Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Σκεφτείτε σαν σκύλος...

think_1συμπεριφερθείτε ως άνθρωπος

Έχετε κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει η φράση 'δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του σκύλου'; Το νόημα της φράσης είναι και η ουσία της σχέσης ανθρώπου και σκύλου. Όλοι εμείς οι λογικοί, είναι χρήσιμο να μελετούμε και να κατανοούμε τους τρόπους συμπεριφοράς και αντίδρασης των άλογων σκύλων και να λειτουργούμε με γνώμονα τη λογική, αλλά με βάση την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του ζώου.
Tον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι αποκτούν κατοικίδια. Το άρθρο που διαβάζετε, καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν, αφορούν κυρίως εκείνους που αισθάνθηκαν την ανάγκη να αποκτήσουν σκύλο και όχι τους υπόλοιπους που για κοινωνική ανέλιξη ή από μόδα, πήραν ένα ζώο στο σπίτι τους, αλλά που εύκολα θα το αφήσουν στο δρόμο γιατί το βαρέθηκαν.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να φερθούμε σωστά στα σκυλιά μας, άσχετα αν το καταφέρνουμε, ανεξάρτητα αν το κάνουμε με το σωστό τρόπο, γιατί η πρόθεση είναι αυτή που μετράει.
Όλοι μας έχουμε διαβάσει διορθώσεις συμπεριφοράς στα σκυλιά μας, τρόπους διόρθωσης και μεθόδους να φερόμαστε σαν σκυλιά με σκοπό να μας αντιλαμβάνονται οι μικροί μας φίλοι. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Είναι επικίνδυνο να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες αν δεν έχουμε ειδικές γνώσεις, διότι οι λύσεις των προβλημάτων είναι συνήθως παροδικές, αφού δεν στοχεύουν στην αιτία του προβλήματος, αλλά στη διόρθωση της συμπεριφοράς τη συγκεκριμένη στιγμή.

Δεν θεωρώ λοιπόν σωστό να σας παραθέσω ένα σωρό από τέτοιες λύσεις “κονσέρβα”, αφού δεν είναι εφικτό μέσα σε λίγες αράδες να σας κάνω εκπαιδευτές, γιατί αν ήταν τόσο εύκολο, οι σπουδές μου και οι εμπειρίες μου δεν θα είχαν καμία σημασία.
Η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι κάτι το άπιαστο, το ασαφές και το αόριστο. Διέπεται από νόμους και κανόνες, έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει στις μέρες μας αποδειχτεί ότι η θετική υποκίνηση είναι η κυρίαρχη μέθοδος εκπαίδευσης θηλαστικών και ο δάσκαλος καλείται να ανακαλύψει το μέσον της υποκίνησης σε σχέση με το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά, τα ένστικτα και τις εμπειρίες του μαθητή του...


Διορθώνοντας το δικό σας σκύλο

Η ψυχολογία του σκύλου είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην εκπαίδευση, συνδέεται με τη συμπεριφορά του, την ηλικία, τη φυλή του, το φύλο, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα γονίδια, και δεν είναι μακριά από τη βασική ψυχολογία του ανθρώπου. Έχει δε προέλθει από μακροχρόνιες παρατηρήσεις και πειράματα σε αγέλες σκύλων και πάντα ανανεώνεται με νέες γνώσεις που κάποιες φορές καταργούν παλαιότερες δοξασίες που αφορούν τη συμπεριφορά του σκύλου, άρα και τη διόρθωση των προβλημάτων.
think_2“Μπούσουλας ή κονσέρβα” λύση, σημαίνει κοινή - παρόμοια ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι σε συγκεκριμένες σκυλίσιες συμπεριφορές.

Ασφαλώς αυτό είναι λάθος. Όταν, για παράδειγμα, διατυπώνονται ερωτήσεις για το πώς θα μπορούσαμε να διορθώσουμε το ενοχλητικό δάγκωμα των χεριών του από το σκύλο του, η απάντησή μου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από σκύλο σε σκύλο. Αντιμετωπίζοντας τέτοια προβλήματα, ελέγχονται τα εξής:
-Ηλικιακή ομάδα χειριστή
-Οικογενειακό περιβάλλον χειριστή
-Διάθεση για συνεργασία χειριστή
-Ηλικία σκύλου (κουτάβι, έφηβος, νεαρός ενήλικας, ενήλικας, ηλικιωμένος)
-Φύλο σκύλου
-Φυλή σκύλου
-Περιβάλλον απ' όπου προήλθε (αγέλη - γονείς)
-Χρόνος παραμονής στην αγέλη
-Χρόνος διαβίωσης με χειριστή
-Περιβάλλον διαβίωσης σκύλου - Διατροφή - Περιποίηση
-Περιβάλλον συμπεριφοράς από τον/τους χειριστές προς το σκύλο
-Διάθεση συνεργασίας σκύλου με χειριστή - Αίσθηση ομάδας
-Αντίληψη - Εκπαιδευσιμότητα σκύλου - Χαρακτήρας
-Υγεία - Κλινική εικόνα σκύλου
-Ειδικές συνθήκες (π.χ. κακοποίηση, κακή εκπαίδευση, κουταβίσια βιώματα, γενετικές προδιαθέσεις κ.λπ.)

Μετά από την καταγραφή με λεπτομέρειες των παραπάνω, ακολουθεί η ανάλυση του προβλήματος, που είναι πιθανό να αποτελεί κοινή συνισταμένη και άλλων προβλημάτων που υπάρχουν και δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, διότι ο χειριστής εστιάζει στην κορυφαία κακή συμπεριφορά.
Το επόμενο στάδιο είναι η λύση του προβλήματος, μόνο που εδώ θέτουμε και στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και τέλος μακροπρόθεσμους.


Επικοινωνία σημαίνει σεβασμός

Η εργασία που γίνεται πάνω σε ένα σκύλο θα πρέπει να έχει ως βάση και αφετηρία τη σκυλίσια συμπεριφορά, τη γλώσσα του σώματος, τα σημάδια ηρεμίας φιλτραρισμένα μέσα από την ανθρώπινη λογική και τις γνώσεις.
Όταν, λοιπόν, λέγεται ότι πρέπει να αντιδράσουμε σαν σκύλοι για να επικοινωνούμε με τα κατοικίδιά μας, εννοείται ότι πρέπει να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται τη σκυλίσια συμπεριφορά. Τυχαίες, ασύνδετες ή “κονσέρβα” μέθοδοι πρέπει να αποφεύγονται.

think_3Η στάση σας απέναντί του πρέπει να εμπνέει το σεβασμό και όχι το φόβο. Τινάζοντας, για παράδειγμα, ένα κουτάβι από το σβέρκο για να το συνετίσετε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι του δημιουργείτε; Ο τρόπος που ενεργείτε μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αλλά βασίζεται στο φόβο. Κι αυτό, διότι η μαμά του κουταβιού ποτέ δεν θα το συνετίσει με τέτοια μέθοδο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Αντίθετα, ένας σκύλος θα δαγκώσει ένα θήραμα από το σβέρκο για να το σκοτώσει συνθλίβοντας τον αυχένα του.

Εσείς, λοιπόν, τι κάνετε: αναπτύσσετε στο φίλο σας το φόβο μέσα από το ένστικτο του “σκοτώνω”, δημιουργώντας του φοβία και ανασφάλεια, κομματιάζοντας τη σχέση του αμοιβαίου σεβασμού που θα έπρεπε να έχετε. Αν το κουτάβι σας είναι κάποιας ισχυρής και μεγαλόσωμης φυλής, με τέτοιες μεθόδους αποκτήσατε ένα “εισιτήριο” για ισχυρή επιθετικότητα όταν το πιτσιρίκι σας γίνει ενήλικος σκύλος…

Δυστυχώς, τέτοιες συμβουλές ξεστομίζονται από διάφορους ειδικούς και μη, με αποτέλεσμα συχνά να καταστρέφονται σχέσεις σκύλων και ανθρώπων. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η βασική ψυχολογία του σκύλου είναι παρόμοια με τη βασική ψυχολογία του ανθρώπου. Όπως ένα παιδάκι θέλει το χρόνο του να μάθει να συγκρατεί τις ανάγκες του και απαιτείται εκπαίδευση από τους γονείς με σκοπό να πετάξει τις πάνες, έτσι και ο σκύλος κουτάβι έχει παρόμοιες ανάγκες. ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ όμως... Γιατί με το παιδάκι κατανοούμε τη φύση του και κάνουμε σχεδόν δύο χρόνια υπομονή, ενώ με το σκύλο κουτάβι αρχίζουμε να τον χτυπάμε με εφημερίδες και να του τρίβουμε τη μούρη του μέσα στις ακαθαρσίες του, αντί να κάνουμε λίγη υπομονή και να αρχίσουμε με εκπαίδευση να τον οδηγούμε προς τη σωστή κατεύθυνση;

Γιατί έχουμε με το παιδί μας υπομονή να φτάσει στη σωστή ηλικία να ξεκινήσει σχολείο ενώ πληρώνουμε «ειδικούς εκπαιδευτές» να εκπαιδεύσουν το κουτάβι μας από την ηλικία των 3 μηνών; Για να τελειώσει επιτέλους αυτή η απάτη, σας ενημερώνω ότι η προεκπαίδευση του κουταβιού, δηλαδή οι συμβουλές του εκπαιδευτή για τη σωστή ανάπτυξη του κουταβιού από την ηλικία των 2 μηνών μέχρι την ηλικία των 6-8 μηνών που αρχίζει η εκπαίδευση βασικής υπακοής, δεν πληρώνεται. Αν κάποιοι ή κάποιες σας ζητούν χρήματα είναι μόνο και μόνο γιατί φοβούνται να μη σας χάσουν από πελάτες και προσπαθούν να σας πείσουν ότι αξίζει να προχωρήσετε στις βασικές εντολές από τόσο νωρίς. Για την τσέπη τους και μόνο αξίζει ! Σε επόμενο άρθρο θα το αναλύσουμε διεξοδικά.
Πηγή skilia.gr
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE