Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ανακαλύφθηκαν αρχαίγονες μαύρες τρύπες

Επιστήμονες με επικεφαλή τον κοσμολόγο Πριγιαμβάντα Ναταράτζαν
του πανεπιστημίου Γιέηλ, αξιοποίησαν τοτηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Τσάντρα» της NASA, ανιχνεύοντας αχνά σήματα ακτινοβολίας-Χ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα σήματα αποτελούν απομεινάρια από γιγάντιες και ακόρεστες μαύρες τρύπες, οι οποίες υπήρχαν ήδη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα το σύμπαν βρισκόταν στη νηπιακή του ηλικία.

Η έρευνα, δημοσιεύεται στο περιοδικό “nature” και αναφέρει πως οι αστρολόγοι εστίασαν την προσοχή τους σε περίπου 250 γαλαξίες, τους οποίους αρχικά είχαν επιλέξει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Χαμπλ». Ο πιο απομακρυσμένος από αυτούς τους γαλαξίες απέχει γύρω στα 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, δηλαδή έχει ηλικία «μόλις» 700 εκατομμυρίων ετών μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, τόνισε: «Ανακαλύψαμε πως υπερβολικά μεγάλες μαύρες τρύπες ήδη υπήρχαν 700 έως 800 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική “Μεγάλη Έκρηξη”, πράγμα που σημαίνει ότι είτε εξαρχής γεννήθηκαν γιγάντιες, είτε αναπτύχθηκαν με ραγδαίο ρυθμό».

Οι πρώιμες μαύρες τρύπες εντοπίστηκαν έμμεσα, χάρη στις υψηλής ενέργειας «υπογραφές» τους στο φάσμα της ακτινοβολίας-Χ, η οποία μπόρεσε να περάσει μέσα από τα πυκνά νέφη σκόνης και αερίων στους γαλαξίες που τις φιλοξενούσαν (τα νέφη αυτά εμποδίζουν τα οπτικά τηλεσκόπια να δουν τις αρχέγονες μαύρες τρύπες). Είναι οι πιο βαθιές στο σύμπαν «εικόνες» ακτίνων-Χ που έχουν ληφθεί ποτέ. Αρχαίες μαύρες τρύπες έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν, όμως είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει μαζική ανίχνευσή τους σε τόσο μεγάλη κλίμακα γαλαξιών.
newsbomb.gr
Sourta-ferta
"