Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στάχτη 250.000 στρέμματα δάσους το χρόνο

Στάχτη γίνονται κάθε χρόνο 250.000 στρέμματα δάσους στην Ελλάδα με το 97% να οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα
και μόλις το 3% σε φυσικά φαινόμενα όπως ο κεραυνός.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Δασών και...
Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, καθηγητής Δασολογίας, Νικήτας Φραγκισκάκης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), με θέμα: «πρόληψη και προστασία του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές».



Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ατομικών καταφυγίων για τους κατοίκους που ζουν σε δασικές περιοχές και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική αύξηση, τόσο στον αριθμό των πυρκαγιών όσο και την καμένη έκταση στη λεκάνη της Μεσογείου, που καταγράφεται τα τελευταία 50 χρόνια.



Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, υπογράμμισε ότι από το 1987 έως σήμερα έχουν γίνει στάχτη περίπου 4,5 εκατομμύρια στρέμματα ελληνικού δάσους, δηλαδή το 13,5% του δασικού πλούτου της χώρας και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει βίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη η αγάπη προς το περιβάλλον.



Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης, πρότεινε «να μπουν σπίτια μέσα στο δάσος, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στη προστασία του», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής του Κιλκίς, Κώστας Κιλτίδης, τόνισε ότι «έστω κι αργά πρέπει να μπει σε εγρήγορση η κρατική μηχανή».



Από την πλευρά του ο υποδιοικητής διοίκησης πυροσβεστικής υπηρεσίας, πύραρχος Γιώργος Παυλίδης, εκτίμησε ότι οι ενημερωτικές ημερίδες και γενικά όλες οι εκδηλώσεις με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για τις πυρκαγιές, συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό των καταστροφών.



Στο μεταξύ, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κοκολάκης, ανέφερε ότι το 2010 ήταν μία πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά την αντιπυρική περίοδο, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό


newsbomb.gr