Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Apple iOS 5: Όλα όσα θέλεις να μάθεις είναι εδώ

Το σκηνικό ίδιο, στο περίπου επαναλαμβανόμενο και στο τιμόνι ο Scott Forstall…


(ενδεικτικό ότι ο Steve θέλει αλλά δεν μπορεί) να ξεκινάει την παρουσίαση του iOS 5 παραθέτοντας νούμερα. Κόσμε, πάρε να έχεις: 200 εκατομμύρια iOS συσκευές, 25 εκατομμύρια εξ’ αυτών iPad, 44% μερίδιο αγοράς στα λειτουργικά συστήματα, 14 δισεκατομμύρια λήψεις από το Apple Store και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια να έχουν μπει στις τσέπες των developers από την day one. Σοκ. Η ισοπεδωτική δήλωση όμως είναι αυτή που ακολουθεί: «το μέλλον μας βασίζεται στο iOS που βελτιώνουμε σε 200 διαφορετικά σημεία».

Και το story να εκτυλίσσεται με αναφορά στην πρώτη κοσμοϊστορική αλλαγή: νέο σύστημα ειδοποιήσεων. Με τη γνωστή τεχνική του μικροπωλητή (απευθείας σύγκριση με το λειτουργικό της Google) ο Scott παραθέτει αποστομωτικά τις βελτιώσεις: drop down menu που εμφανίζει όλες τις ενεργές εφαρμογές. Ένα «x» δεξιά τερματίζει κάθε μια ξεχωριστά, βελτιώνοντας σημαντικά την ευχρηστία σε σχέση με το μαζικό πλήκτρο clear που βρίσκεις στο Android. Νέο είναι και η δημιουργία «αρχικής οθόνης«. Άμεση πρόσβαση απευθείας στη μουσική, στα μηνύματα, στη φωτογραφική μηχανή και στις κλήσεις, στην πληροφορία δηλαδή που χρειάζεσαι άμεσα – να ένα ικανό επιχείρημα για να μεγαλώσει επιτέλους η οθόνη του iPhone.



To δεύτερο χαρακτηριστικό κάνει καλό στο δημοσιογραφικό σινάφι. Η εφαρμογή «Newsstand» συγκεντρώνει κάτω από την ίδια ομπρέλα ένα σκασμό περιοδικά και εφημερίδες που αγοράζεις, κατεβάζεις και στο τέλος μπορείς να διαβάζεις με την ησυχία σου offline. Θα μπορούσε να έχει και τίτλο «ο Steve βάζει στο μάτι -και- στο περίπτερο» αλλά σταματάω εδώ για να μην με πείτε κινδυνολόγο.



Twitter.
Πλήρης ενσωμάτωση στο λειτουργικό με ένα και μοναδικό login που δίνει free pass σε όλες τις εφαρμογές του iOS για να μπορείς να tweetάρεις ανελέητα. Πλεόν στέλνεις απευθείας εικόνα από τη γκαλερί ή τη φωτογραφία που μόλις τράβηξες με ένα κλικ. Εύκολα και απλά.




Βελτιώσεις παντού, βελτιώσεις και στον Safari. Όχι επί θεμάτων αισθητικής, αλλά επί της ουσίας. Δυνατότητα ανοίγματος πολλαπλών tabs λοιπόν, αλά Safari σε περιβάλλον Mac OS. Τα συγχαρητήρια μας και για τη λειτουργία Safari reader που εντοπίζει τις σημαντικότερες ειδήσεις σε μια ιστοσελίδα, κόβοντας τις φανφάρες και τα περιττά. Κάτι σαν RSS feed δηλαδή αλλά στο πιο εύχρηστο. Ενεργοποιείται με ένα πλήκτρο δίπλα από την μπάρα διευθύνσεων.



Σειρά έχουν οι υπενθυμίσεις. Η μαγκιά εδώ είναι ότι έρχονται στο προσκήνιο λαμβάνοντας υπόψιν την τοποθεσία που βρίσκεσαι. Συγχρονίζονται μαζί με το ημερολόγιο σε κάθε συσκευή Apple.



Για την άμεση πρόσβαση στην κάμερα τα είπαμε, αλλά υπάρχουν και κάποιες νέες λειτουργίες που κάνουν τη διαφορά. Όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να συλλάμβάνεις φωτογραφίες πατώντας το πλήκτρο που αυξάνει την ένταση του ήχου – θυμίζει iPhone με jailbreak. Επίσης με ένα άγγιγμα στην οθόνη ο φακός εστίαζει στο αντίστοιχο σημείο, ενώ έχει προστεθεί και pinch to zoom. Στα συν οι πολλές νέες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας.



Μια μεγάλη αλλαγή που κοντεύει να περάσει στα ψηλά είναι αυτή που αφορά στο πληκτρολόγιο. Το QWERTY χωρίζεται στη μέση και εσύ μπορείς να αξιοποιήσεις ιδανικά το iPad και με τους δυο αντίχειρες.

Το Mail δέχτηκε επίσης αλλαγές, για να μην σε κουράζω όμως θα στις αναφέρω επιγραμματικά: rich text formatting, indentation (tabbed text), αναζήτηση στο περιεχόμενο (και όχι μόνο στους τίτλους), Flag/unflag. Επίσης προστέθηκε λεξικό σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα – για να γλυτώνεις παντού και πάντα τα ορθογραφικά.

Και τώρα το καλύτερο: κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τον υπολογιστή. Αυτό που θεωρείται δεδομένο από γενέσεως της κινητής βιομηχανίας υιοθετείται επιτέλους από την Apple. Που σημαίνει ότι για την ενεργοποίηση της εκάστοτε iOS συσκευής δεν θα απαιτείται σύνδεση με το iTunes, την ίδια στιγμή που οι αναβαθμίσεις θα γίνονται OTA (over the air) και θα εγκαθίστανται χωρίς την ανάγκη update/restore – σου θυμίζει κάτι;

Κάπου εδώ έγινε και μια στάση για επιστροφή σε νούμερα (και συγκρίσεις με Xbox Live), αλλά αυτό που μετράει στα παιχνίδια είναι ότι πλέον προστίθενται φωτογραφίες στα προφίλ των χρηστών ενώ γίνονται συστάσεις για το ποιά ταιριάζουν καλύτερα στα γούστα σου.



Και κλείνουμε με το iMessage την νέα υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και επαφές. Που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί εκτός του ότι προσφέρει αναφορές για παράδοση και ανάγνωση, φροντίζει να γίνονται τα πάντα κρυπτογραφημένα και κυρίως δωρεάν (μέσω Wi-Fi ή 3G).

Λοιπόν όλα αυτά και άλλα πολλά θα είναι διαθέσιμα στα iPhone 3GS, 4, iPad 1, 2 αλλά και iPod touch 3ής και 4ής γενιάς κάποια στιγμή το Φθινόπωρο. Τη στιγμή δηλαδή που θα είναι διαθέσιμο και το καινούργιο iPhone 4S. Γιατί για iPhone 5 το βλέπω κομμάτι δύσκολο…