Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ψυχολογία σκύλου.

Συχνά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι το σκυλί είναι ένα ζώο που η καλή ξηρά τροφή και μια βόλτα καθημερινά αρκούν για να μεγαλώσει/εξελιχθεί σε ένα ήσυχο, χαρούμενο, ισορροπημένο και ικανοποιημένο ζώο.
Τα σκυλιά όμως είναι πολυδιάστατα πλάσματα και η κοινή αυτή αντίληψη είναι κάθε άλλο από σωστή.
Πέρα από τις σωματικές τους ανάγκες υπάρχουν ψυχολογικές, πνευματικές αλλά και ενεργειακές ανάγκες. Η ανάγκες αυτές είναι όλες άμεσα συνδεδεμένες και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να διαμορφώσουν ένα υγιή και ισορροπημένο σκύλο.
Σωματική υποστήριξη

Η σωματική υγεία του σκύλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διατροφή του και χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση. Εδώ και χρόνια η ξηρά τροφή θεωρείται απ’όλους ό,τι καλύτερο μπορούμε να δώσουμε για την καλή υγεία και την μακροζωία των ζώων μας. Αυτή η αντίληψη αρχίζει να αλλάζει ραγδαία στις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Υπάρχουν εναλλακτικές παρ’ όλο που δυστυχώς ενημερωνόμαστε για το αντίθετο.
Η εκπαίδευση και η σωματική τους άσκηση είναι επίσης βασικοί παράγοντες της ευζωίας του σκύλου. Παρ ‘όλα ταύτα υπάρχουν πολλά σκυλιά, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα, που δεν εκπαιδεύονται και, ακόμα χειρότερα, δεν βγαίνουν βόλτες παρά το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι φτιαγμένα να διασχίζουν χιλιόμετρα κάθε μέρα για την απόκτηση του φαγητού τους.
Δεν είναι μόνο το σώμα τους που πρέπει να γυμνάζεται. Πρέπει να ασκείται και το μυαλό τους αλλά και η δυνατή τους όσφρηση, ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία τους.
Ψυχολογική υποστήριξη

Για να βρίσκονται τα σκυλιά μας σε ισορροπία με την φύση τους και τον ανθρώπινο κόσμο στον οποίο ζουν πρέπει εμείς που τα φροντίζουμε να είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι για την φύση τους και για την βιολογία τους. Εάν δεν ξέρουμε τα βασικά για τα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε την ζωή μας, πως γίνεται να τους προσφέρουμε ότι χρειάζονται ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις κατά νου; Η ψυχολογία του σκύλου προέρχεται και συνδέεται ακόμα και σήμερα με τον λύκο και με την άγρια κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν ή και στην αρχή της εξημέρωσης του.
Για να είναι, λοιπόν, ψυχολογικά ισορροπημένα πρέπει να:
  • κατανοήσουμε το μυαλό τους και πως δουλεύει. Δηλαδή να καταλάβουμε πως περιεργάζονται τις πληροφορίες και πως λειτουργεί το μυαλό τους διαφορετικά από το δικό μας.
  • έχουμε πλήρη γνώση της περιβόητης αγέλης. Οι περισσότεροι την έχουν ακουστά ως ένα βαθμό αλλά λείπουν βασικά κομμάτια για να μπορέσει να αναπαραχθεί και στο σπίτι φέρνοντας την φύση του σκύλου μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια.
  • γνωρίζει ο ιδιοκτήτης την ιεραρχία που χρειάζεται ο σκύλος του για να είναι ήρεμος και πιο χαλαρός στον κόσμο αυτόν. Χωρίς την ιεραρχία δεν θα υπήρχε αγέλη και έτσι δεν θα υπήρχαν λύκοι όπως τους ξέρουμε σήμερα. Είναι το βασικότερο στοιχείο στην βιολογία τους και συνεπώς το πιο σημαντικό κομμάτι για την επιβίωση τους. Είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι που τους λείπει σήμερα στις ανθρώπινες αγέλες τους. Παραμελώντας, ή παρεξηγώντας το κομμάτι αυτό, στερούμε στον σκύλο μας την φύση του.
Πνευματική υποστήριξη
Όπως αναφέρεται και παραπάνω τα σκυλιά μας είναι πολυδιάστατα πλάσματα και δεν ικανοποιούνται μόνο με την σωματική η/και ψυχολογική ισορροπία. Το κάθε ζώο έρχεται στην ζωή μας με κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή/και μάθημα για εμάς. Κατανοώντας την πνευματικότητα τους μπορούμε να είμαστε σε καλύτερη θέση να τα βοηθήσουμε σε δύσκολες μεταβατικές καταστάσεις στην ζωή τους, όπως με τον θάνατο τους η με κάποια αρρώστια. Η ζωή και ο θάνατος βιώνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο από τον άνθρωπο.
Ενεργειακή υποστήριξη
Όπως και οι άνθρωποι έτσι και σκυλιά δεν είναι φτιαγμένα μόνο από σάρκα και οστά. Έχουν και αυτά ένα ενεργειακό σύστημα αντίστοιχο με αυτό των ανθρώπων. Πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για αυτό έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να το ενισχύσουμε σε περίπτωση ασθένειας με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους.
Ο κάθε ομοιοπαθητικός κτηνίατρος ή εναλλακτικός θεραπευτής ζώων θα σας πει πως πολύ συχνά τα ζώα πάσχουν από τα ίδια νοσήματα που πάσχουν και οι ιδιοκτήτες τους. Πως συμβαίνει αυτό και γιατί, είναι δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Γνωρίζοντας ένας ιδιοκτήτης πως επηρεάζει τον σκύλο του ενεργειακά με την δικτύωση που εμφανίζεται μεταξύ τους συνεισφέρει στην ολική ισορροπία αλλά και στην δυναμική της σχέσης τους. Γνωρίζοντας αυτό θα πρέπει και ο ιδιοκτήτης του ζώου να φροντίζει τον εαυτό του, την ενέργεια του, και τις προβολές που κάνει επάνω στο ζώο του για να αποφευχθούν τυχών σοβαρές σωματικές αλλά και ψυχολογικές ασθένειες.
Κλείνοντας, επισημαίνω ότι λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επεκτείνοντας τις γνώσεις επί του θέματος αυτού μπορεί ο ιδιοκτήτης να δει πέρα από το συνηθισμένο και να μάθει τι χρειάζεται για να εκπληρώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες του τετράποδου φίλου του. Οι γνώσεις αυτές θα αποφέρουν όχι μόνο στην συνολική ισορροπία του σκύλου αλλά και στην ενίσχυση/εξέλιξη μιας καλύτερης σχέσης ανθρώπου-σκύλου.
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE