Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μarketwatch: Το σενάριο της χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα αποθεματικά των τραπεζών μειώνονται επικίνδυνα και οι τιμές...
των εμπορευμάτων σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ. Το αποτελέσμα είναι το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται και οι τράπεζες αιμοραγούν.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινοφανής για τις ΗΠΑ, καθώς και το 1937 τα δεδομένα ήταν τα ίδια, και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό για τον Ethan Harris, οικονομολόγο της Bank of America.
Ο οικονομολόγος, σύμφωνα με άρθρο, φοβάται ότι η άσκηση πιο σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ύφεση και προσωρινή στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ.
Η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα θεωρία της Wall Street την οποία συνήθως εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ζητώντας βαθειές περικοπές ώστε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος που ανέρχεται στα 14,3 τρισ. δολάρια.
Το σενάριο του Ethan Harris για προσωρινή στάση πληρωμών εκτιμά οτι θα υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση περίπου 4 τρισ. δολαρίων αμερικανικών ομολόγων προκαλώντας σύγχυση και πανικος στις αγορές ομολόγων και διαθεσίμων, θα παγίδευε τεράστια ρευσότητα και θα οδηγούσε τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στα ύψη.
Ο Harris ανησυχεί περισσότερο για τους παραλληλισμούς της τρέχουσας κρίσης με αυτής του 1930, άποψη που έχει διατυπώσει και ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν.
Τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και η κυβέρνηση εξαντλημένη από τις προσπάθειες μείωσης του χρέους αύξησε τους φόρους επιβραδύνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.
Εκείνη την εποχή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Χούβερ, δήλωνε 'Να εκκαθαρίσουμε την πλεονάζουσα εργασία, να εκκαθαρίσουμε τις μετοχές, τα ομόλογα και την αγορά ακινήτων, να καθαρίσουμε τη σαπίλα από το σύστημα' ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγάλη ύφεση του 1930.
Το πάθημα
Ο Μπερνάνκε δείχνει να ξέρει από πρώτο χέρι, λόγ του διδακτορικού του, ότι η αύξηση του ορίου των αποθεματικών των τραπεζών -όπως συμβαίνει με τη Βασιλεία ΙΙΙ- είναι απόλυτα πληθωριστικό μέτρο καθώς οδηγεί σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.
Και ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον Harris, κατάλαβε ότι η αρνητική ρητορική μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στο επιχειρηματικό κλίμα και την αγορά εργασίας.
Ο Harris ανησυχεί γιατί το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί από τη διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά στην απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Τέλος, προτείνει να γίνουν λελογισμένες περικοπές δαπανών σε αυτή τη φάση και να υπάρξει δέσμευση για αντιμετώπιση του χρέους μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

newscode.gr
"