σύμφωνα με τον Ματς Μπράενστρομ, συντονιστή της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που θα επιχειρήσει το εγχείρημα. Μεταμόσχευση του οργάνου μεταξύ γυναικών που δεν συνδέονταν με συγγενική σχέση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2002 στη Σαουδική Αραβία.
Η 25χρονη που θα λάβει το μόσχευμα γεννήθηκε χωρίς μήτρα και, όπως δήλωσε στη σουηδική ταμπλόιντ Expressen, τώρα νιώθει ότι της δίνεται μια νέα ευκαιρία. «Πάντα αγαπούσα τα παιδιά και την τελευταία πενταετία νιώθω θλίψη επειδή δεν μπορώ να αποκτήσω δικά μου».
Η γυναίκα θα δεχθεί το μόσχευμα από την 56χρονη μητέρα της η οποία, όπως δήλωσε, θεωρεί τη δωρεά αυτή κάτι το εντελώς φυσιολογικό καθώς η ίδια δεν πρόκειται να τεκνοποιήσει πλέον ενώ θα βοηθήσει έτσι την κόρη της. Ανάλογη μεταμόσχευση είχε προγραμματιστεί το 2007 στις ΗΠΑ, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Τώρα -λένε οι γιατροί- η εμπειρία τους είναι μεγαλύτερη και ο σχεδιασμός της επέμβασης καλύτερος.
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σαλγκρένσκα του Γκότενμπουργκ έχει μελετήσει εκτενώς την ιατρική πράξη την οποία έφεραν εις πέρας μόνο σε ζώα, χωρίς ωστόσο να διαπιστώσουν ιδιαίτερες επιπλοκές όταν η μεταμόσχευση γίνεται από μητέρα σε κόρη. Αντίθετα, θεωρείται πλεονέκτημα η ύπαρξη ιστοσυμβατότητας ανάμεσα στη δότρια του μοσχεύματος και στη λήπτρια.
ημερησία