Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Έρχονται ριζικές αλλαγές (με απολύσεις) και στο εργασιακό

Στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως τις ξέρουμε σήμερα...

- ακόμα και τώρα που έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις - οδεύουμε με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την 4ετία 2012-2015.



Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, από μέρα σε μέρα, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την τρόικα, η απασχόληση γίνεται ακόμα πιο 'ευέλικτη', σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το μεγάλο κλίμα ανεργίας, που επίκειται. Ιδιαίτερα στους νέους. Γι αυτό και μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν στην πρόσληψη εργαζομένων ηλικίας από 18 έως 24 ετών με μισθό κατώτερο έως και 20% σε σχέση με τον προβλεπόμενο από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι διαμορφώνεται στα 580 με 590 ευρώ, περίπου.



Την ίδια ώρα, οι ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, γίνονται τρεις κι θα εκτείνονται σε 3ετή χρονικό ορίζοντα, γεγονός το οποίο μειώνει μεν το κόστος εργασίας αλλά επιτείνει το αίσθημα αβεβαιότητας κι ανασφάλειας των εργαζομένων.



Εννοείται ότι στην περίπτωση των προσλήψεων στο δημόσιο κάθε χαραμάδα έχει κλείσει, καθώς η αναλογία αποχωρήσεων - νέων εισόδων έχει διαμορφωθεί οριστικά στο 10 - 1 και περιορίζεται μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις.



Ακόμη και όσοι καλούνται να μεταταγούν, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, εφόσον με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, κριθεί ότι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, ενώ με βάση πάντα το Μεσοπρόθεσμο, απολύσεις προβλέπονται και για τους εργαζόμενους των οργανισμών και των επιχειρήσεων του δημοσίου όπου θα μπουν 'λουκέτα'.



Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη που γίνεται για ανεργία της τάξης του 20% στο άμεσο μέλλον, κάθε άλλο παρά ευφάνταστη είναι. Το θέμα πλέον είναι να μην ξεπερασθεί αυτό το όριο άμεσα...



newscode.gr

"