Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Στην απόφαση να καταργηθεί για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), αλλά και για κεφάλαια που προσδοκάται να επενδυθούν στην τουριστική κατοικία εν όψει και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έχει καταλήξει η κυβέρνηση.



Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί δύο πράγματα, σε μία προσπάθεια αφενός μεν να διοχετεύουν στην αγορά τεράστια ποσά που σήμερα είναι δεσμευμένα και βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες στο εσωτερικό και εξωτερικό και αφετέρου να δοθεί μία νέα ισχυρή ώθηση στην αγορά ακινήτων που τα τρία τελευταία χρόνια έχει υποστεί μία πολύ σημαντική καθίζηση, δημιουργώντας κατ΄ επέκταση σωρεία προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας.

Επιπλέον η κυβέρνηση οδηγείται σε αυτή την επιλογή και για έναν πρόσθετο λόγο που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Προωθώντας αυτή την ρύθμιση επιχειρεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα τoυ πως εννοεί τη συναίνεση και τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αφού η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνει στις προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στο ανανεωμένο πρόγραμμα της στο Ζάππειο στις αρχές του Μαΐου, υιοθετώντας και προεκτείνοντας παλιότερη πρόταση που είχε υποβληθεί από την πλευρά του ΑΛΣΟ, κάτι που έθιξε αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καρατζαφέρης. Έτσι η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο θα προτάξει το γεγονός πως κάνει αποδεκτή μία πρόταση της αντιπολίτευση και ενδεχομένως θα αφήσει τα δύο κόμματα τις δεξιάς πολυκατοικίας να ερίζουν μεταξύ τους για την πατρότητα της πρότασης.


Ωστόσο, με νέα έκτακτη εισφορά πρόκειται η κυβέρνηση να απαντήσει στο δύσκολο πάζλ της μείωσης των κρατικών εσόδων για την τρέχουσα χρονιά, προκειμένου να καταφέρει να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις που δόθηκαν στην τρόικα, ώστε να εξασφαλιστεί η νέα δόση του δανείου και να γύρει η πλάστιγγα υπέρ της χορήγησης νέου δανείου, αδιευκρίνιστου μέχρι τώρα χρηματικού ύψους, ώστε η χώρα να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των χρεών της. Έτσι, όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν πεισθεί πως η χρήση φυσικού αερίου για την θέρμανση ήταν ένας φθηνότερος τρόπος από τους συμβατικούς, από το φθινόπωρο θα δουν τους λογαριασμούς τους να φούσκωναν τουλάχιστον κατά 20% μηνιαίως, ενώ αν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακολουθήσουν ανοδική πορεία, τότε η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη , δεδομένου ότι η τιμές του φυσικού αερίου προσδιορίζονται και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με αυτές του πετρελαίου.

Επιπλέον, πριν από τα τέλη του έτους και οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα τα τέλη κυκλοφορίας, τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με τα φετινά, ενώ οι έχοντες τη συνήθεια να καπνίζουν θα δουν να αυξάνεται η τομή των λεγομένων φθηνών τσιγάρων, με στόχο να πλησιάσουν κατά πολύ τις τιμές των ακριβών.

Αν πάλι συγκαταλέγεστε μεταξύ των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με κυβισμό πάνω των 3000 κυβικών εκατοστών, διαθέτετε σκάφος με μήκος πάνω από δέκα μέτρα, έχετε σπίτι που διαθέτει και πισίνα ή η αντικειμενική αξία του ακινήτου σας ξεπερνά τις 350.000 ευρώ, τότε θα κληθείτε να καταβάλλεται το ευρώ σας, πληρώνοντας έκτακτη εισφορά.

Παράλληλα, η εφορεία επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις προς τους φορολογουμένους και ιδιαιτέρως προς όλους όσοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καταβάλουν ενοίκιο για το σπίτι στο οποίο μένουν, έχουν παιδιά που τα στέλνουν στα φροντιστήρια, πληρώνουν επιπλέον χρήματα σε ασφαλιστικές εταιρείες για ασφάλειες ζωής ή έχουν ιατρικές δαπάνες. Όλες αυτές οι κατηγορίες δαπανών θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο των οικονομικών υπηρεσιών και θα αναγνωρίζονται στο σύνολο τους ή σε ένα μόνο μέρος τους ως δαπάνες που προσμετρούνται ως έξοδα για φοροαπαλλαγή ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του κάθε φορολογουμένους. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως θα εισπράξει περί των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, θίγοντας, όμως, ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων. Υπάρχει , πάντως, το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, κάποιες από τις δαπάνες να μην αναγνωρίζονται καθόλου, όπως είναι τα ασφάλιστρα, αφού θεωρούνται ως μία πρόσθετη δαπάνη του φορολογουμένου, ο οποίος καλύπτεται ασφαλιστικά από τον οικείο φορέα της εργασίας του.

Στο 8.000 ευρώ αντί των 12.000 που ισχύει μέχρι σήμερα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τους συνταξιούχους, άνω των εξήντα ετών, οι οποίοι διατηρούν το όριο στις 12.000 ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία εκτός των άλλων θα αποφασισθούν, ενδεχομένως, και οι συντελεστές φορολόγησης των ποσών που θα υπερβαίνουν το όριο, όπως επίσης και οι κλίμακες φορολόγησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του υπουργείο Οικονομικών, η κίνηση αυτή αναμένεται να αποφέρει αρκετά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ στα άδεια κρατικά ταμεία, που για την τρέχουσα περίοδο αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της αποτυχίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της μείωσης της φοροδοτικής ικανότητας μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, κυρίως των δευτέρων, λόγω της μείωσης των μισθών, αλλά και στους τζίρου των επιχειρήσεων και τρίτον λόγω της απώλειας μεγάλων ποσών από την είσπραξη του ΦΠΑ, που είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, λόγω ακριβώς της γενικότερης οικονομικής και εμπορικής καχεξίας που παρατηρείται τη χώρα λόγω της πολύ μεγαλύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης.

Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι δύο. Το πρώτο αφορά την καθιέρωση ενός συντελεστή της τάξεως του 10% για τα υπερβάλλοντα των οκτώ χιλιάδων ευρώ εισοδήματα, μέχρι τις 12.000 ευρώ και το δεύτερο σενάριο, που ίσως είναι και το πλέον επικρατέστερο, λόγω μεγαλύτερης φοροδοσίας, είναι η επιβολή συντελεστή 18% για τα εισοδήματα από τις 8.000 έως τις 16.000 ευρώ.

Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου. Στόχος να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους.

Στο πεδίο του ΦΠΑ και της μετάταξης προϊόντων από το μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή οι εισηγήσεις που θα αποκτήσουν να νομική ισχύ σε λίγες ημέρες αναφέρουν πως μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ. θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μην δεχθεί ένα ακόμη κτύπημα, αυτή τη φορά εκ των έσω, στην πολλά υποσχόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας, ενώ όπως λέγεται κατά κόρν δεν πρόκειται, για την ώρα τουλάχιστον, να μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή τα τρόφιμα. Αντιστοίχως, εγκαταλείπεται για φέτος τουλάχιστον, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, καθώς μία τέτοια κίνηση θα έθετε και πάλι προβλήματα ανταγωνιστικότητας στον τομέα του τουρισμού.

dailynews24.gr
"