Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Στην «αγκαλιά» του ΕΣΠΑ πάνω από 300 αρχαιολογικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα

Πάνω από 300 αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ
, ενώ περίπου άλλα 50 βρίσκονται στον δρόμο προς αξιολόγηση. Στη διάρκεια ενημέρωσης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι από τα 900 εκατ. ευρώ, τα 8 εκατομμύρια αφορούν σε εργασίες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, 3 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης, ενώ 2,2 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά.

«Το ΕΣΠΑ είναι μια γενναία πηγή χρηματοδότησης και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.


Στο πρόγραμμα που θα απασχολήσει περίπου 2.500 άτομα, έχουν ενταχθεί το Φρούριο Κούλες στο Ηράκλειο Κρήτης, η Σπιναλόγκα, η μονή του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι στην Κρήτη, το αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, στην Αρκαδία, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στην UNESCO το 1986 για να ακολουθήσει ο Παρθενώνας το 1987.


Ακολουθούν, η Λυκόπολη, η Δημητριάδα, το ανάκτορο της Βεργίνας, η Μονή Διονυσίου στον Ολύμπο, το Κάστρο Καβάλας, το Κάστρο Ιωαννίνων, το Κάστρο Άρτας, το Υδραγωγείο Νικόπολης, η Κασσιόπη και το Κάβο Σίδερο, το Μον Ρεπό.


Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί επίσης και οι τρεις μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής, τα Αιγόσθενα, το Σούνιο και η Βραυρώνα. Στα Δωδεκάνησα, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί η Λίνδος, το Μουσείο Σύμης, ο Άγιος Γεώργιος στο Καστελόριζο, τα κάστρα σε Αγαθονήσι και Ρω, ενώ γίνονται ήδη εργασίες στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.


Εργασίες και συντηρήσεις θα γίνουν και στις οικίες που βρίσκονται στη Δήλο ενώ από τα χρήματα του προγράμματος πρόκειται να αποκατασταθεί και η αντιπυρική προστασία στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών.


Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί επίσης ο «πολύπαθος» ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.


Υπό αξιολόγηση βρίσκεται το αρχαίο Θέατρο της Θάσου, όπως και το στέγαστρο της Ιολκού, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να υπογραφεί από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη και η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο. «Mε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος φέρνουμε σε πέρας την 'υποχρέωση της χώρας' προς την UNESCO για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.


Η υλοποίηση τριών νέων μουσείων μελετάται σε Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Μεσαρά. Επιπλέον, τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκονται στον κατάλογο με τα σπουδαία έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το νέο Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο.


Υπό υλοποίηση βρίσκονται και οι ψηφιακές εφαρμογές του αρχαιολογικού μουσείου Θηβών ενώ μέχρι τέλος του μήνα υπάρχουν δυο διακηρύξεις για έργα διοικητικής μεταρρύθμισης του ΥΠΠΟΤ. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των πρακτικών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων.


Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί από τον υπολογιστή του την υπόθεση που τον αφορά ενώ η ηλεκτρονική πρόσβαση διευκολύνει και την επιστημονική κοινότητα στην διεξαγωγή των μελετών. Σε δημοσιεύματα περί ιδιωτικοποιήσεων των μουσείων, η γενική γραμματέας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ.


«Θα μπορούσαμε να έχουμε 100% επιπλέον πόρους από τα μουσεία, εάν ο πολιτισμός είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση τομεακό πρόγραμμα» ξεκαθάρισε η Λίνα Μενδώνη.


Από τις εργασίες το 80% των χρημάτων πηγαίνουν στη τοπική κοινωνία ενώ πλέον έχει ομαλοποιηθεί και η ροή της χρηματοδότησης. Για την δεκαετία που διανύουμε, η ΕE ετοιμάζει το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» χωρίς ωστόσο το υπουργείο να γνωρίζει ακόμα ποιούς αφορά το νέο πρόγραμμα και αν πρόκειται να ενταχθούν. Παρόλα αυτά ευελπιστεί, λόγω της καλής συνεργασίας στο παρελθόν.


Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως μέχρι το 2020 πρέπει να υλοποιηθούν και άλλοι στόχοι σε τομείς όπως η εργασία, η καινοτομία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η κλιματική αλλαγή.