Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το γέρικο σκυλί μπορεί να μάθει νέα κόλπα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα έρευνα ανατρέπει το δόγμα «δεν
μπορείςνα μάθεις σε ένα γέρικο σκύλο νέα κόλπα». Σύμφωνα με καναδούς ειδικούς, αν ο σκύλος ακολουθεί διατροφή με συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία του, μπορεί να συνεχίσει να μαθαίνει νέα πράγματα και σε μεγάλη ηλικία. Μετά την ηλικία των 7 ετών η εγκεφαλική λειτουργία (π.χ., ανανέωση εγκεφαλικών κυττάρων) των σκύλων αρχίζει να περιορίζεται επειδή όσο τα σκυλιά γερνούν ο οργανισμός τους δεν απορροφά το ίδιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η γλυκόζη είναι αυτή που κάνει τους σκύλους ενεργητικούς και η αναποτελεσματική απορρόφησή της τούς κάνει πιο αργούς, λιγότερο δραστήριους ενώ αλλάζει και η συμπεριφορά τους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο υποστηρίζουν ότι «αντιγηραντική» διατροφή όπως την ονόμασαν μπορεί να ενισχύσει την ενεργητικότητα των ηλικιωμένων σκύλων και κυρίως τη μνήμη και τις μαθησιακές τους ικανότητες. Οπως διαπίστωσαν στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές διατροφή πλούσια στα λεγόμενα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας συμβάλλει στο να διατηρεί ο σκύλος τη φυσική και πνευματική ενεργητικότητά του ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.
Τα τριγλυκερίδια είναι η πρωταρχική μορφή με την οποία προσλαμβάνονται τα λίπη και αποθηκεύονται στο ανθρώπινο σώμα. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας αποτελούνται από λιπαρά οξέα που περιέχουν 6 ως 10 άνθρακες και έχουν αποκτήσει ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς απορροφώνται ταχύτατα από το λεπτό έντερο, μεταφέρονται και μεταβολίζονται κατευθείαν στο ήπαρ και αποτελούν πιο άμεση πηγή ενέργειας σε σχέση με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας (14 ή περισσότερους άνθρακες). Τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια όπως, για παράδειγμα, το λάδι καρύδας. Η ανακοίνωση των ερευνητών συνέπεσε μάλιστα με την κυκλοφορία πρώτη φορά μιας νέας μάρκας τροφών για οικιακά ζώα που περιέχουν συμπληρώματα τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας.
"