Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τι σημαίνει «έχω θυρεοειδή»;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που μοιάζει με πεταλούδα, βρίσκεται χαμηλά
στο λαιμό και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή τριών σημαντικών ορμονών: της Τ3 (τριιωδοθυρονίνης), της Τ4 (θυροξίνης) και της καλσιτονίνης (ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου). Όλες οι παραπάνω ορμόνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν θυρεοειδή αδένα, έτσι όταν λέμε πως κάποιος «έχει θυρεοειδή» εννοούμε πως ο θυρεοειδής αδένας του δυσλειτουργεί και παρουσιάζει κάποια πάθηση.

Υπερθυρεοειδισμός
Ο αδένας υπερλειτουργεί, εκκρίνει δηλαδή ορμόνες σε μεγαλύτερη ποσότητα από τη φυσιολογική. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από φλεγμονή ή ίωση. Υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί επίσης και από την ανάπτυξη -πάνω στο θυρεοειδή- όζων (μικρών ογκιδίων), που παράγουν περισσότερη θυροξίνη ή και μετά από χρήση ιωδιούχων σκευασμάτων ή σκιαγραφικών για αξονική τομογραφία, λόγω υπερφόρτωσης του οργανισμού με ιώδιο.

Συμπτώματα
Οι συνέπειες ενός θυρεοειδούς που δεν λειτουργεί φυσιολογικά είναι: εύκολη κόπωση χωρίς εμφανή αιτία, σωματική αδυναμία, ελάττωση σωματικού βάρους, ευσυγκινησία, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, δυσκολία στον ύπνο, ταχυκαρδία, εξάψεις, νευρικότητα, διάρροια, ανωμαλίες στον κύκλο, εφιδρώσεις, δυσκολία στην κατάποση. Στα πιο σπάνια συμπτώματα εντάσσονται οι πόνοι στα κόκαλα, λόγω του γεγονότος πως ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί οστεοπόρωση, η πίεση στα μάτια, το «πέταγμα» των ματιών προς τα έξω και το πρήξιμο στα πόδια.

Υποθυρεοειδισμός
Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο αδένας παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία (υπολειτουργεί) και κατά συνέπεια περιορισμένη παραγωγή των ορμονών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια βλάβη που έχει προκληθεί από αυτοάνοση ασθένεια (θυρεοειδίτιδα), στην ηλικία, στη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και σε φλεγμονή του θυρεοειδούς. Το συγκεκριμένο δε πρόβλημα εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες (5-8 φορές πιο συχνός ο υποθυρεοειδισμός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες).

Συμπτώματα
Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού φαίνεται να πλήττεται κυρίως η πνευματική εγρήγορση και οι σωματικές αντοχές. Επίσης, ενδέχεται να εμφανιστεί αύξηση του βάρους, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, κράμπες, ξηροδερμία, ενώ όταν το πρόβλημα είναι προχωρημένο, το πρόσωπο δείχνει χλωμό, τα βλέφαρα πρησμένα, παρατηρείται τριχόπτωση, ανωμαλίες στον κύκλο, διαταραχές στη σύλληψη, δυσκοιλιότητα, βραδυκαρδία, υπερχοληστεριναιμία, υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου).
Madame Figaro
Sourta-ferta
"