Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δίκαιη δίκη ζητούν οι δικηγόροι του Στρος Καν

Οι δικηγόροι του Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσαν σήμερα ότι κάνουν την δική τους έρευνα για να διασφαλίσουν μια «δίκαιη δίκη» στον πελάτη τους και να μην «σπιλώσουν την ενάγουσα»
, την 32χρονη καμαριέρα από τη Γουινέα .

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι, Ουίλιαμ Τέιλορ και Μπέντζαμιν Μπράφμαν, αμφισβήτησαν τις επικρίσεις που δημοσιοποιήθηκαν «στη Γαλλία και αναφέρονταν σε μία στρατηγική άμυνας που θα μπορούσε να σπιλώσει την ενάγουσα».

Οι δύο άνδρες διέψευσαν ακόμα υπαινιγμούς που δημοσιεύτηκαν στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με τα «οικονομικά μέσα» του κ. Στρος-Καν, που θα επιτρέψουν στους δικηγόρους του να «χειραγωγήσουν το νομικό σύστημα για να επιτύχουν ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα».

Όπως σημειώνουν «το δικαστικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαφέρει από το γαλλικό σύστημα στο ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητος 'τακτικός ανακριτής' που ερευνά (για τις κατηγορίες, και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης) και δίνει στους δικηγόρους τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής».

Για την προετοιμασία της δίκης, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησαν από τον εισαγγελέα στις αρχές Ιουνίου, να τους παράσχει στοιχεία για κάθε μάρτυρα κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης και της νεαρής καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς, είναι η παρουσία «ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας, οι συναισθηματικές διαταραχές, ο εθισμός στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ».

Δείχνοντας σαφώς ότι στόχος τους ήταν πράγματι το υποτιθέμενο θύμα, ζήτησαν επίσης κάθε στοιχείο για ενδεχόμενη παράνομη παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτών των μαρτύρων, και αν προβλέπουν να ζητήσουν αποζημίωση από πολιτικό δικαστήριο.

«Ακόμη και αν η κατηγορούσα αρχή προσφέρει στην υπεράσπιση ορισμένα αποτελέσματα της έρευνας της πριν από τη δίκη, δεν παρέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, και συχνά ερμηνεύει τα στοιχεία αυτά με διαφορετικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. «Ένας δικηγόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να αρκεστεί στα στοιχεία που παρέχονται από τον εισαγγελέα, πρέπει να κάνει δική του ξεχωριστή έρευνα».

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν «δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο κατηγορούμενο στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα».

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη» και «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα κριθεί αθώος», συμπεραίνουν οι δύο δικηγόροι.
ΖΟΥΓΚΛΑ