Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Δεν παραιτούμαι - Νέα κυβέρνηση και ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή

«Έχω μάθει να δίνω μάχες για την πατρίδα. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας»

Την πρόθεσή του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σήμερα και εν συνεχεία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την προσεχή Κυριακή ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται, παρά τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ώρες και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για επικοινωνιακούς χειρισμούς σε θέματα ουσίας.

«Ζήτησα η προσπάθεια να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής προσπάθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και συνέχισε λέγοντας:

«Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας, σήμερα επανήλθα προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Όμως η αντιπολίτευση αντέδρασε με επικοινωνιακούς όρους».

«Έχω μάθει να δίνω μάχες για την πατρίδα.Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας», είπε καταλήγοντας ο Γιώργος Παπανδρέου και ανακοίνωσε τις προθέσεις του: « Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, στον δρόμο του καθήκοντος. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι ώρα ευθύνης».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.

Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης.

Οι συζητήσεις

Νωρίτερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητούσαν το ενδεχόμενο σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και κοινής αποδοχής, μετά από πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν είχε αποκλεισει το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, αλλά στη θέση του να μπει κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο τηλεφώνημα ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά: «Αν θεωρείτε ότι είμαι εγώ το βάρος, να κάνω στην άκρη. Επειδή ποτέ δε μ'ένοιαξε η καρέκλα, δέχομαι να μην είμαι πρωθυπουργός, αν υπάρξει ατζέντα που θα οριστεί για μία κυβέρνηση συνεργασίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, έγιναν προτάσεις που περιλαμβάνουν στελέχωση των βασικών υπουργείων επίσης από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Τις τελευταίες ώρες, πυρετώδεις διαβουλεύσεις πραγματοποιούνταν στα επιτελεία των δύο κομμάτων.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.

Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Είναι ώρα ευθύνης».


Τα Νέα