Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τα 100 μέρη που πρέπει να δεις προτού εξαφανιστούν

Ο Γκάουτε Χεγκ εμπνεύστηκε ένα φωτογραφικό λεύκωμα

από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη χώρα του, τη Δανία. Το λεύκωμα κυκλοφορεί με τον τίτλο «Εκατό μέρη για να πάμε προτού εξαφανιστούν».

«Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να δείξω στα παιδιά μου τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Συνηθίζουν να δείχνουν κάποιον να υποφέρει. Εγώ ήθελα να δείξω τη θετική πλευρά του πράγματος: αν δεν κάνουμε κάτι, θα χάσουμε κάποια απ’ αυτά τα όμορφα μέρη. Θέλω να δείξω στους εφήβους ότι αν δεν κλείσουν τη βρύση, ή τη θέρμανση, τα μέρη αυτά θα εξαφανιστούν. Μπορεί να πουν και γιατί να το κάνω; Αν τους δείξω, όμως, αυτές τις φωτογραφίες, θα αρχίσουν να το βλέπουν διαφορετικά...» λέει.

Μεταξύ των φωτογραφιών είναι η ατόλη Μπάα στις Μαλδίβες, το Κιτσμπούχελ στο αυστριακό Τιρόλο, οι λευκές πλαγιές του Κιλιμάντζαρο, η –δική μας- Ολυμπία (η οποία, όπως αναφέρει ο Χεγκ, απειλείται από τις πυρκαγιές), το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βάντεν στη Δανία, το Μπάτερι στη Νέα Υόρκη (πρόκειται για τη νότια ακτογραμμή του Μανχάταν), κι ο ποταμός Γιανγκτσέ στην Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ, περιοδικό MuteLine
Sourta-ferta
"