Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

4 EK. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ!


Μεγάλη οικονομική ζημιά, η οποία πιθανόνατα θα αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη, προκύπτει για τη ΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ. Ταυτόχρονα, απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει εκ νέου σήμερα τους καταναλωτές καθώς η ΔΕΗ έχει προειδοποιήσει για...

νέες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω των πρώτων πραγματικά θερμών ημερών του καλοκαιριού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εκτινάχθηκε στα ύψη η Οριακή Τιμή του Συστήματος (πρόκειται για την τιμή του ρεύματος στη «χονδρική»), εξαιτίας της απεργίας που άφησε εκτός λειτουργίας περί τα 3.850-3.900 μεγαβάτ. Η εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης οδήγησε την τιμή ακόμη και στα επίπεδα των 125 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις λίγες ημέρες πριν οι μέγιστες τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 60 ευρώ, ενώ κάποιες ημέρες βρίσκονταν στα επίπεδα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ, στον προγραμματισμό του, έχει κάνει πρόβλεψη για οριακή τιμή του συστήματος πάνω από τα 104 ευρώ η μεγαβατώρα για το διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδι. Μόνο για χθες το επιπλέον κόστος που προέκυψε για τη ΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το φορτίο στο μέγιστο θα έφτανε τα 7500 MW, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος 2500 MW που καλύφθηκε με 1700MW υδροηλεκτρικά, εισαγωγές και παραγωγή από ΑΠΕ. Και πάλι όμως προέκυψε έλλειμμα της τάξης των 200- 250MW για το οποίο χρειάστηκαν οι χθεσινές περικοπές φορτίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ οι 5 ιδιωτικές μονάδες των ομίλων Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, και Elpedison (συνολικής ισχύος 1.600-1700 μεγαβάτ), και να γίνουν εισαγωγές 500-600 μεγαβάτ. Χωρίς αυτή τη συνεισφορά και με δεδομένο ότι χθες η ζήτηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει, ή αλλιώς θα είχαμε γενικό μπλακ άουτ.
"