Αρκετοί 45άρηδες εγκαταλείπουν τη σωματική άσκηση και βλέπουν την περιφέρεια της μέσης τους να μεγαλώνει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Μελέτη η οποία διεξήχθη πρόσφατα στη Βρετανία έδειξε ότι τα 45 είναι η κατεξοχήν «χρυσή ηλικία» για να φροντίσει κανείς την υγεία του. Κι αυτό διότι αρκετοί και αρκετές παίρνουν την μεγάλη απόφαση: εγκαταλείπουν ή τέλος πάντων επιχειρούν για πρώτη φορά στα σοβαρά να ελέγξουν τις κακές τους συνήθειες ώστε να επιβραδύνουν τις συνέπειες από το πέρασμα του χρόνου.
Στη Βρετανία ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες γύρω στα 45 επιλέγει να περιορίσει το αλκοόλ στις τρεις ή και λιγότερες φορές την εβδομάδα. Ανάλογο ποσοστό αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνδέονται με καρκινογενέσεις ή καρδιοπάθειες, όπως αρκετά τυποποιημένα αλλαντικά, ενώ οι οκτώ στους 10 αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερα φρο΄τυα και λαχανικά.
Εννιά στους 10 βρετανούς αυτής της ηλικίας είναι μη καπνιστές, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα των ατόμων κάτω των 45 ετών. Σχεδόν το 40% υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες τροφής ή αλκοόλ τα σαββατοκύριακα», αν και αυτός είναι ένας κανόνας τον οποίο τηρεί μόνο ένας στους έξι νέους.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η ηλικία των 45 είναι συνδεδεμένη με μια πρώτη ανησυχητική κατάπτωση της υγείας. Το ένα τρίτο των 45άρηδων αναφέρει ότι υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις, το ένα πέμπτο έχει υψηλή πίεση.
Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση νοσημάτων, όπως καρδιακά προβλήματα, άνοια και εγκεφαλικά. Έτσι, οι περίπου μισοί 45αρηδες ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας τους.
Σχεδόν έξι στα 10 άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικία αναθεώρησαν τις επιλογές τους, αφού αντιμετώπισαν επιπλοκές στην υγεία τους, ενώ τέσσερις στους 10 επανεκτίμησαν την αξία της υγείας τους, κατόπιν αρρώστιας ενός συγγενικού ατόμου. Άλλα προβλήματα που αντιμετώπισαν είναι τα κακά αποτελέσματα σε ιατρικές εξετάσεις ή αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση τους.
Το επίπεδο ανησυχίας ήταν αυξημένο στα άτομα άνω των 45 σε σχέση με τα άτομα άνω των 55 ετών, ενώ όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη συχνά υιοθετούν μια παθητική στάση ως προς την κατάσταση της υγείας τους - ίσως γιατί έχουν μάθει να ζουν με τον δικό τους τρόπο ή γιατί θεωρούν ότι έχουν αποφύγει τα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της μέσης ηλικίας.
«Όπως οι 20αρηδες δεν ανησυχούν για τη σύνταξή τους, έτσικαι οι 45άρηδες είναι ελαστικοί με την υγεία τους. Αασθένειες όπως το εγκεφαλικό και τα καρδιακά προβλήματα μοιάζουν μακρινές, ωστόσο, μόλις αγγίξουμε τα 40, αυτά τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο αληθινά» λέει η παθολόγος Μέρι Σέλμπι, η οποία συνέβαλε στην ανάλυση της έρευνας.
ΒΗΜΑ
Sourta-ferta
"