Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 6,5% ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Φθηνότερες έως και 6,5% κατά μέσο όρο καταγράφονται οι τιμές των λαχανικών και φρούτων, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές των κρεάτων το Μάιο 2011 σε σχέση με το Μάιο του 2010 όταν και ο συντελεστής ΦΠΑ ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι τιμές στα...
εποχιακά οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν το Μάιο πτώση 6,5% κατά μέσο όρο στις Δημοτικές Αγορές, 2%, στις Λαϊκές Αγορές και 1,9% στα Σούπερ Μάρκετ, σε σχέση με το Μάιο του 2010. Αντίστοιχα, τα κρέατα παρουσιάζουν πτώση κατά μέσο όρο 0,5 % σε σχέση με πέρυσι στα σούπερ μάρκετ και 0,2% στις Δημοτικές Αγορές.Ενδεικτικά, το Μάιο το κιλό οι ντομάτες παρουσιάζουν πτώση στις Δημοτικές αγορές 16,5% στα σούπερ μάρκετ πτώση κατά 14,4% και στις Λαϊκές Αγορές πτώση κατά 8,6%, σε σχέση με το Μάιο του 2010, τα αγγουράκια το κιλό αντίστοιχα παρουσιάζουν πτώση 33,3% στα Σούπερ Μάρκετ, 32,7% στις Δημοτικές Αγορές και 13,7% στις Λαϊκές Αγορές.Στα φρούτα παρατηρείται στα κεράσια πτώση κατά 19,8% στις Δημοτικές Αγορές 6,8 % στα Σούπερ Μάρκετ και 5,7% στις Λαϊκές Αγορές, οι φράουλες το κιλό έχουν πέσει κατά 11,2% στα Σούπερ Μάρκετ, κατά 8% στις Λαϊκές Αγορές και κατά 7,7% στις Δημοτικές Αγορές. Αυξήσεις παρουσιάζουν οι τιμές στα κρεμμύδια, πατάτες, αχλάδια και μπανάνες. Οι τιμοληψίες αφορούν το μήνα Μάιο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.Στα κρέατα η χοιρινή μπριζόλα λαιμού με οστό παρουσιάζει πτώση κατά 4,5% στα σουπερ μάρκετ και 1,5% στις Δημοτικές Αγορές, ενώ η μοσχαρίσια μπριζόλα εισαγωγής με οστό καταγράφει μείωση 8,8% στα Σούπερ Μάρκετ και 2,4% στις Δημοτικές αγορές. Αυξήσεις παρουσιάζουν το μοσχαρίσιο μπούτι εισαγωγής και η μοσχαρίσια μπριζόλα με οστά. Οι τιμές αφορούν το μήνα Μάιο του 2011, σε σχέση με τον Μάιο του 2010.Στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών των αγαθών, τα κλιμάκια Ελέγχου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των τιμών στα αγαθά προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.