερίδα Daily Mail, τα προβλήματα με την υγεία της άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν παρουσίασε καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.



Λίγα χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με καρκίνο της χοληδόχου κύστεως, για τον οποίο και χειρουργήθηκε δύο φορές, διότι λίγα χρόνια μετά την πρώτη εγχείρηση, διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και χρειάστηκε νέα.



Το 1963, η κυρία ΜακΝτόναλντ διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου και έπειτα από την εγχείρηση που έκανε για να αφαιρεθεί και αυτός, όλοι πίστεψαν ότι δεν θα τα καταφέρει.



Ο τελευταίος καρκίνος που αντιμετώπισε ήταν αυτός της μήτρας, για τον οποίο υποβλήθηκε σε υστερεκτομή.



«Όταν ξύπνησα μετά από την εγχείρηση για το έντερο, δίπλα μου στεκόταν ένας ιερέας που διάβαζε αποσπάσματα από την Βίβλο, ενώ υπήρχε και κάποιος στο δωμάτιο που έκλαιγε», είπε η κυρία ΜακΝτόναλντ.



«Τους είπα όμως ότι εγώ είμαι αγωνίστρια και ότι θα καταφέρω. Και τα κατάφερα – χάρη και στους χειρουργούς που αφαιρούσαν κάθε φορά τον καρκίνο, όπου αυτός εμφανιζόταν. Ασφαλώς με βοήθησε και η χημειοθεραπεία. Αν εξαιρέσουμε αυτά τα προβλήματα, περίπου μισό αιώνα πριν, σήμερα είμαι σε πολύ καλή κατάσταση».



Η κυρία ΜακΝτόναλντ, που στη διάρκεια των πολέμων οδηγούσε γερανοφόρα καμιόνια (!), ζει σε ένα γηροκομείο, όπου μετακόμισε πριν από 18 χρόνια, όταν πέθανε ο σύζυγός της Τζιμ.



Παρά την ηλικία της, είναι πολύ δραστήρια και συστηματικά συμμετέχει στις δραστηριότητες ενός κλαμπ για ηλικιωμένους. Απολαμβάνει επίσης τακτικά ένα ποτηράκι κρασί, ενώ λατρεύει να πηγαίνει για ψώνια και βόλτες. Ξεσκονίζει επίσης τον χώρο της, μαγειρεύει τα γεύματά της και πλένει τα πιάτα στο χέρι.



Η συμβουλή της για όσους θέλουν να ζήσουν μέχρι τα 100; «Να δουλεύετε πολύ και σκληρά με τα χέρια σας. Επί 26 χρόνια έτριβα πατώματα με τα χέρια μου, πεσμένη στα γόνατα – αυτό πιστεύω με κράτησε στη ζωή».

ΤΑ ΝΕΑ







"