Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ

Οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο βόρειο τμήμα της Συρίας καθιστούν επείγουσα τη λήψη μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
για να δοθεί ένα τέλος σε αυτές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε.
'Η επικίνδυνη κατάσταση... που επικρατεί σήμερα καθιστά ιδιαίτερα επείγουσα μια σαφή αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ', σημείωσε ο Βέστερβελε. Πρόσθεσε ότι 'οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες αφορούν την υιοθέτηση το ταχύτερο δυνατό της απόφασης που έχουμε προετοιμάσει (με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία)'.
Υπογράμμισε επίσης ότι 'καταδικάζω τις ενέργειες των Σύρων ηγετών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η βία και η χρήση βαρέων όπλων απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση'. Συνέχισε λέγοντας: 'Καλώ τους αξιωματούχους στη Δαμασκό να θέσουν αμέσως τέλος στη βία και να επιτρέψουν την πρόσβαση αυτών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και των σωστικών συνεργείων στις ζώνες όπου υπάρχει κρίση'.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να πάρει μια 'σαφή θέση' για τη Συρία, σε μια απόφαση με την οποία θα καταδικάζεται η καταστολή των διαδηλώσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με τον Χέιγκ, οι προοπτικές επίτευξης μιας λύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκονται 'στην κόψη του ξυραφιού', κυρίως λόγω της αντίθεσης του Λιβάνου. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής σε μια απόφαση και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ωστόσο κατά το διάστημα αυτό ο συριακός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις καταστολής. Την Κυριακή εισέβαλε στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ στο Ιντλέμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, για να 'εκδιώξει τις ένοπλες ομάδες', σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στο στρατό και ενόπλους στη βόρεια πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δύο 'μέλη ενόπλων οργανώσεων' και συνελήφθη μεγάλος αριθμός ατόμων.
Παράλληλα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή περισσότεροι από 400 Σύροι διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα ανεβάζοντας σε 5.051 το συνολικό αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία.
Από την περασμένη εβδομάδα, καθημερινά, εκατοντάδες Σύροι καταφεύγουν στη μεθοριακή επαρχία Χατάι της Τουρκίας για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις καταστολής των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Αυτοί που φτάνουν στην Τουρκία προέρχονται κυρίως από την πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, όπου, σύμφωνα και πάλι με τη συριακή τηλεόραση, οι συριακές δυνάμεις εισέβαλαν για να 'εκδιώξουν τις ένοπλες ομάδες'.