Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Καταστροφικό πλήγμα θα δεχούν οι επιχείρησεις και οι παραγωγοί καλοκαιρινών φρούτων, από την επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγής την οποία επέβαλε η Ρωσία. Μετά την απαγόρευση εισαγωγής λαχανικών, η Ρωσία αποφάσισε χθες να μην εισάγει και...
φράουλες από την ΕΕ, έως να διαπιστωθεί η προέλευση της επιδημίας από το βακτήριο E-coli (EHEC).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εισαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, φορτία με φράουλες τις χώρας μας βρέθηκαν και βρίσκονται καθ΄ οδόν προς την Ρωσία και οι Έλληνες εξαγωγείς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την απαγόρευση αυτή.

Προσθέτει ότι ζημιές θα υποστούν, επίσης και οι έλληνες αγρότες για την παραγωγή τους που βρίσκεται αδιάθετη και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας τους προς τις ρωσικές αρχές.

Ο σύνδεσμος αναφέρει ότι εκφράζονται από παράγοντες της αγοράς φόβοι ότι το μέτρο μπορεί, ενδεχομένως, να επεκταθεί και για τα υπόλοιπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, βερίκοκα και επιτραπέζια σταφύλια), 'κάτι που θα ισοδυναμεί με εχθρική εμπορική πρακτική, την οποία θα πρέπει να μελετήσει με προσοχή η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ'.