Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πονάτε; Σταυρώστε τα χέρια σας!

"Πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως το σταύρωμα των χεριών περιορίζει αρκετά τον πόνο!

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Pain», οι ειδικοί του University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως η συγκεκριμένη θέση των χεριών αποπροσανατολίζει τον εγκέφαλο, ώστε να μην μπορεί να προσδιορίσει από ποια πλευρά του σώματος προέρχεται ο πόνος. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη αντίληψη της έντασης του πόνου.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στην έρευνα συμμετείχαν 20 εθελοντές στα χέρια των οποίων οι ειδικοί με τη βοήθεια λέιζερ προκάλεσαν πόνο παρόμοιο με το τσίμπημα μιας καρφίτσας.

Όλη τη διάρκεια του πειράματος μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) καταγραφόταν η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ αμέσως μετά τη λήξη του οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ένταση του πόνου που ένιωσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αντίληψη του πόνου ήταν περιορισμένη σε όσους είχαν τα χέρια τους σταυρωμένα στον κορμό τους ενόσω δέχονταν τα τσιμπήματα του λέιζερ.....

«Συνήθως χρησιμοποιούμε το αριστερό μας χέρι για να αγγίξουμε αντικείμενα που υπάρχουν στα αριστερά μας, και το δεξί μας χέρι για ό,τι βρίσκεται στα δεξιά μας» δήλωσε ο καθηγητής Τζιαντομένικο Ιανέτι, από το Τμήμα Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης του βρετανικού πανεπιστημίου.

«Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν τον χάρτη της δεξιάς πλευράς του σώματος και εκείνον του δεξιού εξωτερικού χώρου συνήθως ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, οδηγώντας έτσι σε μια πολύ αποδοτική επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που δεχόμαστε.

Όταν όμως σταυρώνουμε τα χέρια μας, οι χάρτες αυτοί παύουν να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων να είναι λιγότερο αποδοτική. Για παράδειγμα ο πόνος γίνεται αντιληπτός ως ασθενέστερος», προσέθεσε.

Έτσι λοιπόν, βάση της έρευνας οι μελετητές συμβουλεύουν πως την επόμενη φορά που θα χτυπήσουμε στα χέρια να τα σταυρώσουμε!

Πιθανότατα μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη παυσίπονων θεραπειών που να βασίζονται στη 'σύγχυση' του εγκεφάλου. Τέλος, οι Βρετανοί σε συνεργασία με Αυστραλούς ερευνητές, δοκιμάζουν την ενδιαφέρουσα θεωρία σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο.
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE