Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων

«Μερεμέτια» στο μέτρο των αποδείξεων προκειμένου να μην πληρώσει και το 2012
τις μεγάλες επιστροφές φόρου που πληρώνει φέτος ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή το Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο μέτρο οι οποίες θα έχουν σαν στόχο να περιοριστεί το όφελος για το φορολογούμενο από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου αποδείξεων.

Η λύση στην οποία φέρεται να καταλήγει το υπουργείο προκειμένου να μην ψαλιδίσει το κίνητρο των φορολογούμενων να ζητούν αποδείξεις, αλλά και να περιορίσει τις επιστροφές φόρου, είναι να θεσπίσει ανώτατο όφελος 300 ευρώ από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων αποδείξεων. Με βάση την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία οι φορολογούμενοι λαμβάνουν έκπτωση φόρου 10% για τις επιπλέον από τις απαιτούμενες αποδείξεις που προσκομίζουν στην εφορία. Η μέγιστη αξία αποδείξεων που αναγνωρίζει η εφορία είναι 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ για τα ζευγάρια.

Οι ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις για να καρπωθεί ένας φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είναι 10% του εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ και 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις.

Σε όποιον συγκέντρωνε αποδείξεις χαμηλότερης αξίας τότε κατέβαλε φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που του έλειπαν. Ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία και να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση δαπάνες με αποδείξεις ύψους 3.600 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις αξίας 10.000 ευρώ, τότε θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 640 ευρώ (10% της διαφοράς των 10.000 ευρώ που προσκόμισε σε αποδείξεις και των 3.600 ευρώ που όφειλε να προσκομίσει). Με βάση αυτό τον τρόπο υπολογισμού αποδείχθηκε ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι συγκέντρωσαν πολύ μεγαλύτερη αξία αποδείξεων, με αποτέλεσμα να εισπράττουν σημαντικά ποσά ως επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με όσα προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών το όφελος από τις επιπλέον αποδείξεις θα περιοριστεί στα 300 ευρώ για το συγκεκριμένο φορολογούμενο. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο συντελεστής 30% για τον υπολογισμό της αξίας των απαιτούμενων αποδείξεων να ισχύσει για το σύνολο του εισοδήματος και όχι μόνο για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Για την «οικοδόμηση» του αφορολόγητου ορίου δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για υπηρεσίες κοινής οφέλειας, οι δαπάνες για τηλεπικοινωνιακά τέλη, πάσης φύσεων εισιτήρια μεταφορών καθώς και οι δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο ή προσφέρουν έκπτωση φόρου (π.χ. ενοίκιο).
ΠΗΓΗ:CAPITAL
Sourta-ferta
"