Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Στο νοσοκομείο 8 ανήλικοι με σαλμονέλα

Εφιαλτική ήταν η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών το μεσημέρι της Κυριακή, καθώς...
από τα 33 παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών που παραβρέθηκαν τα 27 έπεσαν θύματα τροφικής δηλητηρίασης, ενώ τα οχτώ από αυτά νοσηλεύονται από τη Δευτέρα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς τα συμπτώματα ήταν πολύ έντονα.


Χθες μετά από ανάλυση δύο δειγμάτων αποκαλύφθηκε πως η αιτία της δηλητηρίασης ήταν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Εκτός από τα παιδιά νόσησε και ένας ενήλικας συνοδός.




Τίποτα δεν προμήνυε πως η συνέχεια της εκδήλωσης στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών θα λάμβανε χώρα στο Νοσοκομείο Βόλου.




Την Κυριακή το μεσημέρι 33 παιδιά από 7 έως και 10 ετών και τέσσερις γονείς - συνοδοί αυτών βρέθηκαν στο κτήριο του Σώματος Ελλήνων Οδηγών για να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη εκδήλωση. Ένα από τα παιδιά γιόρταζε τα γενέθλιά του και έφερε μία τούρτα από γνωστό ζαχαροπλαστείο για να κεράσει τους φίλους του. Επιπλέον για την εκδήλωση ορισμένοι γονείς είχαν μαγειρέψει και μακαρονάδα καρμπονάρα.




Τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί κατανάλωσαν και την τούρτα αλλά και τη μακαρονάδα και παρέμειναν στο χώρο μέχρι αργά το απόγευμα. Ώρες μετά, ξημερώματα Δευτέρας, το Νοσοκομείο κατακλύστηκε από παιδιά τα οποία παρουσίασαν διάρροιες, εμέτους, υψηλό πυρετό και έντονους κοιλιακούς πόνους.




Από τα 33 παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση τα 27 αισθάνθηκαν οχλήσεις, ενώ για τα οχτώ οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή τους καθώς τα συμπτώματα ήταν έντονα και από τους συνεχείς εμέτους και διάρροιες παρουσίαζαν αφυδάτωση.




Αρχικά οι γονείς υποπτεύθηκαν πως τα παιδιά νοσούν από γαστεντερίτιδα, όμως οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής λαμβάνοντας δείγμα των κοπράνων ανακάλυψαν πως υπεύθυνο για την κατάσταση των παιδιών είναι το μικρόβιο της σαλμονέλας.




Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Θεόφιλο Μερίδη τα παιδιά θα παραμείνουν στο Νοσοκομείο για ένα ή δύο 24ωρα προκειμένου να συνεχίσουν την ιατροφαρμακευτική τους αγωγή. Τα υπόλοιπα παιδιά που νοσούν ακολουθούν τις ιατρικές οδηγίες στο σπίτι τους, μιας και η κατάστασή τους ήταν καλύτερη.




«Ελέγξαμε τα κόπρανα των παιδιών και σε δύο από αυτά διαπιστώθηκε η ύπαρξη σαλμονέλας. Αμέσως ειδοποιήσαμε τη Διεύθυνση Υγείας και οι επόπτες υγείας έλαβαν δείγματα της τούρτας και της μακαρονάδας, μιας και ορισμένοι γονείς είχαν στο σπίτι τους κομμάτια αυτών. Λήφθηκε ακόμη και δείγμα από τα συστατικά του γλυκού από το ζαχαροπλαστείο και της μακαρονάδας από την κουζίνα του Σώματος Ελλήνων Οδηγών. Τα δείγματα στάλθηκαν στο ειδικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία εβδομάδα για τα αποτελέσματα και για να έχουμε πλήρη γνώση τι έφταιξε τελικά για την κατάσταση των παιδιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μερίδης.




Ο γιατρός ανέφερε πως στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα περιστατικά με σαλμονέλα και υπογράμμισε πως θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής, ψύξης και φύλαξης των προϊόντων, ιδίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι αυξημένη.




Να σημειωθεί πως τα οχτώ παιδιά μέχρι και χθες συνέχιζαν τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο, ενώ κάποια από αυτά ενδέχεται σήμερα να λάβουν εξιτήριο καθώς η κλινική τους εικόνα συνεχώς βελτιώνεται».