Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΛΟΓΩ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές αρκετών πόλεων της Παταγονίας, ύστερα από την έκρηξη του ηφαιστείου Puyehue, στη νότια Χιλή, και τη δημιουργία ενός τεράστιου νέφους τέφρας.Το ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε μετά από περίπου μισό αιώνα και ήδη οι κάτοικοι νοιώθουν...
τις επιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί τα αεροδρόμια στο Σαν Μαρτίν ντε λος Ανδες, στο Ζουνίν ντε λος Ανδες, στην Πιέδρα ντελ Αγουΐλα, στο ελ Μπολσόν, στη Βίλα Λα Ανγοστούρα ε Τραφούλ και στη Μπαρίλος, πολύ κοντά σε ισάριθμα θέρετρα που απέχουν συγκριτικά λίγο από τη Χιλή.

Κλειστό προς το παρόν, όμως, είναι και το αεροδρόμιο της Μπαχία Μπλάνκα, στις ακτές του Ατλαντικού, 680 χλμ. νότια του Μπουένος Αϊρες.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή από τις τοπικές αρχές μέχρι νεοτέρας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο Ρόουσον, στο Τρέλιου, στο Πουέρτο Μαδρίν, στις ακτές του Ατλαντικού.

'Είμαστε δέσμιοι των μετεωρολογικών συνθηκών, παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού', τόνισε ο δήμαρχος της ορεινής Μπαρίλος, Μαρσέλο Κασκόν, μιάς τοποθεσίας που είναι μόλις 100 χλμ. προς Ανατολάς του ενεργοποιημένου χιλιανού ηφαίστειου.

Λόγω της εγγύτητας με τον ηφαιστειακό κρατήρα, οι κάτοικοι του θερέτρου έλαβαν τις οδηγίες, 'να έχουν τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών κλειστές' και 'να αποφεύγουν τις εξόδους'.
"