Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Εφευρετικότατοι οι χιµπαντζήδες


Χιµπαντζήδες... αναπαρέστησαν τον µύθο του Αισώπου µε το διψασµένο κοράκι που έριχνε πέτρες για να ανεβάσει τη στάθµη του νερού σε µια κανάτα για να ικανοποιήσει τη δίψα του.

Σχεδόν δυόµισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένα παρόµοιο σκηνικό στήθηκε για χιµπαντζήδες: οι επιστήµονες έβαλαν σε έναν όρθιο σωλήνα λίγο νερό και ένα φιστίκι να επιπλέει. Επειδή οι χιµπαντζήδες δεν το έφθαναν άρχισαν να φτύνουν µέσα στον σωλήνα νερό που υπήρχε δίπλα. Ενας πεινασµένος χιµπαντζής όµως βρήκε άλλο µονοπάτι, πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Βαρέθηκε να φτύνε ινερό και κατούρησε µέσα στον σωλήνα για να πάρει το πολυπόθητο φιστίκι!

«Εφτυνε συνεχώς νερό µέσα στον σωλήνα αλλά άρχισε να αγχώνεται και να κουράζεται», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ Ανους, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Λειψίας. «Του ήρθε να ουρήσει, σταµάτησε λίγο και φάνηκε σαν να σκέπτεται: εάν ρίξω το υγρό µέσα στον σωλήνα, θα γεµίσει. Αυτό και έκανε, φέρνοντας αµέσως το φιστίκι στην επιφάνεια». Η επινοητικότητά του στέφθηκε µε επιτυχία κι έτσι µπόρεσε να απολαύσει το φιστίκι, χωρίς να τον νοιάζει καθόλου η λίγο περίεργη γεύση του.

Στην οµάδα των πρωτευόντων θηλαστικών συµµετείχαν γορίλλες και χιµπαντζήδες. Ο σωλήνας τοποθετήθηκε σε ένα κλουβί ώστε να µην µπορέσουν να τον σπάσουν. Η βασική ιδέα ήταν ότι τα ζώα θα έπαιρ ναν νερό απόένα δοχείο και θα το έφτυναν στον σωλήνα. Περιέργως κανείς από τους πέντε γορίλλες δεν µπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή. Αντίθετα από τους 43 χιµπαντζήδες - που προήλθαν από το Καταφύγιο Αγρίων Ζώων Νγκάµπα στηνΟυγκάντα και από τον Ζωολογικό Κήπο της Λειψίας - οι 14 ανακάλυψαν ότι έπρεπε να πάρουν νερό µε το στόµα τους και να το φτύσουν µέσα στον σωλήνα και οι εφτά τοέκαναν αρκετές φορές ώστε το φιστίκι να φτάσει στην επιφάνεια και νακατορθώσουν να το φάνε.

Οπως εξηγεί ο δρ. Ανους, η έρευνα τονίζει την ικανότητατων χιµπαντζήδων να λύνουν προβλήµατα.

«Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό», δήλωσε. «Μπορώ να το χαρακτηρίσω διορατική συµπεριφορά».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Sourta-ferta
"